Case din baloți de paie!

Case cu baloți de paie! Cum cu baloți de paie, ce locuință este ? Cine face așa ceva? Este provizorie, se ridică doar la fermă?  Locuiesc și oamenii sau doar este de design? Interesantă idee, dar cum se pune în practică? Vreți să-ți arunci banii pe ferestră? Și întrebările curg la nesfârșit. De această reacție vă loviți dacă spuneți cunoscuților că ați vrea să vă construiți o locuință și v-ați gândit să faceți o casă din baloți de paie. Bine, trebuie să fiți într-un anumit cerc de prieteni care au măcar câteva cunoștințe elementare pentru că în zilele noastre sunt mulți tineri care au văzut baloți de paie doar pe internet. Iar o casă construită în acest sistem pare o glumă neinspirată petru ei.

Prima etapă, identificarea terenului

Să spunem lucrurilor pe nume, cine s-a gândit să-și construiască o casă din baloți de paie în mod clar nu are în cap să își facă o locuință în centrul orașului. O casă din baloți de paie nu se ridică, de regulă, în zone urbane. Teoretic s-ar putea, dar din punct de vedere practic nu prea este nimeni interesat de o asemenea construcție între blocurile comuniste sau pe lângă mall-urile apărute în ultimii ani. Se caută zonele rurale sau zonele aflate în comunele de lângă centrele urbane. Specialiștii spun că este foarte important să se facă verificările de rigoare la actele terenului pe care se dorește să se construiască locuința. Dacă este moștenit sau primit prin donație trebuie trecut pe numele viitorului proprietar,  trebuie declarat la primăria în raza teritorială în care se află terenul, trebuie făcută cartea funciară, trebuie verificat dacă se află în intravilan și apoi se va solicita certificatul de urbanism și autorizația de construire.

Constructorii mai dau un pont celor care vor să-și ridice o casă din baloți de paie: să se caute un teren care nu se află într-o zonă care are un risc ridicat de inundație. De ce ? Simplu, cea mai mare problemă a unei case din baloți de paie o reprezintă umezeală.

Bio, ecologică sau independentă energetic?

Case din baloți de paie sunt clasificate în zona locuințelor considerate ecologice  sau mai nou sunt construcții în sistem bio. Se construiesc în mare măsură din produse naturale, ecologice, biodegradabile: baloți din paie, lemn, lut și var. Baloții din paie care constituie principala materie primă la o astfel de locuință sunt practic cel mai ieftin element de construcție, îi obținem pe câmp după cultivarea cerealelor și au ca și structură celuloza, la fel ca și lemnul. De ce este ecologică? Din punct de vedere al tehnologiei obținerii materialelor de construcție precum cărămida, bca, cimentul, sau oțelul galvanizat, se folosește energie și avem un grad de poluare ridicat, în timp ce baloții de paie sunt făcuți după treieratului cerealelor, fără să fie nevoie de prea multe operațiuni generatoare de costuri și poluare.

Mai mult, până la recoltare, cerealele au fost consumatoare de CO2 și generatoare de oxigen. În plus, nu se mai impune izolarea cu polistiren despre care se spune că ar avea nenumărate aspecte negative ascunse,  paiele sunt goale pe interior și ca atare gradul de termoizolare este ridicat. Baloții sunt formați prin comprimarea paielor la presă, aspect care îi recomandă pentru construcții solide. În plus, pereții din baloți de paie, tencuiala din lut și var contribuire la realizarea unui fenomen pe care constructorii îl explică plastic: casa din baloți de paie „respiră” și realizează un microclimat sănătos și curat.

Iarna va fi cald, vara răcoare și în fiecare anotimp se autoreglează în interior nivelul de umiditate. Pereții din baloți de paie vor funcționa asemenea unui umidificator, nu va mai fi nevoie de alte investiții pentru reglarea umidității. În plus, dacă această problemă este rezolvată, nu mai sunt necazuri nici cu mucegaiul și nici cu igrasia. Ar mai trebui să spunem că pereții sunt tencuiți cu lut și apoi dați cu var, așadar se asigură  un mediu sănătos, fără substanțele chimicale din materialele folosite la o casă tradițională pentru cosmetizarea interiorului. Este și independentă enegetic o casă din baloți? Chiar dacă are costuri mai mici pentru încălzirea pe timp de iarnă, o astfel de locuință nu este independentă energetic, se poate discuta despre o mare eficiență energetică.

Etapele construcției

Este o casă din baloți de paie diferită de o casă tradițională din zidărie și cărămidă? O întrebere firească, pentru că vorbim de un anumit specific al construcției. Răspunsul este simplu: este o diferență în etapele construcției. Specialiștii în astfel de case spun că primul pas în etapa de construcție după tasarea terenului îl reprezintă turnarea fundației. Se pot folosi diferite materiale la fundație, de la pietriș, pietre până la baloți de paie. Exact, sunt constructori care folosesc mai nou baloții de paie la fundațiile înălțate. Și dezvoltăm o altă discuție, la casele din baloți de paie se recomandă o fundație înălțată pentru a feri construția de acumularea de apă. Așa că fundația poate avea după unii constructori între 5—100 de centrimetri, după alții se recomandă chiar 70-150 de centrimetri. Peste fundație se așează o placă de beton armat sau un planșeu din lemn. Construcția casei se bazează pe pilonii din lemn și pe folosirea baloților de paie la umplerea pereților. De regulă, pentru fixarea baloților de paie se folosesc dispozitive metalice de prindere, țepușe de lemn sau alte legături.

