Studiul de trafic – Ce este și când este util?

Studiul de trafic reprezintă o documentație care ajută la planificarea și dezvoltarea corespunzătoare a rețelei de transporturi locale, județene, regionale sau naționale. Acesta ajută persoanele responsabile cu organizarea să înțeleagă mai bine cum ar trebui să fie amplasate străzile, autostrăzile și mijloacele de transport în comun.

Pe baza studiilor de trafic se stabilesc traseele mijloacelor de transport în comun dintr-un oraș și se face planificarea urbană pentru a evita poluarea excesivă, blocajele din trafic și pentru a reduce numărul de accidente.

Când este necesară realizarea unui studiu de trafic
Există mai multe situații în care atât persoanele fizice cât și cele juridice pot solicita efectuarea unui studiu de trafic. Uneori, aceasta reprezintă o obligație impusă de Planul Urbanistic General sau de Regulamentul Local de Urbanism al unei localități și poate fi solicitată de către Comisiile Tehnice de Avizare din cadrul Unităților Teritorial Administrative.

Iată și alte situații în care realizarea unui studiu de trafic este necesară:

  • Atunci când un plan de coordonare și îmbunătățire sau dezvoltare a transportului dintr-o anumită zonă este necesar;
  • Atunci când sunt elaborate planuri de mobilitate urbană;
  • Atunci când se planifică traficul rutier dintr-o anumită zonă sau se fac schimbări din acest punct de vedere;
  • Atunci când se redimensionează anumite trasee rutiere prin adăugarea sau eliminarea benzilor de circulație din zona respectivă datorită proiectelor noi de construcții;
  • Atunci când se stabilește traseul mijloacelor de transport în comun pentru a evita traficul aglomerat: regândirea anumitor trasee și frecvențe pentru autobuze, microbuze, troleibuze și tramvaie.
  • Atunci când sunt necesare măsuri de reducere a poluării și a blocajelor rutiere din anumite regiuni.

Cum se realizează un studiu de trafic
Fiecare studiu de trafic trebuie să țină cont de aspectele enumerate anterior și să furnizeze informații despre situația traficului în anumite zone.  Iată mai multe exemple de  situații în care se realizează studiul de trafic și modul în care acesta trebuie să fie realizat:

  • Atunci când sunt efectuate studii generale de circulație – În acest caz,  studiul de trafic cuprinde prognoze de trafic și analize ale situațiilor din prezent, dar și estimări ale capacității de funcționare a intersecțiilor sau propuneri de reorganizare a circulației.
  • A doua situație este cea în care se fac studii despre transportul în comun – În acest caz, studiul de trafic cuprinde identificarea problemelor din transportul public și identificarea soluțiilor pentru îmbunătățirea acestuia. Acesta poate avea în vedere trasee noi sau orare modificate sau includerea/ excluderea anumitor mijloace de transport.
  • Studiile de trafic pot fi efectuate și în cadrul studiilor de fezabilitate, atunci când se analizează impactul pe care acestea îl poate avea asupra mediului pe termen lung (se iau în calcul noxele, zgomotul, traficul din prezent și cel care ar urma să se dezvolte).
  • Atunci când se analizează cererea de transport dintr-o anumită zonă și proiectele de modernizare care urmează să se implementeze pe termen lung.

Așadar, studiile de trafic stau la baza planificării și dezvoltării rețelelor de transport de la nivel local, județean sau național. Acestea sunt foarte importante întrucât influențează gradul de aglomerație din anumite zone, gradul de poluare din orașe și condițiile de care călătorii beneficiază în mijloacele de transport în comun.

Sursă foto: https://unsplash.com/photos/QdzeJoCjXco


Lasă un Comentariu...

*