Proiectele pentru casele cu etaj, la granița dintre vis și realitate

Casele cu etaj mi s-au părut întotdeauna spectaculoase. Nu știu exact de ce, dar somptuozitatea pe care o impun  determină o stare de bine, de importanță, de grandoare. Construcția unei asemenea case nu este deloc un lucru simplu de realizat. Pe lângă implicațiile financiare pe care le impune proiectarea unei case cu etaj, multitudinea de modele din care poți să alegi te poate induce în eroare. Sunt o mulțime de etape prin care trebuie să treci înainte de ați sorbi cafeaua încet, în fața șemineului din livingul de la parter. Despre aceste etape precum și despre numeroasele posibilități pe care este bine să le iei în calcul atunci când vrei să alegi cel mai potrivit proiect pentru viitoarea ta casă cu etaj, voi vorbi în acest articol.

Proiectul pentru o casă cu etaj – mică, mare sau mijlocie

Niciun proiect pentru o casă cu etaj nu are rost să fie realizat anterior achiziționării sau moștenirii terenului. Și asta pentru este mult mai sigur să învestești bani în realizarea acestuia decât după ce terenul îți aparține iar numele tău apare, negru pe alb, în acte. După această primă etapă poate să înceapă ,,distracția’’ alegerilor. Astfel, dacă ești ferm convins că o casă cu etaj este ceea ce ai nevoie, va trebuie să te gândești mai apoi la dimensiunea acesteia, pentru că orice proiect are în spate viziunea viitorului proprietar. Este bine ca acesta să țină cont și de opiniile proiectantului, respectiv arhitectului, deoarece trebuie să existe compatibilitate între estetic, practic și știință.

În acest moment nu există o clasificare anume a caselor cu etaj. Așa că, prin comparație, putem pleca de la ideea că o casă cu etaj mică poate să aibă maximum  100 mp suprafață utilă, una mare maximum 200 mp iar una mijlocie maximum 150 mp. Dacă luăm în calcul și casele cu două etaje atunci acestea pot depăși 200 mp sau chiar 250 mp. Domeniile, motelurile sau hotelurile nu intră în aria prezentării stabilite pentru acest articol.

Dimensiunea aleasă stă la baza realizării proiectului casei cu etaj. Trebuie să ai în vedere și faptul că, după ce ai construit-o casa, aceasta trebuie întreținută, încălzită, iluminată. Deci nu scoate din preocupările tale resursele financiare de care ai nevoie pentru încălzire, electricitate și instalații. Plus un posibil garaj, un spațiu verde și, poate o piscină. Acestea sunt auxiliare  în timp ce primele sunt esențiale. O casă cu etaj, ca orice casă de altfel, trebuie să fie raportată la membrii familiei ce locuiesc întrânsa. Dacă iei în calcul și musafirii care te vizitează o dată pe an vei vedea că nu este rentabil să ai două camere în plus doar pentru eventualele lor vizite. Deci fii realist cu banii tăi. Mai ales că o casă de dimensiuni mai mici se încălzește mai ușor decât una foarte mare, ai nevoie de mai puțină mobilă și instalații. Și, să fim serioși: 100 de mp utili este un spațiu și suficient și necesar pentru o familie cu doi sau chiar trei copii. Acum depinde și care sunt standardele tale de confort dar și de numărul persoanelor din viitoarea casă cu etaj. Nu uita însă, confort înseamnă în primul rând temperatură potrivită, curățenie, estetic (aici își pun amprenta gusturile fiecăruia) și util.

Ai grijă la cum alegi dimensiunile ce vor sta la baza proiectului casei cu etaj

Desigur că spațiul este important dar e bine să privești toate criteriile în ansamblul lor. Iar dacă faci parte din categoria celor obișnuiți, adică lucrezi ca salariat la stat sau la privat, sau ești un mic întreprinzător, provii dintr-o familie cu posibilități limitate sau decente și știi că această casă o poți construi doar dacă îți faci creditul vieții tale din care vei plăti până la pensie, atunci trebuie să te gândești de zece ori înainte să alegi. Asta dacă vrei să mai trăiești după aceea, adică să îți poți permite două – trei  concedii pe an, să ai parte de ieșiri la final de săptămână, să participi la evenimente deosebite și să te bucuri de haine de calitate cumpărate la reducere.

Dacă însă nu ești din povestea obișnuiților și averea pe care o ai îți oferă o poziție favorabilă în revistele Capital sau Forbs sau dacă ești manager într-o multinațională atunci datele problemei sunt altele. La politicieni nu vreau să mă refer deoarece aceasta ar fi o altă discuție. Și nici la sportivi, deși am tot respectul pentru aceștia din urmă, mai ales pentru cei reprezentativi pentru anii ’70 – ’80, care sunt adevărate modele de oameni de afaceri iar standardele de viață pe care le au sunt cu mult peste cele ale oamenilor de rând. Așadar vezi mai întâi din ce clasă socială faci parte și nu te întinde mai mult decât îți poți permite atunci când stabilești dimensiunile pentru proiectul casei cu etaj la care visezi și pe care nimeni din familia ta nu și-a putut-o permite.

Proiectele de case cu etaj și materialele folosite

Orice proiect pentru realizarea unei case cu etaj trebuie să aibă în vedere nu doar dimensiunea ci materialele de construcție pe care proprietarul dorește să le folosească. Pe lângă bca și cărămidă mai există o multitudine de tipuri de materiale ce pot contribui la ridicarea unei case cu etaj. Astfel, putem lua în calcul construirea unei case pe structură metalică, care are ca și materiale de bază oțelul și prefabricatele, construirea unei case ecologice, ce poate folosi drept materie primă, chirpicii, lemnul, baloții de paie, stuful, bambusul etc. (această variantă poate fi luată în calcul pentru imobilele de dimensiuni mai mici) sau construirea unei case din lemn iar aici este important de știut că doar lemnul tratat poate asigura ridicarea unei locuințe reușite.

