Casele mici cu mansardă, un răspuns la mai multe nevoi

Să plantezi un pom, să faci un copil și să construiești o casă. Acesta ar fi rostul vieții după unii. Acum, ordinea nu contează iar copiii poți să ai și mai mulți pentru că sunt esența vieții. Cât despre casă, cred că acest lucru ține de cultură, de obiceiuri. Iar pentru mulți dintre români construirea unei case pare să fie sensul vieții. Iar dacă este mare, ca să vadă vecinii că ,,au cu ce’’, atunci nu le mai trebuie nimic. Personal, nu am înțeles niciodată de ce trebuie să ai o casă mare. Consider că o casă trebuie să fie utilă, curată, ușor de întreținut, raportată la nevoile tale de om. Bine, pricep că fiecare individ este diferit și de aceea are valori și percepții diferite. Iar din această perspectivă pot înțelege orice și pe oricine. Mai mult cred că ce fac ceilalți nu este treaba nimănui, decât a lor. Dar mă uit în jur și, uneori analizez fără să vreau. Și, pentru că la casă vreau să revin, o să explic în acest material de ce o casă mică cu mansardă este cea mai bună variantă pe care poți să o alegi dintre multitudinea de oferte la care poți să aderi. Iar apoi poți să plantezi câți copaci vrei tu.

Cât de mică este casa mică cu mansardă

Pentru ca lucrurile să fie clare în continuare o să stabilim ce înseamnă o casă mică cu mansardă. Nu există o clasificare universală, comună, a ceea ce înseamnă casă mică cu mansardă, așa că am făcut o medie în urma informațiilor selectate. Astfel o casă mică cu mansardă poate să aibă o suprafață utilă de maximum 100  mp.  O astfel de locuință asigură tot confortul unei familii cu doi sau chiar trei copii. Mă refer la o locuință de zi cu zi, nu la o casă de vacanță. Compartimentarea se poate realiza în mod diferit, în funcție de preferințele fiecăruia. Chiar dacă este vorba despre un proiect de casă mică cu mansardă este nevoie de experiența unui specialist, anterior demarării lucrărilor de construcție.

Apelează cu încredere la un proiectant bun sau caută un architect care să te ajute să schițezi propria idée de casă mică cu mansardă. Chiar dacă implică niște resurse suplimentare este mai indicat să stai de vorbă față în față cu acesta decât să cumperi un proiect ,,la reducere’’. Fiecare familie este diferită și are nevoi diferite. De aceea o persoană avizată, cu experiență în domeniu, poate să-ți contureze visul dar și să te ajute să înțelegi că esteticul trebuie, și poate fi combinat cu practicul într-un mod reușit.

De ce o casă mică cu mansardă

O casă mică cu mansardă este cea mai bună alegere pentru că:

  • Se întreține mai ușor. Curățenia și eventualele reparații ce se impun în timp oricărui adăpost se vor raporta la spațiul existent. Deci, spațiul este mai mic, cheltuielile vor fi și ele mai mici.
  • Poate fi încălzită cu mai multă ușurință, cu resurse financiare minime. Să încălzești două, trei sau mai multe camere în care intri de două ori  pe an este ca și cum ai arunca banii pe fereastră. De asemenea,  să stai în frig pentru că nu poți asigura încălzirea unei case mult prea mari pentru tine este iarăși dovada unei alegeri neinspirate.

În cazul unei case mici cu mansardă nu se risipește nimic, căldura este suficientă pentru toate camerele locuite și, pe lângă curățenie, temperatura optimă a unei locuințe este un element de confort. Iar dacă te gândești că mansarda va fi expusă la căldură pe timp de vară, varianta achiziționării unui aer condiționat te va scoate din impas. Plus că, dacă este aerisită corespunzător este posibil ca acesta să nu fie nevoie a fi folosit decât trei sau patru săptămâni pe an. Dar, pentru că nu ai o casă foarte mare și ai economisit bănuții pentru căldură, în zilele caniculare ai putea fi chiar în concediu.

  • Cheltuielile pe care le impune construirea unei case mici cu mansardă sunt mai mici. Mult mai mici. Costurile pot fi comparate cu cele necesare achiziționării unei garsoniere la bloc, în care practic, împarți pereții cu vecinii și abia te învârți în cei aproximativ 27 de mp. Ca să fiu mai specifică, un proiect de casă mică cu mansardă la cheie costă între 25.000 și 35.000  euro. Variația este determinată în special de dimensiune, materialele folosite pentru construcție și proiect. Iar ,,mică’’ este echivalentul unui apartament confort 1, decomandat, de două, trei sau chiar patru camere. Pentru acestea din urmă prețul poate să ajungă până la 90.000 euro, în funcție de zonă, suprafață, nivel sau căi de acces.

La capitolul spațiu nu putem compara casa mică cu mansardă cu garsoniera deoarece este clar că prima este cu mult peste cea de-a doua variantă. Însă nu trebuie uitat faptul că, în cazul unei case mici cu mansardă, mai trebuie să luăm  în calcul terenul. Dacă acesta nu a fost moștenit sau primit de la primărie prin vreun proiect atunci trebuie să-l cumperi. Prețurile variază în funcție de zonă, de perioada în care îl cumperi, de apropierea de oraș, de vecinățăți, căi de acces și utilități. Însă dacă ești deja în posesia unui teren și zona în care se află este una bună atunci nu mai ai nimic de așteptat.

