Reguli pentru alegerea şi utilizarea corectă a plăcilor OSB pe care le poţi cumpăra în Iaşi

Rezistența superioară şi uşurinţa cu care pot fi manevrate şi aplicate recomandă plăcile OSB pentru o varietate de proiecte de construcţii şi amenajări. Termenul provine din engleză (Oriented Strand Board) şi a pătruns foarte bine în piaţa românească a construcţiilor în special datorită preţului avantajos. Pentru a obţine un procentaj cât mai mare din beneficiile anunţate de producătorii acestui material de construcţii trebuie însă să respecţi câteva reguli. Iată cum să alegi şi să utilizezi corect plăcile OSB în funcţie de specificul proiectului tău.

Alege dimensiunile corecte

Primul pas pe care îl ai de făcut este să alegi dimensiunile plăcilor. Suprafaţa camerei te va ajuta să te orientezi cu privire la lungime şi lăţime, astfel încât pierderile de material de la capete să fie minime. În privinţa grosimii plăcilor, lucrurile sunt un pic mai complicate. Dacă lungimea şi lăţimea pot fi corectate la nevoie prin debitarea sau completarea cu material, grosimea îţi oferă eficienţa structurii aplicate. Aceasta poate varia între 6 şi 25 de milimetri, o diferenţă destul de mare de la minim la maxim. Pentru podele ai nevoie de rezistenţă maximă, acoperişul este undeva la mijloc iar pereţii pot fi îmbrăcaţi în OSB de aproximativ 9 milimetri. Acestea sunt specificaţii generale ale producătorilor, care trebuie adaptate la situaţia fiecărui proiect în parte.

Aşezarea corectă a plăcilor

La prima vedere, plăcile OSB par o aglomerare aleatorie de fibre lipite una de cealaltă. În realitate, fiecare bucată este alcătuită din trei straturi dispuse pentru eficientizarea materialului. Cel mai mare grad de rezistenţă ţi-l oferă plăcile dispuse vertical. Pentru a preveni eventualele dileme cu privire la aşezarea plăcilor, ţine cont de informaţiile inscripţionate de producător: scrisul trebuie să fie vizibil indiferent că plăcile sunt întinse pe pereţi, tavan sau pardoseală. Aşadar, dacă poţi citi scrisul inscripţionat, placa este dispusă corect şi beneficiezi de eficienţă maximă. Plăcile OSB de la Matis se montează în poziţie verticală pentru pereţi şi paralelă în lungime cu grinzile pentru astereli şi podele.

Importanţa rosturilor de dilatare

Plăcile OSB sunt din lemn, aşadar se supun regulilor fizice ale fenomenelor dilatării şi contracţiei termice. Din cauza diferenţelor de temperatură, acestea îşi pot augmenta dimensiunile liniare la căldură şi le pot pierde când sunt expuse frigului. Dacă le aşezi placă lângă placă, fără un luft pentru dilataţie, acestea se vor încovoia la căldură şi îşi vor degrada marginile, în timp ce frigul le va îndepărta una de cealaltă pe toate laturile. Specialiştii recomandă cel puţin 3 milimetri la îmbinări, exact dimensiunea unui cui sau şurub pentru PAL, de 3.

Un truc pentru podeaua din lemn

Instalarea plăcilor OSB la nivelul pardoselii este utilă deoarece îţi oferă antifonare şi izolare termică. Dacă structura pe care le aşezi este din lemn, există riscul ca în timp să apară modificări, denivelări şi zgomote când calci în anumite locuri. Folosirea unui adeziv pentru lemn între plăcile OSB şi stratul suport transformă pardoseală într-un întreg, îi sporeşte rezistenţă şi un grad superior de silenţiozitate chiar şi în condiţii de trafic intens.

Plăcile OSB utilizate în construcţii sunt durabile şi fiabile. Întrucât sunt confecţionate din lemn, au nevoie de atenţie în ceea ce priveşte depozitarea, manipularea şi aplicarea. Expunerea la intemperii pentru perioade îndelungate duce la degradarea plăcilor asociată fie cu ciclul îngheţ-dezgheţ, fie cu efectele dăunătoare ale razelor soarelui. Principiile sunt valabile inclusiv pentru intervalul de depozitare dinaintea instalării. Respectarea regulilor de mai sus te va ajuta să obţii cât mai multe dintre beneficiile pe care le recomandă producătorii de materiale de construcţii.

sursa foto:

https://pixabay.com/photos/construction-master-architect-5181119/

 


Lasă un Comentariu...

*