Informații despre tipurile de materiale ce stau la baza construirii unei case sunt nenumărate. Le putem găsi pe internet, le putem afla de la specialiști sau de la persoanele care au experimentat anumite variante. Vom observa apoi că fiecare are avantaje dar și dezavantaje, că prețurile sunt diversificate și cheia este tot la noi. Dacă reușim să ne păstrăm echilibrul și alegem un raport calitate – preț corect atunci înseamnă că am găsit calea spre  ceea ce ne dorim cu adevărat.

Costurile unui proiect pentru construirea unei case cu etaj

O să prezint în cele ce urmează costurile pe care le implică realizarea unui proiect pentru construirea unei case cu etaj. Voi lua ca și puncte de reper dimensiunile stabilite mai sus pentru casele mici, mari și mijlocii. De menționat este faptul că există diferențe între costurile proiectelor existente pe internet și cele stabilite față în față. Mai mult, proiectele cumpărate de pe internet nu sunt întotdeauna compatibile sută la sută cu ceea ce îți dorești tu. De aceea, varianta pe care ți-o recomand este să te întâlnești cu proiectantul față în față pentru a negocia împreună un preț potrivit. Nu uita că prețul proiectului pentru casa cu etaj reprezintă un procent mic din valoarea totală a viitoarei locuințe. Acesta este practic doar începutul.

Așadar variantele de prețuri pentru proiectele de casă cu etaj sunt prețuri de referință, neexistânt un cost fix sau maximal. Astfel pentru o casă cu etaj de 125 mp, cu 100 mp utili, cu o amprentă la sol de 9,1 x 10,3, cu un parter alcătuit dintr-o verandă de 11 mp, un hol și o scară de 14 mp, un wc de servici de 3 mp, o debara de 3 mp, un living de 21 mp, un dining de 16 mp, o bucătărie de 12 mp, o cămară de 3 mp și o terasă de 33 mp și un etaj format din hol și scară de 9 mp, un dormitor de 14 mp, o baie de 5 mp și un balcon de 5 mp, prețul unui proiect complet este de 2000.00 de euro.

Proiectul complet include atât conceptul cât și arhitectura. În cazul caselor cu etaj pe care le-am inclus în categoria celor mari, prețul unui proiect complet  poate fi de 3824.00 pentru o locuință de 239 mp, din care 170 suprafață utilă, cu o amprentă la sol de 10,8 x 12,4, cu un parter compus dintr-o verandă de 22 mp, un living și o scară de 36 mp, o bucătărie de 13 mp, un wc de servici de 3,6 mp, o cămară de 1 mp, o debara de 2 mp,  și o terasă de 49 mp și un garaj de 20 mp și un etaj alcătuit dintr-un hol și o scară de 13,5 mp, un dormitor de 14 mp, un altul de 12 mp și un altul de 11 mp, un dressing de 6 mp, o debara de 2 mp, o baie de 9 mp, o altă baie de 4,5 m și un balcon de 10 mp.

O casă cu etaj cu o suprafață construită de 176 mp, din care 150 mp suprafață utilă, cu o amprentă la sol de 9,2 x 13,5 m, cu un parter compus dintr-o verandă de 15 mp, un living și o scară de 32 mp, cu o bucătărie de 17 mp, o cămară de 5 mp, un dormitor de 14 mp, o baie de 4 mp, o debara de 5 mp și o terasă de 21 mp și un etaj compus din holuri de 12,5 mp, un dormitor de 17 mp și un altul de 14 mp, două băi de 5 mp fiecare, un dresing de 5 mp și un balcon de 8 mp, prețul unui proiect complet poate ajunge la suma de 2816.00 euro.

Prețurile pentru realizarea unui proiect complet sunt determinate de suprafața construită, respectiv suprafață utilă a casei cu etaj, felul în care este compartimentată și arhitectura. În ceea ce privește structura acoperișului, foarte mulți specialiști recomandă unul care să fie pretabil la montarea panourilor solare, cunoscut fiind efectul acestora la conservarea energiei. Alegerea acoperișului trebuie să aibă în vedere mai multe calități ale acestuia dintre care o să le amintim pe cele mai importante. Un acoperiș bun este un acoperiș perfect etanș, este durabil, manifestă rezistență mecanică, este termoizolant și fonoizolant, este ușor de montat, este garantat de producător, este economic. Fie că este vorba despre țiglă, tablă sau șindrilă bituminoasă, calitatea acestora precum și tehnica folosită în montarea lui trebuie să ofere siguranță.

,,Auxiliarele’’ dau viață proiectului uni case cu etaj

O casă cu etaj nu este la fel de frumoasă dacă nu iei în calcul și zona verde din jurul său, un garaj, care este foarte util și care poate fi cuprins în proiect și, de ce nu, o piscină. Dacă pentru aceasta din urmă nu există resurse suficiente, varianta unei piscine gonflabile poate fi luată în calcul pentru că va răspunde nevoilor tale și, mai ales, ale copiilor tăi.

Referitor la zona verde, gazonul este cea mai adoptată variantă. Este ușor de întreținut și oferă viață oricărui proiect pentru o casă cu etaj. Bineveniți ar mai fi și niște pomi ornamentali, câteva floricele, câteva figurine din lut cu diferite personaje din poveste, un leagăn, un tobogan și o căsuță de jucărie pentru copii.

Nu știu dacă visul tău seamnă cu cel pe care ți l-am prezentat în acest material dar, oricare ar fi acesta, îți doresc să ți se îndeplinească.


Lasă un Comentariu...

*