Polistiren extrudat vs. Polistiren expandat

Polistiren expandat si polistiren extrudat – ce sunt?

Scopul izolatiei este simplu: crearea unui mediu confortabil si obtinerea eficientei energetice. Exista mai multe moduri in care o cladire poate fi izolata, iar doua dintre cele mai frecvente modalitati sunt folosirea polistirenului extrudat sau a polistirenului expandat.

Polistirenul extrudat si cel expandat sunt folosite frecvent in constructii si renovari, datorita avantajelor pe care le aduc utilizatorilor. Insa, foarte multa lume se intreaba care este diferenta dintre cele doua si in ce fel de situatii se poate alege unul in detrimentul celuilalt. Informatiile din acest articol sunt menite sa explice pe intelesul tuturor tot ce trebuie stiut despre polistirenul extrudat si despre polistirenul expandat.

Izolatia din polistiren extrudat este fabricata prin topirea de rasini plastice impreuna cu alte ingrediente. Amestecul format se extrudeaza printr-o matrita si se extinde in timpul procesului de racire. In final, rezulta o izolatie rigida, cu densitate mare si perfect compacta, care se mai numeste si spuma cu celula inchisa. In magazinele de profil, placile de polistiren extrudat se pot gasi si sub numele prescurtat de XPS.

Prin polistiren expandat sau EPS se intelege o izolatie fabricata din bilute foarte mici din spuma, care se foloseste inca din anul 1950. Acestea se aseaza pe o matrita, care ulterior este expusa la abur sau la o temperatura mare. In contact cu aburul, materialul se extinde si bilutele se unesc. Polistirenul expandat are o densitate mai scazuta, este moale si flexibil. Mai este denumit si spuma cu celula deschisa, deoarece, comparativ cu polistirenul extrudat, in acest caz celulele nu sunt complet incapsulate. EPS este compus din 98% aer incapsulat si doar 2% plastic, ceea ce il face un material izolator extrem de eficient din punct de vedere al folosirii materiei prime necesara pentru fabricare.

Principala diferenta dintre cele doua materiale, XPS si EPS, este densitatea acestora, polistirenul extrudat fiind mult mai dens decat cel expandat.

Polistiren expandat – caracteristici

Polistirenul expandat este un izolator usor de manevrat si instalat, cu rezistenta mecanica ridicata. Este utilizat in principal pentru izolarea peretilor, podelelor, acoperisurilor si teraselor. Materialul este apreciat datorita versatilitatii sale, care permite modelarea in diverse forme.

Placile de EPS sunt de mai multe feluri si s-a remarcat faptul ca cele gri au o performanta de izolare termica mai buna cu 10-20%. Acest lucru face posibila reducerea grosimii panoului de polistiren expandat in momentul in care este folosit pentru izolatia termica. Totusi, trebuie mentionat faptul ca placile gri de EPS au un pret mai ridicat.

Pentru ca proprietatile ignifuge ale polistirenului expandat sunt reduse, este recomandata folosirea placilor impreuna cu un material necombustibil, asa cum este ipsosul.

Polistiren extrudat – caracteristici

Polistirenul extrudat are o conductivitate termica buna, mai mare decat a celui expandat. De asemenea, este rezistent la schimbarile de temperatura, iar frigul si apa nu reusesc sa patrunda printr-o izolatie de calitate facuta cu XPS. Prin urmare, materialul este recomandat pentru folosire in zonele cu conditii meteorologice extreme.

Rezistenta mecanica a polistirenului extrudat este mai mare decat cea a polistirenului expandat si nu se deformeaza in timp. Placile XPS sunt folosite mai ales pentru izolarea podelelor si a acoperisurilor plate.

XPS vs. EPS – proprietati izolatoare diferite

Conductivitatea termica, absorbtia si retentia apei, dar si nivelul de izolare fonica depind foarte mult de tipul polistirenului ales.

Conductivitatea termica

In orice tip de izolatie, eficienta energetica este principala preocupare. Aceasta se masoara in coeficientul R, iar in cazul polistirenului expandat, valoarea este de 3.6 per inch. Daca placile de EPS contin si aditivi, coeficientul creste la 3.8. datorita proprietatilor fizice pe care le are, polistirenul extrudat are un coeficient mai mare de eficienta energetica, de 4.7.

Principalul motiv pentru care se folosesc placile de polistiren extrudat si expandat este izolatia termica. Pentru cladirile care necesita izolatie termica puternica, golurile din placile de EPS pot reprezenta un dezavantaj, deoarece aerul circula mult mai usor, existand posibilitatea pierderii de caldura.

Absorbtia si retentia apei

Micile goluri dintre bilele din spuma din structura polistirenului expandat (EPS) pot permite patrunderea apei si a vaporilor. Acest aspect poate degrada capacitatea de izolare a materialului, motiv pentru care, in cazul acoperisurilor, unde izolatia este expusa precipitatiilor, nu sunt recomandate placile de EPS. In plus, ciclul de inghet-dezghet poate reduce performanta de izolare. Cu toate acestea, exista si un avantaj care vine odata cu gradul ridicat de permeabilitate la vapori de apa al EPS: faptul ca interiorul este ferit de aparitia mucegaiului cauzat de umiditatea ridicata.

In schimb, datorita structurii cu celula inchisa a polistirenului extrudat, acest material este mai potrivit pentru izolatiile care intra in contact direct cu apa. Totusi, trebuie mentionat faptul ca, desi polistirenul expandat absoarbe apa mult mai repede decat cel extrudat, placile de EPS se usuca mult mai repede.

Izolarea fonica

Izolatia cladirilor poate reduce transmisia sunetelor din exterior catre interior, creand astfel un spatiu mult mai silentios si placut. Acesta este un avantaj de care pot beneficia atat cladirile rezidentiale, cat si cele de birouri. Izolatia rigida, facuta cu placi de polistiren extrudat (XPS), nu este destinata amortizarii sunetului. In schimb, placile izolatoare EPS, cu celule deschise, sunt mai potrivite pentru reducerea transmisiei sonore.

Dupa cum se poate observa, desi cele doua materiale par foarte asemanatoare, au calitati extrem de diferite. De retinut este faptul ca polistirenul expandat este mai usor si mai gros, insa are proprietati de izolare termica mai slabe decat polistirenul extrudat. De asemenea, costul polistirenului expandat este mai redus decat al celui extrudat. EPS este si mai usor de folosit, mai ales de catre cei care isi doresc sa isi izoleze singuri locuinta.


Lasă un Comentariu...

*