  • Podul va căpăta o utilitate efectivă

Dacă vei mai căuta informații referitoare la proiecte de casă,  o să afli că prețurile pentru construirea unei case cu mansardă sunt mai mici decât cele pentru casele cu parter sau cu etaj. Mai mult, în cazul caselor cu parter, podul implică o investiție financiară dar nu va avea nicio utilitate efectivă iar în cazul caselor cu etaj, suprafața mai mare, podul, utilitățile și întreținerea vor ,,mânca’’ în mod cert mai mulți bani. În cazul caselor mici cu mansardă, podul mai înalt este de fapt mansarda ce poate lua forma unei camere mai mari sau a unora mai mici, cu utilități. Compartimentarea depinde de proiectul pe care l-ai ales.

  • Instalațiile sanitare și cele electrice sunt mai puțin costisitoare și mai ușor de montat într-o casă mică cu mansardă decât într-o casă mare cu mansardă, parter sau etaj. Pentru că sunt mai puține, costurile montării precum și cele necesare achiziționării produselor respective sunt mai mici. Și, știți principiul ,,mai bine puțin și bun, decât mult și prost’’ este unul ce merită a fi aplicat de toți. Așadar, ca să nu schimbi instalațiile sanitare în fiecare an, cumpără unele de calitate și caută un meseriaș bun care să le asambleze. Deși ai impresia că ai investit foarte mult, vei înțelege după câțiva ani că, de fapt, ai economisit. Amortizarea s-a făcut treptat, în timp. La capitolul electricitate trebuie să fii foarte atent deoarece este un aspect esențial al locuinței tale. Apelează la persoane specializate care știu exact despre ce este vorba atunci când trebuie realizat un sistem complet de electricitate  pentru o casă.
  • Mobila la comandă poate crea ideea de spațiu mare. Designerii de interior au idei foarte practice, estetice și îndrăznețe în același timp pentru casele mici cu mansardă. Chiar dacă suprafața utilă nu este foarte mare, o mobilă realizată pe comandă pentru întreaga locuință îți poate transforma casa dintr-una  mică într-una mare. Nu este nicio magie în asta. Sunt doar idei care îmbină geometria cu esteticul, practica, confortul și siguranța. În acest segment piața este într-o continuă dezvoltare așa că ai de unde alege varianta potrivită pentru ați mobila într-un mod cât mai frumos și practic casa ta mică cu mansardă.

Materiale de construcție pentru casa mică cu mansardă

Și la capitolul materiale de construcții ai foarte multe variante din care poți să alegi. Poți să-ți faci o casă mică cu mansardă din materiale ecologice dar acest lucru implică sume suplimentare deoarece o casă verde va fi întotdeauna mai scumpă. Plus că pot exista și anumite dezavantaje în funcție de materialul ales. De exemplu, chirpicii sunt eco dar nu sunt rezistenți la umezeală, lemnul este ușor de asamblat dar, dacă nu este tratat poate fi atacat de acarieni și afectat de umezeală etc. Structura metalică ar fi o altă variantă însă aceasta este recomandată pentru casele mai mari, cu un spațiu deschis mai mare și nici nu sunt bune izolatoare fonice. Casele din bușteni se pretează în special pentru zonele de munte, respective pentru casele de  vacanță.

Constructorii din fiecare segment prezintă propriile avantaje însă dacă stai să le analizezi pe toate o să observi că cel mai bun raport calitate – preț tot cărămida îl are. Ca în orice situație, dacă este asamblată ca la carte și izolată mai apoi nu trebuie să-ți faci griji. Alegerea depinde însă de preferințele fiecăruia așa că cel mai important este să te documentezi foarte bine înainte, să ceri și sfatul specialiștilor, să te raportezi la resursele financiare pe care le ai și să găsești cei mai buni meseriași.

Compartimentarea unei casă mici cu mansardă

Revin cu ceea ce spuneam la începutul acestui material. Ideile tale trebuie conturate împreună cu un proiectant și/sau un arhitect, în funcție de nevoile familiei tale, de preferințe și dorințe. Pentru scară poți avea două variante: interioară, ceea ce presupune un anumit spațiu alocat realizării ei, spațiu ce ar putea avea altă destinație mai practică, sau exterioară ceea ce implică acoperirea acesteia și o oarecare neplăcere dacă, de exemplu bucătăria este la parter iar tu îți amintești că ai uitat să-ți iei ceaiul exact când ai ajuns în camera ta de la mansardă.

În general, casele mici cu mansardă au în componență două dormitoare mai mari sau trei dormitoare mai mici, un living cu loc de luat masa și bucătărie, două băi comparabile cu cele din apartamenetele confort unu, debara și garderobă, unul sau două holuri și o încăpere pentru centrală. În proiect mai poate fi inclusă o terasă, un balcon la mansardă și un garaj.

De exemplu, o suprafață utilă de 80 de mp poate fi compartimentată la parter cu un vestibul, o baie, un hol , living cu loc de luat masa și bucătărie  și terasă iar la mansardă se pot regăsi trei dormitoare, o baie, un hol, o garderobă și un balcon. Deci, parcă nu mai pare chiar așa mică? Iar dacă terenul din jurul casei îți permite acest lucru poți planta copaci ornamentali, poți pune gazon, flori, un leagăn, o căsuță  colorată, o trambulină și un tobogan pentru copii.

O casă mică cu mansardă este exact ceea ce are nevoie un om normal cu o zonă de confort normală. Este o casă pe care doi salariați, cu un loc de muncă decent și stabil și-o pot permite, o pot întreține și, între timp pot economisi și pentru concedii, evenimente sau studiile copiilor. O casă mică cu mansardă este un răspuns la mai multe nevoi și un etalon al realismului, esteticului, confortului și practicului.

 

 

 


Lasă un Comentariu...

*