Răcoarea din locuința bunicii prin proiectele pentru casele parter

Vreau să construiesc o casă dar nu știu ce variantă să aleg: parter, parter și mansardă sau parter și etaj. Dacă dăm timpul înapoi cu numai 20 de ani și ne raportăm la locuințele construite în mediul rural, o să observăm că aproximativ două sau trei familii din sat aveau o casă cu etaj. În cele mai multe locuri acestea erau puncte de referință pentru zona respectivă sau loc de întâlnire pentru grupurile din sat. Ideea de mansardă nu era prea vehiculată, proiectanții nefiind familiarizați cu această variantă.  Nici în mediul urban casele cu etaj sau mansardă nu erau multe la număr. Majoritatea proiectelor vizau în special  casele cu parter. Procentul era diferit de la o zonă a țării la alta.

Da, pentru proiectele caselor cu parter

Situația se schimbă odată cu trecerea țării noastre de la o economie centralizată la una descentralizată.  Adică la o economie de piață. Concurența dintre firmele de construcții, unitățile specializate ce comercializează materiale pentru construcții și/sau instalalii, firmele de proiectare și așa mai departe,  a condus încet, dar sigur, la o multitudine de variante din care pot alege cei ce doresc să-și construiască o casă. De aceea, cu cât există mai multe variante din care poți să alegi, cu atât este mai greu să spui da pentru una dintre ele.

În acest material aleg să spun da pentru proiectele caselor cu parter. Evident, alegerea caselor cu parter prezintă atât avantaje cât și dezavantaje, opinii pro dar și opinii contra. Dar cred că acest lucru este valabil pentru orice alegere pe care o facem în viață, nu doar pentru un proiect al unei case cu parter. Esențial este să fim noi mulțumiți pentru că niciodată nu putem fi pe placul tuturor. Și pentru că este vorba despre sume importante de bani pe care le investim într-o casă cu parter în care ne dorim să locuim poate întreaga viață este foarte bine să ne documentăm înainte de a scoate banii de pe card și ai direcționa acolo unde ne-am propus.

Primul pas în construirea unei case cu parter, proiectul

Construirea unei case cu parter începe cu un proiect. Evident, anterior acestui pas trebuie să achiziționăm terenul și să avem un contract cu numele nostru pe el și o autorizație pentru construire. Proiectul poți să-l faci singur doar dacă ești proiectant. Dacă însă nu te poți mândri cu această funcție atunci vei apela la o firmă specializată. Îi vei prezenta ideile despre cum vrei să arate noua ta locuință iar firma le va contura și le va da o formă concretă.  Ulterior va trebui să alegi cine sau ce firmă de construcții și/sau ce arhitect va lucra pentru tine și-ți va îndeplini visul realizării unei case cu parter realizată pe banii agonisiți, moșteniți sau luați în urma unui credit. Și mai trebuie să cauți informații și despre firmele ce oferă materiale de construcții. Sunt o mulțime și este indicat să ceri sfatul unor persoane care cunosc mai în detaliu domeniul astfel încât investițiile pe care le faci să fie eficiente.

Navigăm pe internet pentru proiecte case parter

Realizarea unei case parter presupune o muncă de echipă în care ești implicat tu, proiectantul, constructorul sau firma de construcții/arhitectul și firmele ce oferă materialele de construcții.

Pe internet fiecare se promovează cum știe mai bine. O să ofer câteva exemple în acest sens. ,,Îți surâde idea unei case fără etaj? Noi te putem ajuta să ai casa pe care ți-ai dorit-o dintotdeauna. Ce ne recomandă? Echipa noastră specializată în realizarea de proiecte case parter, precum și cele peste 800 de proiecte autorizate la nivel național. Toate proiectele regăsite în categoria proiecte case parter de mai jos pot fi livrate în orice oraș din România. ’’ sau ,,Contează cu ce construiești! În urma unei vaste experiențe acumulate în domeniul construcțiilor am reușit să stabilim parteneriate cu majoritatea producătorilor consacrați la nivel național. Astfel, chiar dacă alegi să construiești cu altcineva locuința mult visată, prin intermediul programului nostru de promoții îți oferim pachete promoționale de sisteme și materiale de cosntrucții calitative la prețurile cele mai bune pentru diferite etape ale proiectului tău. Materialele de calitate înseamnă investiție pentru toată viața.’’ Dornici de a manifesta empatie, alte anunțuri de pe internet sunt redate astfel: ,,Tocmai ați spus da la ofițerul stării civile. Felicitări!. Ce urmează acum? Nu stăm cu părinții, spune ea. Tu ești de acord. Statul vă va ajuta prin programul ,,prima casă’’. Iar firma noastră vă oferă un proiect. Ca să vă puteți bucura de o viață frumoasă’’. Lista ar fi foarte lungă dar doar cu un click  puteți avea toate informațiile în casa unde locuiți acum.

Pe fiecare site firmele se promovează cum știu mai bine. Vorbe promițătoare, mesaje subliminale, poze sugestive și foarte frumoase, costuri comparative, variante multiple din care poți alege.

Pe lângă internet poți să-i mai adaugi în echipa ta și pe prietenii care au experimentat construirea unei case  și care pot fi mai pragmatici în exprimare și detalii. Cert este că alegerea pe care trebuie să o faci nu este deloc ușoară deoarece este vorba despre banii tăi, confortul tău, mulțumirea ta și a familiei tale. Informațiile pe care le găsești pe internet nu trebuie neglijate deloc deoarece acest mijloc de comunicare în masă este atât la îndemâna ofertei cât și a cererii. Totuși, uneori, atunci când alegi singur, după lungi comparații dar fără recomndări, șansele să nu greșești sunt mari. Asta nu înseamnă că nu trebuie să nu te consulți cu nimeni dar, știi și tu care-i povestea cu meseriașii recomandați.

