Case din lemn

De câte ori nu am auzit despre dorințele cunoscuților de ași face o locuință în mediul rural, măcar așa să se relaxeze în weekend sau în scurtele concedii fugind de aglomerația urbană într-un spațiu liniștitor, intim și fără stresul cotidian care este prezent în oraș la tot pasul. Și dacă problema terenului ar putea fi rezolvată, în sensul că un loc cât de mic mai este moștenit sau primit de la rudele din mediu rural, atunci se poate da frâu liber imaginației. Evident, prima alegere este cea legată de costuri, mai exact o căsută mică, primitoare, intima și ieftină. Iar de aici până la varianta case din lemn este doar un pas.

case din lemnO casă cu fără prea multă bătaie de cap, fără prea multe materiale de cumpărat și fără forță de muncă brută. Așadar, este o soluție construirea unei case de lemn în locul unei case tradiționale din cărămidă sau bca? Răspunsul, să știți că nu este universal, pentru că în funcție de suprafața construită, de numărul de camere, de teren, de zonă, de  buget, de pretenții estetice sau ținându-se cont de calitatea materialelor, se poate formula un răspuns dedicat și adaptat fiecărui caz în parte. Într-adevăr, se poate pune în balanță dacă și cu cât ar fi mai ieftină construcția unei   case din lemn în comparație cu una tradițională. Numai că, nu prețul este singura diferență, ci mai sunt o serie de aspecte comparative, foarte importante,   de care ar trebui să ținem cont atunci când luâm o alegere definitivă.

Documentația, la fel pentru orice tip de casă

Să o luăm pas cu pas. Vorbim despre o casă, o construcție, indiferent din ce este făcută. Așa că avem nevoie de acte. Primul demers este să devenim proprietari în acte ai terenului pe care vrem să construim. Pentru că potrivit legislației din domeniu lucrările de construcții sunt permise numai pe baza unei autorizații de construire eliberată de primăria pe raza căreia se află terenul. Autorizația o poate solicita doar proprietarul în baza actului de proprietate asupra terenului. Însă pentru a obtine autorizația de construire, viitorul proprietar va solicita în prealabil mai multe acte: certificatul de urbanism, proiectul tehnic al construcției și avize si acorduri de amplasament. Bun, să vedem acum ce reprezintă certificatul de urbanism. Acesta este actul de informare prin care autoritățile locale fac cunoscute solicitantului elementele privind regimul juridic, economic și tehnic al terenurilor și construcțiilor existente la data solicitării. Totodată, în același certificat se regăsesc cerințele urbanistice care urmează să fie îndeplinite în funcție de specificul amplasamentului.

Un pont, este bine să se solicite prin același document și certificate de urbanism pentru branșamentele la diferitele rețele de utilități. Pentru a obține certificatul de urbanism, solicitantul trebuie să facă un drum la primărie, la  biroul de urbanism și să depună un dosar care va cuprinde: actul de proprietate al terenului, actul de identificare al solicitantului, cerere tip (se poate găsi la primărie), planuri topografice/cadastrale  de încadrare vizate de Oficiul de Cadastru – la o scară de 1:500 si 1:2000 -pot fi obținute de la Oficiul de Cadastru, chitanța care atestă plata taxei de eliberare a certificatului de urbanism. Eliberarea certificatului de urbanism se face în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data înregistrării cererii, indiferent de scopul pentru care a fost solicitat. Valabilitatea certificatului de urbanism variază de la 6 la 24 luni.

Trecem acum la proiectul tehnic sau colocvial spus la proiectul casei, proiect care poate fi obținut de la un profesionist, de regulă un arhitect, în baza unui contract. Practic, proiectul conține toate informațiile necesare ridicării construcției. Este faza în care aveți desenată la propriu viitoarea casă. Faza în care puteți să solicitați suprafața utilă pentru fiecare camera în parte. Proiectul casei vi-l predă cu toată documentația de rigoare semnată și stampilată arhitectul. Și, după ce am obținut și poiectul mai avem nevoie de avizele de amplasament, în fapt răspunsurile obținute de la operatorii de utilități, mai exact de la  la furnizorii de energie electrică, de apă, de gaz și de canalizare. Fără aceste documente nu aveți nicio șansă pentru obținerea autorizației de construire.

