Frumusețea cabanelor din lemn

Poate mai avem și acum în amintirile noatre din copilărie imaginile din firmele artistice străine la care aveam acces, cu acele superbe stațiuni montane pline de cabane din lemn cu arhitectură impozantă și cu acel șemineu impresionant în fața căruia avaeu loc dialogurile dintre actorul principal și personajele secundare care defineau scenariul și conturau deznodământul filmului. De multe ori, cabanelor din lemn arhitectura dădea un plus de frumusețe, iar acele locuințe ne impresionau și ne făceau să ne gândim cum să facem să avem un concediu într-o asemenea stațiune și să ne relaxăm din plin. Anii au trecut și viața a început să bată filmul, iar noi am început să vedem cabane cu o arhitectură pentru care se merită să stai o clipă în loc și în stațiunile noastre de la munte, de pe Valea Prahovei, din zona Moeciu-Bran, am început să vedem cabane și în  satele din Maramureș, din zona Vatra Dornei sau Poiana Brașov.

Toate făcute cu bun gust, din lemn rotund sau lemn masiv, cu o curte primitoare cu diverse specii de conifere în față, care împrejmuiesc zona de foișor și cu ceva teren în spate care de regulă este ocupat cu pomi fructiferi și magazii de lemne. Mai mult, au început să apără cabane din lemn și în zonele de deal sau la Subcarpații de Curbură, aproape peste tot, unde oameni cu bani au cumpărat terenuri și au reușit să-și ridice o cabană pentru ei și familia lor sau pentru scopuri turistice și de agrement. Cert este că imaginea clasică cu acea cabană de lemn aflată la munte în inima pădurii s-a extins în zilele noastre la o arie teritorială mult mai mare. Nu trebuie să fie munte sau pădure să întâlnim cabane de lemn, este suficient un teren cu o priveliște frumoasă și dorința de investi într-a astfel de locuință.

Cabana de lemn nu substituie casa

Dacă vorbim de cabană din lemn, atunci trebui să spunem că discutăm de o altfel de locuință, nu putem să punem semnul egal cu casa în care locuim permanent. De fapt, cabana nu substituie casa. Cabana din lemn este de fapt locuința de vacanță, locuința secundară, a doua sau a treia casă pentru unii cu care soarta a fost din plin prietenoasă. Cabana din lemn nu este casa de zi cu zi, este o construcție pentru momentele când vrei să lasi grijile cotidiene și vrei să te bucuri din plin de zilele libere și de natura din jurul tău pe care nu o găsește la oraș. Evident că pentru mulți dintre proprietari, cabana din lemn va reprezenta casa de la munte unde se duc să se relaxexe atunci când au câteva zile libere. Iar pentru alții va fi locația pe care o vor închiria, pe camere sau toată dacă sunt cu prietenii pentru petrecerea unui week-end aproape de pădure și departe de betoanele și aglomerația din mediul urban.

Particularițăți importante

În primul rând plecăm de la specificul construcției, o locuință care are o utilizare ocazională, nu este domiciliul cuiva. Așadar trebuie să luăm în calcul tot ce înseamnă partea de conservare pe timpul cât nu este locuită. Trebuie să se monteze un comutator de către o echipă de electricieni pentru întreruperea totală a energiei electrice direct din punctul de brașament de la limita de proprietate. Ținând cont de locația din mijlocul naturii, este puțin probabil să fie în zonă rețea de apă potabilă și canalizare, așa că este nevoie de construirea unei fose care însă trebuie să fie amplasată într-o zonă unde poate ajunge vidanja. La fosă vor fi racordate grupurile sanitare, bucătăria și robinetul de apă de la zona de grătar (în cazul în care vrem să construim un grătar din cărămidă acoperit cu o chiuvetă încorporată în zidărie).

În mod cert trebuie să avem săpat un puț pentru apă, iar după ce avem siguranța că funcționează trebuie să ducem la laborator mai multe mostre de apă ca să ne asigurăm că este bună de băut. Pentru încălzire se recomandă centrala pe lemne/cărbuni cu mențiunea că pentru living se poate construi un șemineu de dimensiuni mari care va avea atât rol de încălzire cât și de decor. Ținând cont că vom avea nevoie de lemne de foc, ar trebui gândit proiectul astfel încât să se asigure o cale de acces pentru mașină către magazia de lemne din spatele cabanei. Să nu uităm și de faptul că nu vom locui acolo tot timpul și există riscul ca locuința să fie vizitată de musafiri nepoftiți.

Se poate instala un sistem de monotorizare video, un kit complet cu 2-4 camere, dar investiția necesită și un abonament permanent de internet. Să nu uităm faptul că toată locuința este din lemn, așa că trebui să avem în vedere și riscul de incendii. Din acest motiv este recomandat să tratăm permanent lemnul cu lucrări de  de ignifugare, de la  structură, finisajelor pereților, tavanelor, pardoselilor până la partea de șarpantă. În acest fel, în cazul unui incident nedorit, se va îngreuna aprinderea lemnului din structura pereților exteriori și interiori precum și a părții lemnoase a acoperișului și în același timp, se va îngreuna propagarea focului prin reducerea vitezei de ardere.

