Case duplex, soluția ce merită să fie luată în seamă

Vreți să vă construiți o casă și  sunteți în căutarea celor mai bune soluții din punct de vedere financiar? Nu v-ați decis ce proiect să alegeți? Nu știți pentru ce sistem de construcție să optați? Vă propunem să analizăm o soluție care este mai tot timpul de rezervă, o soluție pentru care toată lumea poate să spună că este mai ieftină, dar nimeni nu spune cu cât este mai ieftină, o soluție pe care o știm ca fiind o alternativă, dar niciodată nu suntem interesați să o analizăm ca o adevărată oportunitate. Vorbim despre case duplex, o variantă de studiat atunci când avem în plan construirea unei locuințe. Stilul edilitar duplex nu este o noutate în România, se regăsește de câțiva  pe piața construcțiilor. A fost împrumutat din Anglia, țara unde regăsim cartiere întregi cu case duplex. Durabilitatea, modul economic, aspectul arhitectonic și eficiența energetică au făcut ca acest tip de locuințe să se respândească rapid în toată Europa.

În căutarea vecinului de perete

Case duplex presupun în primul rând un perete comun al clădirii cu vecinul cu care construim casa. Constructorii spun că o casă duplex trebuie ridicată de ambii proprietari în același timp din motive de costuri și pentru utilizarea eficienței  resursei umane. Așa că trebuie să avem o bună colaborare cu vecinul de perete. De fapt, trebuie să începem cu el toată activitatea noastră: să găsim și să facem actele pentru teren, să alegem proiectul de casăm să obținem autorizațiile și avizele în același timp, să negociem cu firma de construcții și să pornim lucrarea, să împărțim toate costurile casei la roșu la doi. Bine, și atunci unde mai este intimitatea specifică unei case?

Anticipam întrebarea, de fapt este logică în contextul unei locuințe duplex. Avem terenul  nostru, atât în fața casei, cât și lângă sau în spatele casei, teren pe care puntem să construim ce ne dorim. Cu vecinul cu care construim casa avem în comun în primul rând un proiect, un perete și un gard pe toată suprafața laterală a terenului. Cu alte cuvinte, este un vecin de perete pe viață. Nu este vorba despre lipsa intimității pentru că există o parte casei și o curte internă care nu se intersectează cu cel care are casa lipită de a noastră prin proiect. Duplexul poate fi construit pe un singur nivel, cât și pe două, eventual parter plus etaj sau parter și mansardă. Indiferent de forma casei, fiecare parte are propria identitate, adresă fizică și poștală (numărul de la poartă), intrare , alee, curte și grădină care pot fi total diferit amenajate față de vecinul de lângă noi.

Cu toate acestea, constructorii recomandă o mare prudență în alegerea partenerului de case duplex pentru că avem la propriu casa lipită de locuința lui. Tot constructorii spun că au avut în ultimii ani proiecte realizate pentru beneficiari care erau rude între ei sau neamuri prin alianță. Mai mult au fost case duplex ridicate de către un singur proprietar pe spații mai mici, iar după realizarea lor, proprietarul a scos la închiriere două case, nu una singură. Constructorii mai spun că au avut și proiecte comandate de către un singur beneficiar care ulterior s-a mutat într-o casă și a scos-o pe cealaltă la închiriere, încercând să-și amortizeze investițiile mai repede. Așadar este bine ca atunci când luați în calcul ridicarea unei case duplex, fie să luați în calcul varinata închirierii unei părți, fie să căutați mai întâi un vecin de încredere.

De ce o casa duplex?

Răspunsul la întrebare îl va da fiecare după cum consideră că este oportun să demareze o astfel de investiție. O balanță între avantaje și dezavantaje va contribui la o hotărâre finală. Dacă avem un viitor vecin de încredere sau în cazul fericit, o rudă, atunci trebuie menționat că toate cheltuielile vor fi împărțite în mod egal doi. Toate, de la proiectul casei, materiale, manopera, lucrările pentru sistemele de instalații sanitare și pentru instalațiile electrice precum și montarea acoperișului. Așadar, dacă vorbim de bani, avem un mare avantaj față de o casă tradițională, vom avea costuri  mult mai mici. Costructorii spun că de fapt se ajunge la o economie de 25-30 la sută făță de o investiție la o casă de zidărie.

Cu alte cuvinte dacă am vrea să construim o casă individuală cu mansardă „la cheie”  la un cost de 50.000 de euro, vom avea în cazul locuinței duplex, cu aceeași suprafață,  cheltuieli în jurul sumei de 35-40.000 de euro, rezultând o economie de 10.000-15.000 de euro, echivalentul unui autoturism nou din clasa medie. Mai mult, în cazul în care beneficiarii celor două părți din duplex sunt din familie, atunci se poate monta și folosi un sistem comun de încălzire, aspect care conduce la o altă economie financiară. Și dacă luăm în considerare că o locuință folosește încălzirea prin centrala proprie cel puțin patru luni pe ani, atunci mai avem o altă economie pentru sezonul rece.

Mergem mai departe cu răspunsul la întrebare și trebuie să spunem că vom avea și o utilizare mai eficientă a terenului pentru că locuința duplex va arăta ca două case în oglindă, una lângă alta, ocupând doar o zonă compactă din teren. Eficiența este și mai mare în zonele urbane, în  cazul în care pentru cele două gospodării nu avem un teren cu o suprafață mare.