Și după ce avem certificatul de urbanism, proiectul și avizele, am  ajuns la ultima etapă, autorizația de construire. Să spunem că este actul final de autoritate al administrației publice locale pe baza căruia este permisă executarea lucrărilor de construcții. Autorizatia de construire se poate da atât pentru construirea efectivă, cât și pentru branșamentele la rețelele de utilități.

Autorizația se solicită la primăria locală în baza unui dosar care trebuie să cuprindă următoarele:cerere tip pentru emitere, certificatul de urbanism în copie, dovada titlului de proprietate/dreptului real  asupra terenului -copie legalizată-, proiectul casei de la arhitect, avize și acorduri de la furnizorii de utilități, dovada privind achitarea taxelor legale. Potrivit legii, termenul legal de eliberare a autorizației de construire este de 30 de zile calendaristice de la data înregistrarii cererii și are o valabilitate de un an, dar se poate prelungi pentru încă 12 luni.

„Neînceperea lucrărilor ori nefinalizarea acestora în termenele stabilite conduce la pierderea valabilității autorizației, fiind necesară emiterea unei noi autorizații de construire”, se precizează în Legea nr. 50/1991. Trebuie să mai spunem că, după ce avem toate actele,putem demara lucrările de construcție la locuința dorită, fie în regie proprie, fie apelând la o firmă specializată.

Costurile de construcție, mai mici pentru case de lemn

Am văzut că în etapa de obținere a autorizației de construcție costurile sunt la fel atât pentru o casă de lemn cât și pentru o casă de cărămidă sau bca. La  case relative mici, avem costuri asemănătoare și la realizarea proiectului tehnic. Diferența este făcută însă la lucrările propriu-zise de construcție. Specialiștii din piață spun ca avem situații când casele de lemn sunt cu 30-40% mai ieftine decât cele din cărămidă, pentru că materialele folosite sunt mai ieftine, iar gradul lor de industrializare este foarte mare, gama de prefabricate este diversificată, aspect ce duce în final la un cost total mai scăzut.

De fapt, toată discuția este legată de costul final. Sunt păreri și păreri, sunt specialiști care spun că dacă se respectă proiectul și se folosesc materiale tratate aduse din import atunci costurile ar fi aproape egale cu o casă din cărămidă. Numai că diferă costurile și în funcție de proiect, de numărul de camere, de arhitectura centrală, de modul în care sunt gândite balcoanele sau alte  spații ce implică materiale în plus. Însă, studiind ofertele de la firmele specializate în construncții de case, putem constata singuri că pentru o casă (sau mai corect o căsută la țară) costurile sunt mult mai mici pentru case din lemn.

Vorbim de un proiect simplu și folosim un exemplu clasic, o casă cu două camere, o baie, o bucătărie și o camera de depozitare, fără mansardă sau teresă, cu o suprafață utilă de 80 metri pătrați. Constructorii cu care am discutat pentru acest material, ne-au precizat toți că pentru un astfel de proiect o casă de lemn este mai ieftină cu aproape 25-30 la sută față de o casă de cărămidă sau bca.  În medie, prețul obținut în luna martie 2018 pentru o casă de zidărie de 80 metri pătrati a fost de 40.000 de euro în timp ce prețul obținut la aceași firmă de construncție  pentru o casă de lemn a fost în jur de 30.000 de euro.

Și vorbim despre o lucrare predată la cheie. În cazul unei case construită la roșu avem o diferență și mai mare, de circa 30-35 la sută. Care sunt explicațiile pentru costul mai ieftin? În primul rând timpul de execuție, la o casă din lemn este mai mic, avem termene de finalizare de 2-3 luni, în timp ce la o casă tradițională un termen de trei luni este mai mult o glumă. În plus, la construirea unei case de lemn, avem nevoie de mai puțini muncitori, în schimb mai specializați (care sunt plătiți maxim trei luni). Apoi folosim materialele prefabricate, care sunt mai ieftine și ne oferă și un timp de execuție mai mic.

