Case ecologice, un concept aflat în expansiune

Un singur concept și mai mulți termeni: casă ecologică, casă verde sau casă prietenoasă cu mediul înconjurător. În esență sintagmele desemnează o casă modernă construită din materiale netoxice, care nu poluează mediul înconjurător, realizată cu finisaje naturale, izolată fonic și termic. Materialele reciclabile pot fi, de asemenea, luate în calcul atunci când vine vorba despre construirea unei case ecologice. Rezultatele sunt determinate de viziunea arhitectului, respectiv a constructorului, de capacitatea financiară a viitorului proprietar, de tipul de materiale folosite, de locația în care va fi amplasă construcția, de suprafața construită și dotările aferete.  O să prezint în acest material toate aspectele referitoare la adoptarea deciziei de a locui într-o casă ecologică.

Întoarcerea la origini prin casele ecologice

Pare-se că meșterii de la țară înțeleseseră ei secretul construirii caselor din chirpici și paie. Erau răcoroase vara și călduroase iarna. Păi, cam tot omul își dorește o astfel de casă ecologică. Realizarea chirpicilor nu era însă lucru simplu de obținut. Vă mai amintiți oare cum se obțineau odinioară chirpicii? Ei bine, ingredientele principale erau pământul galben, balega de cal, paiele și apa. Toate acestea erau amestecate, așezate în cofraje din lemn sau metal și puse la soare. După ce se uscau bine de tot bucățile dreptunghiulare erau scoase din cofraje iar construcția putea începe. Vechile case țărănești, cu grinzi din lemn și pereți din chirpici erau în mod cert o formă a caselor ecologice. Nu se întindeau pe suprafațe mari și nici nu erau foarte înalte. Deci nu era nevoie de un număr foarte mare de chirpici. În ceea ce privește costurile materiei prime, acestea erau mai mici decât cele pentru cărămidă, de exemplu, deoarece ingredientele erau naturale. Ceea ce se plătea în mod special era munca efectivă a lucrătorului, aceasta reflectându-se într-un preț final mai ridicat.

În zilele noastre ingredientele pentru realizarea chirpicilor au rămas aceleași. Diferă însă tehnica de realizare a lor, mijloacele inovative oferind posibilitatea realizării aceluiași produs cu mai multă eficiență. Trebuie menționat faptul că prețul nu este însă mic. Este cunoscut faptul că tot ce este ecologic este mai scump. Mai ales că în gospodăriile oamenilor de la țară caii au cam dispărut iar hergheliile recunoscute în perioada comunismului abia mai reușesc să supravieațuiască. Așadar, în funcție de numărul de chirpici achiziționați și de capacitatea ta de negociere poți scoate din buzunar maximum 10 lei pe bucată. Pe lângă faptul că iarna reține foarte bine căldura iar vara menține răcoarea, casele ecologice din chirpici sunt mai rezistente la incendiu și cutremure. Chirpicul izolează mai bine decât cărămida dar este bine de știut că  trebuie ferit de umezeală.

Case ecologice, case cob sau ,,casele săracilor’’ și mâncarea bio

Termenul folosit de britanici pentru casele din chirpici este ,,case cob’’. La noi casele din chirpici erau cunoscute sub denumirea de ,,casele săracilor’’ până nu demult. Acum sunt ecologice și se află topul construcțiilor verzi.

Păi, nu s-ar bucura strămoșii noștri dacă ar ști că englezii, francezii, germanii chiar și nordicii, ridică în slăvi faimosul chirpic? Cred că ar trebui să le mai spunem străinilor și că pe jos se lipea cu balegă de vacă, salteaua de pat era confecționată din rogojină iar varul de pe pereți nu era lavabil nici pe departe. Pietrele de calcar erau stinse cu apă iar pereții erau acoperiți cu substanța albă rezultată. În forma aceasta varul avea rol antibacterian, oferea un aspect și un miros de curățenie și în niciun caz nu polua mediul înconjurător. În odăile ,,mai bune’’ covoarele de azi erau de fapt așa-numitele preșuri, confecționate din ,,coade’’ înnădite, adică resturi de materiale rămase de la diverse obiecte de îmbrăcăminte ce nu mai făceau trebuință nimănui și care erau prelucrate manual de femeile iscusite.

Și, ca să întregesc peisajul ecologic autohton, mai spun că sobele erau prelucrate din lut, vopsite cu var alb și, în unele zone din țară, ofereau căldură pentru două camere în același timp. Pe plită se făcea mâncarea iar cuptorul era plin cu bunătăți. Niciuna dintre măncăruri nu era tratată, nu se știa despre E-uri și nici nu existau coloranți. În termenii pe care îi folosim astăzi putem spune că în casele ecologice de astăzi sau ,,casele săracilor’’ de ieri, mâncarea era și ea bio. Nu că am fi nostalgici dar este clar că există o legătură strânsă în chirpicul ecologic și mâncarea organică. Ambele sunt mai scumpe pentru că natural înseamnă mai bine și mai bun.

Faimosul chirpic, recunoscut și de străinii iubitori de case ecologice

Între timp, mulți tineri au plecat în țări străine pentru un trai mai bun iar când s-au reîntors în țară (dacă s-au reîntors) au transformat casele ecologice, vechi și cu bun gust în construcții imense, înfăptuite ca însemn al bunăstării lor. Unele intră în categoria construcțiilor moderne, însă altele sunt definite doar de un singur cuvânt, și anume kitsch.