Proiecte case parter și costuri aferente

Costurile aferente construirii unei case parter sunt determinate de mai mulți factori dintre care amintim  suprafața de construit și suprafața utilă, valoarea proiectului, valoarea materialelor pentru construcții folosite, prețul socilitat de arhitect respectiv de firma de construcții, zona în care va fi amplasat, forma acoperișului și felul în care este compartimentată. Mai trebuie să iei în calcul și fluctuațiile de preț ce pot să apară în perioada realizării construcției. Și, indiferent de cele menționate mai sus, este bine să mai ai puși deoparte cel puțin 25% din suma stabilită inițial. Știi proverbul ,,tocmeala-n târg, vulpea-n pădure’’. Așa că nu fi naiv să crezi că valoarea  la care te raportezi în primă fază este bătută în cuie.

Deși costurile diferă de la un proiect la altul o să prezint câteva posibile variante. Asfel, pentru o casă parter de 147 mp construiți, din care 122 mp utili, cu o amprentă la sol de 14,7 x 10 m, cu un parter alcătuit dintr-o verandă de 30 mp, holuri care însumează 15 mp, un wc de service de 2,2 mp, o bucătărie de 13 mp, o cămară de 1,2 mp, un living de 18 mp, un dormitor de 17 mp și un alt dormitor de 14,5 mp, o baie de 7,5 mp și un spațiu pentru depozitări de 3,5 mp, valoarea unui proiect complet este de 2352.00 euro.

Cu cât spațiul este mai mic cu atât valoarea proiectului este mai redusă. Așadar pentru o casă parter care va avea 75 mp construiți, fără verandă, 59 mp utili, cu o amprentă sol de 5×15 m, cu o verandă de 27 mp, un hol de 4 mp, un living și o bucătărie de 28,5 mp, un alt hol de 3,3 mp, un dormitor de 16,8 mp și o baie de 6,5 mp un proiect complet ajunge la suma de 1200.00 euro.

Și alegem și o variantă de mijloc. Pentru o casă parter de 103 mp, fără verandă, cu o suprafață utilă de 81 mp, o verandă de 12,5 mp, un hol de 4 mp, o bucătărie și un living de de 32 mp, un spațiu pentru depozitări de 3,8 mp, un wc serviciu de 3 mp, un hol de 7 mp, un dormitory de 13 mp și un alt dormitor de  10,4 mp, o baie de 7,6 mp  și o terasă de 40 mp, costul unui proiect complet este de 1648.00 euro.

Acesta este doar începutul. Proiectul nu implică nicio cărămidă cumpărată. Așadar poți continua căutările pentru celelalte aspecte și anume, constructor/architect, firme pentru material de construcții etc. Și nu uita: când te vei muta în ea trebuie să fie cald, să ai instalații funcționale plus pat, aragaz, frigider, masă, scaune și știi și tu foarte bine ce mai trebuie să treci pe listă. Decii fii realist și încearcă să găsești în toate echilibru și cel mai bun raport calitate – preț.

Dacă vrei să faci comparații pentru proiectul unei case parter, înainte să apelezi la persoana autorizată, site-urile specializate sunt de mare ajutor în acest sens. Bineînțeles că există diferențe de preț între acestea. Pe lângă proiectul în sine, unele dintre ele oferă și consultanță în alegerea arhitecților sau a constructorilor care să contribuie la atingerea țelului tău. Alte firme lucrează ca parteneri și oferă absolut totul. De la proiect până la ultima bucățică de gresie sau parchet. Atunci când alegi întreg pachetul de la acestea, prețul poate să fie mai mic. Este o strategie de marketing până la urmă. O strategie care ți-ar salva timpul iar dacă ai ales niște profesioniști în adevăratul sens al cuvântului atunci nu mai rămâne decât să-ți cumperi brelocul pentru chei.

Controversatele proiecte case parter

Dilema cea mai mare pe care o are majoritatea atunci când vine vorba despre proiectarea unei case parter este: dar de ce să nu-mi fac o casă cu mansardă, că tot nu am ce să fac cu podul? Este drep, pot să iau în calcul și acoperișurile plane dar intervine scepticismul atunci când mă gândesc la cum se va scurge zăpada de pe ele în iernile foarte geroase. Și nu numai. Și revin. De ce să nu fac un proiect cu mansardă? Costurile sunt aproximativ egale sau chiar mai mici. Și-mi vine în minte podul cu nuci de la țară. Dar asta a fost demult.

Și revin la alegerea inițală pentru proiectul unei case cu parter.  Îmi dau seama că una sau două camera în plus înseamnă o investiție mai mare pentru încălzire, scara ce duce către mansardă trebuie și ea întreținută, plus mobila pe care va trebui să o cumpăr. De asemenea, nu necesită balcoane care în timp implică probleme suplimentare iar în cazul unei situații neprevăzute evacuarea este mult mai rapidă.

Mai trebuie știut că aerul din pod oferă un plus de izolare termică în partea de sus  a casei. Un alt avantaj foarte important este reducerea efectului de mansardă – vara căldura urcă – acoperișul se încălzește iar la o casă cu parter și mansardă căldura din dormitoare poate fi o adevărată problemă. Este drept că problema poate fi soluționată cu un aer condiționat dar… mai țineți oare minte de răcoarea adevărată pe care o oferă casele de la țară? Nu au mansardă și poți păstra nucile în pod.


Lasă un Comentariu...

*