Avantaje de care trebuie să ținem cont

Dar numai banii contează? Pentru că vorbim de o case din lemn la țară de dimensiuni mici, de circa 80 de metri pătrați (exemplul nostru) pe care o dorim intimă și care să ne ofere liniștea pe care o căutăm atât de mult. Constructorii ne spun de la bun început, că sunt avantaje și dezavantaje de care trebuie să ținem cont. Case din lemn sunt foarte bine izolate termic, verile sunt răcoroase, iernile sunt călduroase, iar costurile pentru încălzire sunt mici indiferent dacă vorbim despre încălzire cu centrală pe gaz sau încălzire cu sobe de teracotă. Potrivit unor statistici de specialitate, pentru obținerea pe timp de iarnă a unei temperaturi interioare de 20 grade, la o casa de lemn de 80 mp, consumul este de circa 200 mc gaze / lună, în timp ce la o casa de zidărie consumul mediu este de 700 mc gaze/lună.

Spațiul interior poate fi compartimentat mult mai ușor pentru că în ceea ce privește casele de lemn nu sunt prea mulţi stâlpi de susţinere ca la casele de cărămidă. Instalaţiile nu sunt la vedere, sunt ascunse în pereţi, ceea ce face ca din punct de vedere estetic, totul să arate impecabil în interior.

Case din lemn sunt flexibile, se comportă foarte bine la cutremur pentru că structura de construcție este elastică și nu rigidă ca la casele de zidărie. Mai trebuie să ținem cont și de un alt aspect, se spune că lemnul este un element natural care „respiră” şi nu suferă din cauza vaporilor , iar din acest considerent nu poate apărea igrasia, condensul sau mucegaiul. Oarecum neașteptat, avem și o rezistență la foc dacă sunt folosite materiale cu proprietăți ignifuge, iar lemnul este tratat ignifug, variantă care întîrzie izbuncnirea oricărui incendiu. În plus, materialele sunt tratate și impotriva acarienilor și insectelor, iar  cei care locuiesc într-o casă de lemn știu foarte bine că nu prea au problem legate de depunerea prafului. O casă din lemn are și o cotă de impozit mai mică și nu trebuie zugravită la patru cinci ani.

Dezavantaje de care, de asemenea, trebuie să ținem cont

Am vorbit despre avantaje, dar sunt și foarte multe dezavantaje, de care, de asemenea, trebuie să ținem cont la case din lemn. Trebuie întreținută periodic, măcar la șase ani trebuie să se facă o serie de verificări și reparațiile necesare și trebuie să se reia tratamentele împotriva insectelor, a rozătoarelor și a acarienilor. Se spune că are o durată de viață mai mică decât casele de cărămidă. În plus, izolarea fonică este scăzută, se cam aude orice sunet, orice zgomot dintr-o camera în altă, ceea ce face ca nivelul de intimidate să fie relativ mic. Mai grav este faptul că lemnul în timp se lasă sau se umflă în diferite zone și de aici apar probleme care necesită costuri suplimentare de reparație sau întreținere. Valoarea unei case din lemn scade în timp, la revânzarea în primii  ani  se obține un preț mai mic decât cel de construcție pentru că încă nu prezintă un grad ridicat în rândul potențialilor cumpărători.

În loc de concluzii

Bun, am văzut care sunt avantajele și care sunt dezavantajele case din lemn. Până la urmă, ce alegem? Constructorii evită, recomandă de regulă ce pot să facă ei sau ce le aduce profitul mai mare. Cert este că dacă doriți o casă mare, în care să locuiți zi de zi, analizați ofertele firmelor care fac case de zidărie, vreți o locuință mică la țară unde să veniți și să locuiți temporar, cereți să studiați proiecte de case lemn. Nu uitați însă, alegerea vă aparține în totalitate!


Lasă un Comentariu...

*