Dezavantaje sau interpretări diferite?

Am vorbit de o serie de aspecte care pot fi trecute cu ușurință în categoria avantajelor, însă avem și câteva particularități care duc cu gândul la dezavantaje. Sau după părerea unor constructori, ar fi vorba despre interpretări diferite pentru că țin de convețuirea într-o zonă cu mai multe locuințe, o zonă care aduce oricum mai mult confort decât la blocurile cenușii din orașe. Dacă avem un perete comun, este clar că vom avea inconveniente, se va auzi zgomotul din partea cealaltă. Dar oare în apartamentele de la bloc avem o izolație fonică mai bună?  O altă posibilă problemă o reprezintă caracterul vecinului, dacă vom avea lângă noi o persoană conflictuală este posibil să apară certuri și neînțelegeri din diverse motive, însă și la acest capitol se poate invoca interpretarea traiului în comun pentru că, spre exemplu, mult mai multe probleme sunt în cartiere de blocuri.

Nu în ultimul rând, trebuie să existe o bună comunicare cu vecinul și în ceea ce privește modul în care se va face finisarea exterioară și se vor efectua în timp eventuale reparații sau renovări. Problema se pune în primul rând la nivel cromatic pentru că locuința are o anumită simetrie gândită de biroul de proiectare, iar intervențiile ulterioare trebuie să fie făcute de ambii proprietari respectându-se estetica generală. Astfel se pot evita situațiile când o casă are partea de intrare vopsită într-o anunmită nuanță, iar vecinul  se decide peste un an să facă o revovare cu o vopsea stridentă, galben, mov sau roz, sau se îmbracă peretele cu faianță în culori deschise. În mod cert va fi stricătă și imaginea estetică a celeilalte părți din duplex, chiar dacă acolo au fost respectate regulile estetice de la începutul construcției.

Diferă construcția unei case duplex față de una individuală?

O casă se construiește ca o casă, sunt câteva reguli de bază care sunt respectate de către constructori. Totodată, trebuie un proiect făcut de specialiști. La o casă duplex, într-adevăr sunt însă o serie de particularități de care ar fi bine să se țină  cont. Proiectanții spun că cel mai simplu este să se facă un duplex cu două locuințe identice, perfect simetrice cu amprentă la sol pătrată. De ce să se urmărească simetria? Simplu, pentru ca trebuie ca ambii locatari să beneficieze de condiții identice de confort, de lumina naturală a soarelui, de siguranță,  de posibilități egale de îcălzire, de deschidere către drumul de acces stadal principal.

Pentru ca toate aceste aspecte să fie îndeplinite, proiectanții recomandă ca  duplexul să fie poziționat  în așa fel  încât  peretele comun să fie situat pe axa nord sud a terenului. Astfel, cele două locuințe vor avea parte de o lumină naturală în mod egal și de condiții termice identice. În situația în care nu s-ar respecta acest criteriu, între cele două case vor exista discrepanțe privind modalitatea de iluminare naturală, iar pe timpul sezonului rece, una dintre familii ar fi dezavantajată pentru că ar cheltui mai mulți bani la căldură. Atenție, vorbim de studii efectuate de către proiectanți, pe baza analizării performanțelor mai multor locuințe duplex pe timp de iarnă. De asemenea, pentru  a se păstra un control al cheltuielilor în faza de construcție, se recomandă ca la ambele case să se țină cont  amplasarea băilor și bucătăriilor, mai exact  proiectarea acestora să fie făcută lângă zidul comun pentru că se scurtează traseul instalațiilor pentru  apă, canalizare și gaze (în cazul în care locuințele sunt încălzite pe baza centralei pe gaze naturale). În plus, vom avea costuri mai mici și la racordarea la rețelele de utilități, cu toate că, trebuie să facem precizarea, fiecare casă va fi contorizată separat.

Pentru cine se pretează o locuință duplex

După ce am pus de o parte avanatajele, de cealaltă parte dezavantajele, putem să tragem o linie și să spunem că o astfel de locuință se pretează în primul rând unor familii înrudite, prieteni  vechi și de încredere sau cunoștinte apropiate. Pentru că oadată ce s-a construit duplexul, este bine să rămână în formula cu cei doi proprietari inițiali pentru a exista un mediu plăcut de convețuire. În cazul în care locatarii celor două case din duplex nu au o relație foarte bună, iar unul dintre ei își vinde casa, toate înțelegerile inițiale nu mai sunt de actualitate, noul cumpărător fiind interesat să facă operațiunile de întreținere și de renovare după  bunul lui plac. Trebuie să spunem că un stabiliment duplex poate fi ridicat cu arhitectură diferită pentru cele două case, dar imaginea estetică generală are de suferit.

Cât costă o casă o casă duplex?

Dacă ne uităm peste ofertele constructorilor putem observa că sunt prețuri care pornesc de la 45.000-50.000 de euro și ajung și la 400.000 de euro. Facem precizarea că avem în calcul de fapt două case, prețurile constructorilor fiind pentru tot duplexul, urmând ulterior ca proprietarii să-și împartă costurile. O ofertă pe care am găsit-o pe un site specializat ne propune o două case cu un singur nivel, fiecare cu o suprafață de 110 metri pătrați cu un cost total de 60.000 de euro. Repet, este o oferta la limita de jos pentru că pe pe pagina de web a contructorilor avem locuințe duplex care depășesc 400.000 de euro.

 

 


Lasă un Comentariu...

*