La căldura șemineului casei din bușteni

Un pahar de vin rose. Pe jumătate plin. Savoarea licorii se simte numai privind paharul luminat de focul șemineului. Este pus jos. Jos pe dușumea. Pe dușumeaua de culoarea stejarului. Masivă, naturală, inspirând siguranță. Contrastează din plin cu blana albă pusă simplu, tot jos în fața șemineului. Lemnele troznind în foc asigură o muzică ce nu lasă loc de altceva decât de o relaxare divină. O relaxare departe de tot dar plină de o plăcere ce mângâie sufletul în timpul iernii. O relaxare la căldura șemineului ce domină impunător livingul unei cochete case din bușteni. Nu-ți mai trebui nimic, să savurezi în liniște vinul pe blana din fața șemineului devine deja o relaxere olimpiană ce părea rezervată zeilor care sfidau sezonul rece și zăpada așezată ca o pătura albă peste tot din jur.

vase din busteni

O plăcere în care timpul parcă a înghețat, grijile nu au cum să pătrundă, lumina focului din șemineu mângâie atmosfera din casa de bușteni ca luna cu razele ei straturile de omăt de afară. Parcă focul și paharul de vin au făcut ca totul să devine atemporal, sunt doar moment de o relaxare imperială.

Alo, alo, să ne trezim și să revenim cu picioarele pe pământ! Pare un tablou tentant, mai ales când afară este frig și rece. Dar este oare atât de departe visul nostru. O casă din bușteni cochetă. O casă din bușteni cu un șemineu placat cu piatră natural în zona centrală a locuinței. O casă din bușteni unde să ne relaxăm sau, de ce nu, să locuim permanent. Haideți să urmărim împreună drumul de la proiectarea casei până la visul de a savura un pahar de vin în fața șemineului. A,da,sigur nu am uitat nici de blană! Mare, pufoasă si albă ca zăpada neatinsă de afară.

Nu trebuie să fii inginer, dar ai nevoie de cunoșțințe în domeniu

O casă din bușteni sau din lemn rotund (este formularea sub care mai găsiți materiale despre casele din bușteni) implică de la bun început mai multe cunoștiințe despre tehnologia construirii de locuințe, despre calitatea și specificul materialelor folosite, despre fazele și etapele șantierului. Nu trebuie să fii inginer, dar ai nevoie de cunoștiințe în domeniu. Pentru că nu este o joacă de copil , nu este o căsuță colorată pe care să o refaci dacă nu îți mai place cum a ieșit partea din față și eventual să îi mai pui o o scândurică în plus să o faci mai haioasă pentru cei mici. Constructorii spun că își dau seama când cineva vrea o casă din bușteni după cum pune primele întrebări. De regulă, oamenii vin la constructori bine informați, cu o documentare temeinică și foarte informați în ceea ce privește avantajele și dezavantajele unei astfel de locuințe. Și cu cât sunt mai informați cu atât sunt mai pretențioși în ceea ce privește construcția propriu-zisă.

Fie că este vorba despre o casă de vacanță la munte sau la țară, fie că este vorba despre o casă de locuit permanent, locuințele din bușteni sau lemn rotund reprezintă o alegere în cunoștiință de cauză. Chiar dacă la prima vedere se observă aspectul rustic, traditional, robust, sunt mai multe elemente pe care trebuie să le luăm în seamă atunci când vrem să facem o astfel de investiție. Trebuie să lucrăm cu cei care au experiență în domeniu și știu să facă o veritabilă casă din bușteni. De altfel, constructorii din domeniu susțin că o casă din bușteni în adevăratul sens al cuvântului este o casă în care pereții din interior au aceeași formă și structură cu cei din exterior. Practic, ce vezi în exterior, vezi și în interior. În zilele noastre tehnologia a avansat foarte mult, acum sunt case din bușteni care arată pe interior ca o adevărată casă din zidărie, cu greu poți face diferența între cele două tipuri de imobile.

 Timpul de execuție și costurile mici, principalele avantaje

De ce să alegem să construim o casă din lemn? Pentru că ne place! Ar fi un răspuns succint și rapid! Și poate cel mai sincer! Pe lângă aspectul vizual, casele din bușteni au o serie de avantaje. În primul rând, orice constructor o să vă spună din start că sunt două mari atuuri: timpul de execuție mic decât la o casă din zidărie și costul final mai mic decât la orice alt tip de locuință la o dimensiunea asemănătoare. De ce un timp de execuție mai mic? Simplu, nu așteptăm să se usuce cimentul, venim cu foarte multe prefabricate, avem chiar și pereți făcuți în atelier care pot fi cu ușurință asamblați pe șantier. Avem de cosntruit o casă cu materiale uscate, nu avem timpi de așteptare. În plus, fundația nu este așa de complicată ca la o casă din cărămidă și se realizează mult mai repede.

Mai mult, trebuie să mai spunem că avem acum și kituri de case din bușteni care sunt foarte rapid și ușor de montat după ce ai turnat fundația. De ce sunt mai ieftine? Avem un timp de execuție mai mic, avem de lucrat cu multe prefabricate, nu avem bătăi de cap cu finisajele interioare și exterioare, nu avem nevoie să cheltuim bani pe vopseluri și var, amorsă, tecuială decorative și altele.Casa din bușteni sau lemn rotund este considerată casă ecologică, aproape toate materialele pot fi ulterior refolosite dacă vrem să dărâmâm locuința. Asta din prisma constructorilor pentru că dacă ar fi să-i întrebăm pe ecologiști, aceștia ne-ar spune că am tăiat copacii pentru a face o locuință și am aluneca spre o altă discuție. Revenim la avantajele casei din lemn rotund și trebuie să mai spunem despre microclimatul asigurat în interior.

