Pentru ca o locuință să ofere confort, unul dintre lucrurile la care trebuie să fii atent este izolația termică aleasă pentru interior și exterior. Izolarea termică realizată cu vată bazaltică este în prezent una dintre cele mai eficiente metode de izolare. Dacă vrei să începi un astfel de proiect, iată care sunt pașii necesari pentru realizarea acestuia.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/quz-YMzim4w
Pasul 1. Alegerea materialelor și a accesoriilor
Dacă alegi varianta de izolare termică obținută cu vată bazaltică, vei observa că aceasta poate fi de mai multe tipuri. De asemenea, există și mai multe variante de dimensionare, astfel că va fi necesar să alegi acel tip de vată bazaltică pe care să îl poți folosi în cadrul proiectului tău de izolare. Poți folosi vată bazaltică Isover pentru rezultate foarte bune în ceea ce privește izolarea, pentru realizarea sistemului nefiind necesare decât accesoriile de prindere, sistemele de închidere și sculele speciale pentru realizarea unei lucrări de calitate.
Vei mai avea nevoie de profile metalice, pentru susținerea plăcilor de vată bazaltică, dar și de adezivul potrivit care să asigure stabilitatea plăcilor.
Pasul 2. Măsurarea suprafețelor
Un aspect deosebit de important este măsurarea suprafețelor pe care le ai de acoperit. Folosește o ruletă în acest sens, calculează suprafața, și, în final, vei obține cantitatea totală de vată bazaltică, exprimată în metri pătrați.
Pasul 3. Pregătirea suprafeței de lucru
În general, vata bazaltică poate fi montată pe aproape orice tip de suprafață, însă, pentru ca rezultatele să fie foarte bune, este nevoie de o curățare temeinică a substratului.
Astfel, este nevoie de decopertarea straturilor existente de acoperire, cum ar fi vopseaua, sau tencuiala decorativă, pentru a putea ajunge la stratul suport cu porozitate suficient de mare pentru a permite adezivului să adere la acesta.
De asemenea, un aspect foarte important este acela că golurile, găurile și fisurile trebuie să fie acoperite, astfel încât acestea să nu constituie o breșă pentru infiltrarea apei. În același timp, fisurile și golurile permit maselor de aer să se deplaseze, iar acest lucru poate duce la pierderi de căldură în timpul iernii și la încălzirea aerului de la interior în timpul verii.
Pasul 4. Pregătirea materialelor
Mortarul pe care îl vei folosi ca adeziv trebuie amestecat cu exact cantitatea de apă specificată pe ambalaj astfel încât să fie obținută o masă omogenă. Este important ca în această etapă să pregătești și vata bazaltică necesară pentru izolare, tăind plăcile la dimensiunea dorită.
Pasul 5. Aplicarea plăcilor de vată bazaltică
Mortarul omogenizat foarte bine este aplicat cu ajutorul unei mistrii pe întreaga suprafață a plăcilor de vată bazaltică. Nu se aplică materialul în puncte, deoarece plăcile de vată bazaltică au o greutate mai mare decât polistirenul și, în consecință, va fi necesar ca acestea să fie foarte bine prinse de substrat.
Este nevoie de fixarea foarte bună a plăcilor, în poziție corectă, pe cât posibil fără rosturi, astfel încât să nu apară în structura izolației goluri care să constituie punți termice prin care să se piardă căldura.
Pasul 6. Fixarea și armarea suprafețelor
Pentru a fixa foarte bine plăcile de vată bazaltică, pot fi folosite dibluri speciale. Acestea se montează la îmbinarea a două sau mai multe plăci, reducând astfel pericolul ca acestea să cadă sau să cedeze sub încărcare.
În plus, în zone speciale, cum ar fi soclul, este nevoie de armare suplimentară. Pentru aceasta se folosește plasă din fibră de sticlă și adeziv, ajutând astfel la păstrarea siguranței și a rezistenței sistemului de izolare.
Aproximativ 30% din căldura unei case se pierde iarna fără o izolație termică eficientă. Alegerea panourilor din vată bazaltică este o opțiune perfectă deoarece reduce aceste pierderi și oferă o eficiență termică sporită a clădirilor.