Specialiștii spun că baloții de paie pot fi folosiți pentru pereți dar și ca stâlpi de rezistență, iar o casă bine asamblată pe structură de paie poate avea chiar și patru-cinci metri înălțime. După așezarea baloților de paie, se face operațiunea de îndreptare sau periere a pereților cu unelte electrice simple de tăiere, apoi se trece la finisarea pereților. Se folosește lutul, tocătura de paie sau pleava, totul în două-trei straturi și apoi varul. Tencuiala se face atât pe interior cât și pe exterior. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, pereții nu voi ieși niciodată drepți ca la folosirea rigispsului, iar forma finală depinde foarte mult de mâna meșterilor. Pentru a realiza o casă ecologică care să aibă capacitatea de a face autoreglarea microclimatului interior nu mai este nevoie să se folosească plase, rigispsul sau alte materiale pentru finisarea pereților. Acoperișul unei case din baloți de paie este recomandat să fie ușor, eventual din lemn, șindrilă de lemn, țiglă ușoară metelică sau chiar snopuri de stuf.

Trebuie să precizăm că se pot folosi baloți din paie din anul în curs, iar construcția poate să înceapă vara după seceriș sau baloți din paie din anii anteriori, dar numai după ce verificăm cu atenție să nu existe urme de umezeală. În al doilea caz, construcția poate începe oricând în timpul anului, numai să se evite zilele ploioase.

Avantaje, mai multe decât dezavantaje

Cum înclină balanța avantaje-dezavantaje? Depinde cât de subiectivi suntem. Pe hârtie par mai multe avantaje, însă alegerea finală depinnde foarte mult de stil, de gust sau de modul de viață. Atunci când vorbim de avantaje, toată lumea va spune că sunt costuri foarte mici, chiar de câteva ori mai mici decât o casă tradițională de zidărie. Asta pentru că folosim pentru pereți baloțiii de paie ca materie primă care sunt încă  foarte ieftini. La nivelul lunii martie 2018 prețurile vehiculate sunt de 5-6 lei balotul. La o casă care necesită 120 -150 de baloți avem un cost pe această componentă de 700-800 lei. Dacă ar fi să facem o comparație cu un necesar de cărămidă pentru o casă care folosește 150 de baloți, atunci comparația ar fi clar în favoarea locuinței ecologice. Al doilea aspect important este reprezentat de rapiditatea lucrării, se ajunge să se construiască o casă din baloți de paie în trei luni, cu toate finisajele terminate. Despre confortul termic am mai discutat puțin mai sus, izolația este eficientă, se obțin economii însemnate pe timpul iernii cu încălzirea locuinței, pereții respiră și lasă vaporii să treacă fără să existe riscul de mucegai și condens.

Mai nou, se vorbește foarte mult și despre rezistența la cutremure pentru că locuința este elastică și nu rigidă ca o casă cu pereți din cărămidă, dar și despre rezistența la incendii. Deja poate părea puțin ciudat, studiile recente arată că baloții din paie se aprind foarte greu pentru că având o densitate foarte mare lipsește în interior oxigenul care să întrețină arderea. În plus, o casă din baloți de paie are și o izolare fonică foarte bună, mai ales că are un zid compact foarte gros, de regulă baloții au o grosime de 50 de centimetri. Să mai spunem că avem o locuință ecologică cu un aspect aparte care conferă un mediu sănătos.

La dezavantaje avem marele pericol reprezentat de umezeală. Apa din sol, apa de ploaie, vaporii de apă, aburii, inundațiile casnice, streașina prea aproape de zidul casei, toate reprezintă reprezintă potențiale probleme de care trebuie să ne ferim și de care trebuie să ținem cont. Mai avem apoi și temerea legată de rozătoare mai ales că avem toți pereții din baloți de paie și gletuiți cu lut, dar și teama ca în timp să avem necazuri legate cu mucegăirea pailor din baloți. Cei care ridică astfel de locuințe spun că nu sunt probleme reale pentru că dacă pereții sunt bine gletuiți devin etanși, iar studiile efectuate pe case din baloți care au fost dărâmate au scos la iveală faptul ca nu au avut nicio urmă de rozătoare sau mucegai. Tot la dezavantaje ar fi și forma pereților, o formă neregulară ce aduce mai degrabă cu stilul caselor vechi din satele izolate de câmpie și deal aflate la mare distanță de centrele urbane.

Pasiunea scade costul

Se mai spune că farmecul unei case din baloți îl constituie participarea efectivă la ridicarea locuinței. Cei care aleg să facă o astfel de construcție, vor să își petreacă timpul și pe șantier, să facă ceva cu mâna lor. Poate pasiune, poate interes, poate implicare, cert este că la final se reduce și cheltuiala cu mâna de lucru. Ce mare inginerie poate fi aranjarea unor baloți de paie după sfaturile unui constructor calificat. Are cineva diplomă de construcție case din paie? Evident că se pot învăța multe pe șanțier și se pot pune în practică. Trebui spus că în final, costurile unei locuințe din baloți de paie diferă de la un constructor la altul, de mărime, de modul de compartimentare la interior, de calitatea materialelor la instalații sau de numărul de camere. Per anasamblu, o medie pentru o casă pe un singur nivel de 100 mp utili cu trei camere, bucătărie și baie este de 15.000 – 25.000 de euro. Atenție însă, nu numai prețul este hotărâtor, din toată documentarea noastră putem să spunem că locuințele din baloți de paie nu sunt pentru toată lumea. Ori îți plac necondiționat ca stil de viață, ori refuzi să te gândești că ai putea locui într-o astfel de casă. Ține de alegere!

 


Lasă un Comentariu...

*