Propietățile buștenilor de a absorbi și ceda umiditatea din aer precum și lipsa barierelor anti vapori , fac ca atmosfera să fie în locuință confortabilă și iarna și vara, în anotimpul rece se menține căldura, îi zilele călduroase avem răcoare. Colocvial, constructorii spun că pereții casei din bușteni respiră și astfel casa are rolul de a regla a microclimatului interior. Mai mult, nu sunt probleme cu mucegaiul, petele galbene pe pereți sau umiditatea. Specialiștii spun că o casă din bușteni este o casă rezistentă la cutremure pentru că are o structură elastică care se comportă bine la mișcările seismice de până la 9  grade pe scara Richter. Un alt avantaj este reprezentat de izolarea fonică exterioară. Trebuie să vorbim și despre aspectul estetic, lemnul este un bun material de finisaj așa că vom avea o imagine interioară și exterioară unică. Acum sunt pe piață materiale noi, tehnici noi care permit evitarea îmbinării lemnului cu metalului, pentru prinderea buștenilor folosindu-se cepuri mari de lemn.

Dezavantaje case din bușteni

Unde sunt avantaje sunt și dezavantaje. Dacă avem parte de o serie de lucruri frumoase și plăcute, trebuie să ținem cont și de multe impedimente sau aspecte de care trebuie să avem grijă în permanență. Chiar dacă o casă din lemn rotund poate fi într-o zonă de deal sau de munte ori la marginea unei păduri o soluție ideală, acest tip de clădire are și o serie de inconveniente. Trebuie să plecăm de la materia primă, de la proprietățile fizice și chimice ale lemnului pe care îl găsim peste tot în casă. Lemnul este vulnerabil la o serie de factori: soarele, căldura, înghețul, apa. Da, ați citit bine, apa, constructorii spun că trebuie să fim atenți chiar și atunci când este vorba doar de o banală inundație cauzată de neatenția în bucătărie sau de spargerea unei țevi a instalației sanitare, pentru că provoacă pagube mai mari decat în cazul unei case de zidărie. Să nu mai vorbim despre pericolul unui incediu, indiferent cu ce am trata lemnul rotund, riscul este foarte mare, poate cel mai mare dacă ar fi să ne raportăm la celelalte tipuri de case. În plus, lemnul este atacat de acarieni, insect și rozătoare  iar pentru a rezista se recomandă tratamente cu soluții chimice insecto-fungicide.

Clar că vom avea costuri în plus care vin la pachet cu un disconfort mare legate de mirosul acestor soluții chimice și presupunerile că nu ar fi benefice pentru locuitorii din casa de bușteni. În casele din bușteni izolarea fonică nu este realizată în interior la fel de bine ca la casele din zidărie. Ar mai trebui să luăm în calcul și faptul că în timp,  odată cu uscarea lemnului, la anumiți bușteni apar crăpături care inevitabil fac breșe în sistemul de etanșare al clădirii, iar de aici apar probleme legate de pătrunderea apei de ploaie prin pereți, pătrunderea insectelor sau creearea condițiilor de apariție a algelor sau a  fungiilor xilofagi.

Dupăo serie de calculi făcute de inginerii constructori, la casele din bușteni intervine și riscul apariției unei mici fluctuații de dimensiune în funcție de mai mulți factori, iar din acest motiv la ridicarea clădirii trebuie avut în vedere prevederea unor rosturi deasupra fiecărei uși sau ferestre astfel încât să se amortizeze tasarea intervenită în timp. Din punct de vedere al gospodinelor, suprafețele neregulate ale pereților, plus textura ușor rugoasă a acestora favorizează apariția prafului și îngreunează întreținerea zilnică. Totodată casa trebuie aerisită continuu, pentru că spațiile umede precum baia, bucătăriile, cămara ar putea în timp să conducă la degradarea locuinței.

Face toți banii o casă  din lemn rotund?

Chiar dacă mai sunt controverse legate de durata unei case din bușteni, o parte dintre specialiștii spun că au o durată mai scurtă față de cele de zidărie, alții spun că sunt foarte rezistente dacă sunt tratate constant, pentru cine iubesțe stilul reprezentat de arhitectura cu lemn rotund, este evident că se merită toate eforturile de construire. Au o serie de elemente care fac diferența față de casele tradiționale, presupun o altă construcție din arhitectura tradițională, presupun o altă plastică arhitecturală. La noi în țară încă avem reticiență față de aceste case, în ultimii ani au devenit mai solicitate pentru uzul propriu și pentru locuirea permanentă a unei familii formată din 2-4 persoane. Iar imaginea cu șemineul în centru încăperii, cu sunetul lemnelor troznind în mijlocul iernii face  toți banii. Iar dacă am vorbit despre bani, trebuie să spunem că un preț pentru o casă din bușteni este stabilit în funcție de numeroși factori .Un pont , nu insistați la constructori pentru că fără un proiect complet și fără să vă asezați la masa cu toate datele nu obțineți nicio ofertă. În baza proiectului, estimările pentro o casă la cheie de 120 mp se ridică la 45-55.000 de euro,  dacă este să folosim o medie a prețurilor obținute de la diferiți constructori.

 

 


Lasă un Comentariu...

*