Unde nu trebuie să montezi o centrală termică

Încălzirea individuală pe bază de gaze naturale a cunoscut o creștere spectaculoasă în ultimii ani. Modernizarea sistemelor de încălzire i-a îndemnat pe tot mai mulți oameni să renunțe la varianta centralizată în favoarea unor soluții avantajoase, adaptate bugetului și nevoilor fiecăruia.

Centrala termică a devenit cel mai utilizat echipament pentru încălzirea casei și furnizarea apei calde menajere. Alegerea unui astfel de aparat este relativ simplă, deoarece oferta de centrale termice pe gaz în condensare este foarte mare și variată, însă problemele apar atunci când vine vorba de montaj. Sistemul este destul de complex și trebuie instalat corespunzător pentru a funcționa în siguranță. Află în continuare unde nu este indicat să amplasezi centrală termică și care sunt condițiile de montaj.

Montarea centralei termice
Centrala este o instalație care funcționează cu foc și sub presiune, prin urmare nu poate fi instalată de orice persoană. Pentru montarea centralei termice și racordarea acesteia la rețeaua de gaze naturale ai nevoie de specialiști și firme autorizate. Mai exact, cei care se vor ocupa de instalarea sistemului și a accesoriilor necesare trebuie să fie autorizați de Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR). După această etapă, pentru a putea alimenta dispozitivul cu gaz ai nevoie de o firmă înregistrată la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Interdicții pentru amplasarea centralei termice
Poziționarea sistemului de încălzire se realizează conform proiectului de gaz, iar firma angajată trebuie să cunoască locurile unde nu trebuie montată o centrală termică. Una din cele mai frecvente erori este amplasarea centralei într-o cameră prea puțin aerisită.

Nu este recomandat să montezi centrala termică în dormitor, cameră de zi sau baie. De asemenea, este interzisă montarea sistemului în balcon, chiar dacă acesta este închis, întrucât există pericol de condens ori îngheț. Centrala termică nu se amplasează într-o încăpere ai cărei pereți sunt realizați din materiale combustibile, ca de exemplu gips carton, OSB sau lemn. Garajele și alte spații predispuse la praf și umezeală nu sunt nici ele o alegere bună pentru a găzdui centrala termică.

Pentru construcțiile comerciale sau publice, nu se instalează centrala termică în camere unde există materiale inflamabile, toxice ori explozive. Centrala nu se poziționează sub săli de curs, cabinete medicale, saloane de operație și consultație, spații pentru spectacole sau subsoluri. Totodată, indiferent de locație, centrala termică nu trebuie să fie amplasată în locuri care ar putea bloca evacuarea persoanelor în caz de urgență.

Condiții pentru funcționarea corectă a centralei termice
Camera în care va fi montată centrala termică trebuie să aibă o suprafață vitrată de 0,05 mp la fiecare metru cub de volum al încăperii dacă pereții sunt construiți din cărămidă. Pentru zidurile din beton, totalitatea suprafeței acoperită de ferestre trebuie să fie de 0,03 mp la un metru cub. Echipamentul nu trebuie mascat ori încadrat în mobilier, este necesar ca partea frontală să fie în permanență liberă, iar în jurul său să existe un spațiu de acces de cel puțin 40 cm.

Dacă vorbim de o centrală termică cu tiraj forțat, aceasta se va monta pe un perete care dă în exterior, pentru că aspirația aerului și evacuarea gazelor rezultate se va face afară. În cazul centralei termice cu tiraj natural, camera în care se montează trebuie să aibă un volum net de cel puțin 18 metri cubi pentru livinguri și minimum 7,5 metri cubi pentru bucătării și oficii. De asemenea, e nevoie obligatoriu de o priză de aer în partea de jos a peretelui, la maximum 10 cm de podea.

Montarea centralei termice nu este deloc simplă, deoarece există reguli stricte care trebuie respectate. Ține cont că, în cazul utilizării instalațiilor sub presiune, este esențial să iei în considerare fiecare interdicție de montaj, ca să fii ferit de pericole și eventuale accidente.

Sursa foto: roinstalatii.ro


Lasă un Comentariu...

*