Vata de sticla sau vata bazaltică? Avantaje și Dezavantaje

V-ați hotărât să vă refaceți izolația locuinței și ați demarat operațiunile de achiziție a produselor de care aveți nevoie. Ați dat o raită prin depozite, ați consultat și oferta online, dar pe măsură ce căutați ce vă trebuie, apare o dilemă în privința materialului izolant pe care să-l folosiți.

Aveți la dispoziție două variante viabile – vata de sticlă și vata minerală bazaltică – dar aici entuziasmul dumnevoastră se „taie” pentru că nu știți care produs e mai bun. E adevărat, ambele produse oferă avantaje și dezavantaje, însă alegerea nu va fi atât de dificilă dacă veți ști care sunt acestea.

Alegerea cea mai bună se face ținând cont, în primul rând, de aplicația pe care doriți să o izolați, și astfel veți putea opta pentru tipul de vată cu caracteristicile cele mai bune, adaptate nevoii dumneavoastra.

Există câteva criterii pe baza cărora cele două tipuri de materiale de izolație pot fi comparate, iar mai jos vă vom prezenta principalele caracteristici, pentru a vă ajuta să vă decideți.

Izolarea termică

Este caracteristica de bază care se cere de la un material izolant, iar cele două tipuri de vată îndeplinesc această cerință. Astfel, vata de sticlă oferă o performanță termică începând cu 0.032 W/mK, în timp ce vata bazaltică conferă o performanță termică începând cu 0.033 W/mK.

Greutatea

Comparând un model de vată de sticlă și unul de vată bazaltică ce au performanțe termice similare, constatăm că vata de sticlă are o greutate mai mică cu cel putin 50%. Materialul prezintă astfel un avantaj din punct de vedere al manipulării, punând și mai puțină presiune pe zona în care va fi amplasat.

Izolarea fonică

Este o altă caracteristică importantă pentru orice material izolant. Din acest punct de vedere, vata bazaltică ofertă performanțe net superioare, din cauza densității mai mari.

Rezistența la presiune

Această caracteristică este importantă pentru izolațiile aplicate la nivelul pardoselilor, acoperișurilor de tip terasă  sau a termosistemelor. În aceste cazuri, asupra materialului izolant se exercită presiuni de compresie importante, vata bazaltică având performanțe mai mari decât cea minerală.

Rezistența la incendiu

Având în vedere destinația lor, ambele materiale sunt ignifuge, cu clasa de reacție la foc A1. Caracteristica este vitală, pentru a împiedica propagarea unui eventual incendiu și distrugerea clădirii, atât vata de sticlă cât și cea bazaltică fiind sigure în această privință.

Vata bazaltică are însă o rezistență mai mare la foc, având punctul de topire mai ridicat decât vata de sticlă. De aceea, este indicată pentru zonele cu temperaturi ridicate și cu risc mai mare de incendiu, rezistând la temperaturi de până la 1200 de grade, în timp ce vata de sticlă rezistă până la 600.

Vata bazaltica de la Macostore este un produs indispensabil pentru izolarea termică, fiind recomandată în special în termosisteme. Pe lângă izolarea termică și fonică a locuinței, aceasta împiedică și umezeala să se infiltreze în pereții casei, riscul igrasiei fiind astfel eliminat.

Pachetele de material vin însoțite de indicații în ceea ce privește procesul de montaj, astfel încât vă veți putea izola chiar și singuri locuința. Vata minerală bazaltică se livrează sub formă de plăci sau de lamele finisate cu pulbere de silicat, în funcție de nevoile clientului.

De cealaltă parte, vata de sticlă este mai ușoară, și se comprimă mai bine, fiind astfel mai ușor de utilizat. Pentru că se fixează mai bine decât vata minerala, este recomandată pentru izolarea acoperișurilor înclinate, greutatea redusă fiind un alt avantaj în acest sens.

În concluzie, înainte de a cumpăra un produs din această gamă, verificați caracteristicile fiecărei variante și alegeți tipul de material izolant care se adaptează cât mai bine nevoilor dumneavoastră.

Dacă vă este greu să vă decideți, consilierii magazinelor de specialitate vă stau la dispoziție pentru a vă ajuta să faceți alegerea potrivită și a vă  bucura astfel de confort și siguranță, împreună cu întreaga familie.

Sursa foto: pixabay.com


Lasă un Comentariu...

*