Speranțe mai sunt însă pentru că există și oameni care s-au trezit și au înțeles valoarea caselor vechi sau a celor ecologice. În unele zone din țară străinii au văzut frumosul din simplitatea caselor de la țară, le-au recondiționat și le-au transformat în case de vacanță. În altele românii au înțeles și ei valoarea și au renovat casele părintești sau au construit case ecologice, ferindu-se astfel de imensitățile din beton ce păreau că sunt în trend la un moment dat.

De exemplu,  chirpicul a devenit faimos și după ce arhitecta Ileana Mavrodin a ridicat o casă ecologică în apropierea localității Sasca Română, construită din chirpici. Casa  a fost inclusă în 2014 în clasamentul modial Top 10 case ,,cob’’ alături de construcții din Canada, Marea Britanie, SUA și Africa de Sud. Exemplele de case ecologice construite în România sunt din ce în ce mai multe. Multe dintre ele sunt promovate în mass-media și pe internet așa că dacă vrei să afli despre construcțiile oamenilor care cred în casele ecologice vei găsi nenumărate exemple. Mai ales că materialele din care pot fi realizate acestea sunt foarte diverse. Este drept, faimosul chirpic este recunoscut de toți dar nu este singurul produs ecologic. Lemnul, stuful, bambusul sau containerele scoase din uz, sunt materiale care au stârnit imaginația arhitecților rezultatul transformându-se, nu de puține ori, în adevărate opere de artă.

Principalele avantaje ale caselor ecologice

Deși costurile necesare construirii unei case ecologice sunt mai mari, acestea se amortizează în timp. Prețul unei case ecologice este ridicat deoarece materialele naturale sunt mai greu de confecționat însă rezistența lor merită efortul. De asemenea, casele ecologice sunt prevăzute cu un sistem de încălzire solară a apei, montat pe acoperiș și cu un sistem de încălzire centrală bazat pe lemn. Pe lângă panourile solare, ca energii neconvenționale mai pot fi folosite pompe de căldură sau turbine eoliene.

Comparativ cu o locuință obișnuită, o casă ecologică are un sistem de izolare superior, acest lucru datorându-se finisajelor naturale. Casele ecologice mai sunt denumite și case inteligente deoarece nu prezintă pierderi și se bazează în mod expres pe reciclare. De exemplu, apa de la toaletă provine din apa de ploaie iar lemnul tratat face ca locuința ,,să respire’’ mai bine.

Casele ecologice mai sunt denumite ,,casele viitorului’’ deoarece reduc atât consumul de energie cât și impactul negativ  asupra mediului. Deci, construirea unei asemenea case este benefică atât pentru tine cât și pentru cei din jurul tău. În plus, acest tip de locuință se poate autoventila. Mai trebuie știut faptul că în Europa consumul de energie al clădirilor reprezintă 40% din consumul total, din care 36% este energie producătoare de emisii. Mare parte din această energie poate fi economisită prin sisteme de izolație, de încălzire și de răcire mai eficiente, prin ferestre etanșate și iluminate economic sau contoare pentru monitorizarea consumului de energie. În perspectivă, casele ecologice vor beneficia de taxe și impozite mai mici deoarece, conform directivelor Uniunii Europene, din anul 2019, toate clădirile nou construite trebuie să producă cel puțin acceași cantitate de energie pe care o consumă. Noile standarde de eficiență energetică se vor aplica și tuturor clădirilor renovate.

Casele ecologice și meseriașii

Fie că va fi construită din chirpici, lemn, bambus, baloți de paie sau stuf, o casă ecologică nu este un lucru simplu de realizat. Mai ales, în contextul în care, la noi ideea de casă ecologică nu era în vogă în urmă cu cinci ani. Este drep, casele bunicilor sunt o variantă, mai rudimentară,  a caselor ecologice, însă acelea nu aveau nici panouri solare, nici pompe de căldură sau turbine eoliene, nici sisteme de încălzire solară a apei. Ca să nu mai vorbim despre finisaje și etanșeitate. Așadar … cum găsesc meseriașii? Cine îmi construiește casa ecologică la care visez?

Ei bine, în primă fază poți apela la proiectant sau la arhitect. Aceștia sunt cei mai în măsură să-ți ofere informații care te pot ajuta să găsești persoana potrivită care să-ți îndeplinească visul. Și mai trebuie să știi ceva. Răbdarea este o virtute. Așa că nu te grăbi. Dacă ai găsit un meseriaș cu experiență și foarte priceput în construirea caselor ecologice vei vedea că acesta nu se va grăbi să-ți termine casa în două – trei luni. Și asta pentru că materialele ecologice pe care le vei folosi trebuie să fie perfect uscate și îmbinate corect. Este chiar recomandat ca fundația să fie turnată cu un an înainte iar apoi să demareze construcția efectivă a pereților. Chiar dacă pe multe site-uri scrie că un avantaj principal în realizarea unei case ecologice este perioada mai scurtă ce realizare, nu te lăsa păcălit. Până la urmă, construiești o casă în care îți vei petrece mult timp de-aici înainte. De ce atâta grabă? Ce mai contează șase sau șapte luni în plus dacă investiția ta este una de 45.000 de euro?

De asemenea, montarea panourilor solare sau a sistemelor de încălzire solară a apei nu sunt chiar ,,floare la ureche’’. Poate că meseriașii mai vechi pe piață au cunoștințe teoretice despre aceste lucruri dar dacă le experimentează chiar pe locuința ta nu cred că este avantajos pentru tine. Așa că ai mare grijă cu cine închei contractul.

Îți urez inspirație în alegerile tale și te felicit pentru alegerea făcută!

 


Lasă un Comentariu...

*