O altă operațiune recomandată încă din faza de construcție este tratamentul insecto-fungicid al lemnului pentru a se preveni apariția cariilor, mucegaiurilor și ciupercilor. Se știe faptul că toate aceste probleme  apar în timp la cabanele din lemn și conduc la  degradarea lemnului din sistemul de construcție. În plus, odată efectuate tratamentele de ignifugare și insecto-funcigid se obține și o rezistență a lemnului, soluțiile folosite împiedică crăparea suprafeței lemnoase. Constructorii spun că în cazul unei cabane din lemn trebuie să se folosească materiale de bună calitate pentru sitemele electrice și sanitare, iar lucrările să se facă de către specialiști cu experiență. Nu este de dorit să apară probleme la instalația electrică în cazul unei locuințe din lemn și nici la instalația de apă pentru că orice mică defecțiune aduce pagube clădirii. În plus, construcția fiind fără prea multe de materiale de finisaj pentru interior și exterior, instalațiile electrice și sanitare, dacă nu sunt concepute de specialiști, râmân la vedere.

Contracte de utilități pentru case de vacanță

Un alt aspect de care trebuie să se țină cont îl reprezintă contractele cu furnizorii de utilități, energie electrică și telecomunicații, în sensul că recomandă abonamentele pentru case de vacanță, abomente care asigură o plată mai mică în lunile sau pe perioada în care cabana nu este locuită. De regulă, la furnizori se pot semna de la început contracte care să avantajeze exploatarea unei cabane care nu va fi folosită în fiecare zi a anului. Mai nou, acum sunt furnizori care vin la pachet cu servicii de telecomunicații, de electricitate și gaze naturale, iar un contract pentru tot pachetul ar putea aduce și economii semnificative.

Proiectul, treaba adevăraților specialiști

Pentru o cabană din lemn este indicat să se apeleze în ceea ce privește proiectul la un arhitect cu drept de semnătură sau la un birou de proiectare. O construcție din lemn are specificul ei, nu toți cei care spun că se ocupă de de case pot ridica o  cabană din lemn. Trebuie să ne bazăm pe un buget bine conturat de la început pentru că în funcție de banii disponibili, arhitectul poate să contureze o cabană cu o formă impresionantă care va “înghiţi” foarte multe resurse materiale şi băneşti.

Costuri, mai mici pentru modelele “la cheie”

Un proiect pentru o cabană cu un sigur nivel cu o suprafaţă de 80-100 metri  pătraţi costă între 800-1500 de euro, în funcţie şi de biroul de proiectare. Este recomdat să lucraţi cu specialişti pentru că vă pot ajuta cu toată documentaţia necesară obţinerii autorizaţiei de construcţie. Mai există şi variant achiziţionării unor modele scoase la vânzare pe site-urile unor firme de construcţii care se ocupă de ridicarea locuinţelor din lemn. În acestcaz, trebuie ca şi configuraţia terenului să se potrivească cu dimensiunile cabanei. Aici există posibilitatea alegerii unuia dintre proiectele gata realizate, iar pentru lucrările de ridicare a cabanei costructorul vine cu un kit care va fi uşor de ansamblat.

Astfel, una dintre oferte, o cabană din lemnmasiv pe un singur nivel, cu dimensiunile exeterioare 10 x 8 şi care conţine la interior un living  cu bucătărie deschisă, două dormitoare, o baie, iar la exterior o terasă, costă 75.000 de lei. Potrivit constructorului, cabana respectivă are pereţii din lambriu de lemn masiv cu grosimea de 42 mm. Un alt proiect gata făcut, de data aceasta din lemn de brad şi cu mansardă, cu o amprentă la sol de 40 metri pătraţi, cu o cameră de zi, bucătărie şi baie la parter şi două dormitoare, un hol şi un balcon la etaj cost pe site-ul producătorului 30.000 de euro la care se mai adaugă 1.000 de euro montajul. Cabana are acoperiş de ţiglă metalică sau ţiglă din solzi bituminaţi. Constructorul face precizarea că preţul nu include fundaţia, instalaţiile electrice şi sanitare, care vor fi asigurate cu costuri separate de către proprietar. Termenul de execuţie este afişat la 3-4 luni.

La 49.000 de euro avem o altă cabană din lemn, proiectată pe două niveluri, parter şi etaj mansardat, planul casei fiind aproape pătrat. La parter avem, un living mare (de fapt, locul de luat masa şi bucătăria sunt într-un spaţiu comun), plus o cameră de oaspeţi, o baie şi o cameră tehnică. La etaj, trei dormitoare şi o baie mare. Cabana are o suprafaţă de 155 de mp.

Exact la aceeaşi sumă, 49.000 de euro, avem o cabană din lemn scoasă la vânzare pe site-urile de anunţuri. De curiozitate, o să redăm principalele caracteristici ca şi ofertă imobiliară la nivelul lunii martie 2018. Astfel, proprietarul persoană fizică, anunță că vinde o cabană din lemn construită în 2018 cu arhitectură rustică realizată din bușteni semirotunzi, plus terenul aferent în suprafață de 1.700 mp  situat într-o zonă de deal cu mare potențial turistic. Cabana este complet mobilată și utilată, dispune de apă la robinet, canalizare, fosă septică, fântână, curent electric, termopane, hidrofor, boiler, șemineu mare pe lemne, centrală termică electrică cu 5 calorifere. La parter, cabana are o suprafață de 60 mp la parter ce include o un dormitor, o bucătărie și două terase, în timp ce la etaj sunt două dormitoare și o cameră tehnică. Trebuie să facem precizarea că în acest preț, avem și contravaloarea terenului de 1700 de metri pătrați, iar cabana este complet mobilată.

 


Lasă un Comentariu...

*