Cădiţa de duş trebuie să fie în primul rând sigură pentru persoanele care o folosesc, dar şi pentru locuinţa ta. Pentru un proiect de tip Do It Yourself, este nevoie de multă îndemânare şi cunoştinţe temeinice în domeniul instalaţiilor sanitare. Cunoaşterea câtorva generalităţi te ajută să gestionezi mult mai bine şantierul din casa ta şi relaţia cu echipa care lucrează:
Avantajele unui duş walk-in
Unii proprietari aleg să construiască baia de la bun început cu minim o cabină de duş, alţii fac acest pas în cadrul unui proiect de renovare. Motivele sunt multiple. În primul rând, duşul te ajută să valorifici mult mai bine spaţiul din baie, chiar şi în suprafeţele înguste. Apoi, poţi ajunge la concluzia că timpul petrecut în cadă nu justifică utilitatea acestui obiect sanitar. Cei mai mulţi preferă duşurile rapide revigorante dimineaţa sau relaxante seara. În plus, accesul în cadă poate deveni dificil de la o anumită vârstă, spre deosebire de pasul în cădiţa de duş înaltă de doar câţiva centimetri. Din punct de vedere estetic, duşurile moderne au devenit mult mai ofertante decât căzile clasice datorită varietăţii de materiale, de la pardoseală până la sanitare şi finisaje.
Amplasament
Odată ce te-ai hotărât să instalezi o cădiţă de duş în baia ta trebuie să-i găseşti locul potrivit. Dacă în cameră există o instalaţie sanitară eficientă, o poţi folosi. Atunci când construieşti de la zero sau doreşti să schimbi configuraţia camerei, trebuie să începi prin trasarea conductelor de alimentare şi evacuare a apei menajere. Cădiţa de duş poate avea între una şi trei laturi lipite de pereţii băii. Dacă există un strat anterior de plăci pe perete sau pardoseală, acestea trebuie îndepărtate până la zidărie. După eliberarea zonei, urmează instalarea noilor ţevi şi a sifonului, eventual cu o şapă de egalizare dacă este nevoie. Pentru a preveni infiltraţiile se recomandă aplicarea unui strat de hidroizolaţie pe locul în care va fi instalată cădiţa.
Model
În alegerea modelului de cădiţă trebuie să ţii cont de dimensiunile disponibile. Pentru băile mari, cu suprafeţe generoase, nu există limite. Probleme apar acolo unde băile sunt fie prea mici, fie prea înguste. Înainte de montarea cădiţei de duş, poţi chiar să desenezi conturul mai multor modele pe pardoseală şi pereţi pentru a vedea exact spaţiul pe care îl ocupă. Laturile lipite de perete vor fi în mod automat drepte, în timp ce partea de intrare în duş poate fi rotundă sau în formă de trapez.
Materiale
Materialele disponibile pentru amenajarea unui duş sunt dintre cele mai diverse. Variantele clasice din acril, compozit sau tablă necesită înlocuirea o dată la câţiva ani, în funcţie de modul de exploatare. Cădiţele de duş confecţionate din piatră naturală au o perioadă de utilizare de câteva decenii. Granitul, travertinul şi marmura sunt printre cele mai folosite tipuri de piatră pentru duş. După montaj, se aplică un strat de impermeabilizare. Pentru scurgerea duşurilor din piatră naturală, sifonul poate fi înlocuit cu diverse modele de rigole mult mai discrete şi eficiente.
Pereţii
Pereţii sunt cele mai vizibile elemente ale unui duş. Pentru pereţii din baie poţi folosi gresie, faianţă sau piatră naturală în cele mai diverse modele: de la mozaic până la plăci de mari dimensiuni. Cabinele de duş sunt mai puţin solicitate în ultima perioadă. De mare popularitate se bucură paravanele walk-in, potrivite pentru orice tip de decor sau stil arhitectural. Un paravan fix cu rame negre şi sticlă securizată este suficient pentru a menţine apa în spaţiul dedicat cădiţei de duş.
Durabilitatea unui proiect de realizare a spaţiului pentru duş depinde de calitatea materialelor pe care le alegi şi a serviciilor de instalare. Alege produse cu eficienţă dovedită în condiţii de umiditate pentru a te bucura cât mai mult timp de aspectul şi utilitatea noii tale băi.