Folosirea corectă a aparatului de sudură. Reguli esențiale pe care să le respecți

Alegerea aparatului de sudură, a electrozilor, măsurile de siguranță, echipamentul și procesul propriu-zis sunt reguli esențiale, care merită amintite indiferent dacă ești la primul tău aparat de acest fel sau ai o experiență de ani de zile.

Ce fel de aparat cauți

Alegerea aparatului de sudură se face atât pe criterii de experiență în folosire, cât și pe tipologia lucrării. Poți găsi aparate de sudură la Brico Mall sau în alte magazine de specialitate, unde ai avantajul de a testa o gamă foarte variată de produse.

Un aparat clasic necesită de regulă mai multă pricepere, invertorul de sudură oferă beneficii de ordin pragmatic, iar unele modele nu pot fi folosite decât în anumite condiții. Pentru a face o sudură conformă, trebuie mai înainte de toate să te asiguri că ai aparatul corect. Ai de ales dintre mai multe tipuri de aparate de sudură:

 • Aparatul de sudură tradițional este cel cu electrozi înveliți tip redresor sau transformator (MMA). Acesta este folosit pentru unirea bucăților de material cu materialul care rezultă din topirea electrodului.
 • Aparatul de sudură pe bază de gaz inert MIG sau activ MAG presupune topirea unui fir metalic care unește două bucăți de materiale. Gazul împiedică depunerea de reziduuri pe suprafața metalică, iar alegerea tipului de gaz se face în funcție de material.
 • Aparatul de sudură TIG funcționează cu un electrod neconsumabil de tungsten sau wolfram, iar gazul eliberat protejează suprafața de sudare împotriva oxidării.
 • Aparatul de sudură autogen folosește flacăra oxiacetilenică și un fir metalic pentru topirea metalelor. Acesta este folosit mai degrabă pentru tăierea sau perforarea metalelor.
 • Invertorul de sudură consumă energie mai puțină, cântărește mult mai puțin și deci este ușor de transportat. Poate fi de tipul MMA, MIG/MAG sau TIG și este alimentat fără probleme la o priză normală din casă.

Tipul electrozilor

Alegerea electrozilor îți va influența procesul de sudare, de aceea trebuie să fie aleși în funcție de câteva criterii destul de bine definite:

 • folosirea pentru sudura în curent alternativ și/sau continuu,
 • stabilitatea arcului electric,
 • conținutul de hidrogen,
 • sudură verticală și orizontală,
 • sunt adecvați în cazul materialelor subțiri,
 • produc o sudură neregulată,
 • produc sau nu material rezidual.

Echipamentul necesar

Pentru a te asigura că sudura pe care o faci este conformă, dar și că ai luat toate măsurile de siguranță impuse, ai nevoie de un echipament pe măsură. Asigură-te că ai masca de sudură și mânușile de protecție – lumina rezultată este extrem de puternică și îți poate afecta vederea. Electrocutarea este un risc real, de aici și nevoia de mânuși speciale. Ai nevoie de un ciocan și o perie de sârmă pentru a îndepărta reziduurile, dar și de o cheie pentru strâns contactele aparatului.

Câțiva pași esențiali pentru o sudură corectă:

 1. Verifică dacă aparatul și ustensilele au fost corect montate.
 2. Nu uita să prinzi cleștele de masa pe care lucrezi, pentru a preveni orice pericol de electrocutare.
 3. Electrodul se prinde în clește și aparatul de sudură se conectează la o priză conformă cu tipologia de funcționare.
 4. Asigură-te că electrodul este uscat și are pasta intactă.
 5. Ține aparatul de sudură cu ambele mâini.
 6. Începe sudura cu câteva atingeri în zona unde se îmbină cele două materiale pe care vrei să lipești.
 7. Reglează treptat intensitatea arcului de curent, până ce identifici valoarea de care ai nevoie.
 8. Pentru a face punctele de sudură, ține electrodul atins circa 1-2 secunde până îl retragi. Repetă această alternanță de-a lungul întregului proces până când ești sigur că s-a depus suficient material.
 9. Caută să creezi o sudură în linie dreaptă și asigură-te că este pe ambele părți ale materialelor.
 10. Lovirea cu ciocanul de zgură se va face numai după ce ai așteptat să se răcească sudura, câteva minute.
 11. Folosește o perie de sârmă pentru a curăța sudura în mod adecvat.

Înainte de a începe procesul, adu-ți aminte care sunt măsurile obligatorii de protecție:

 • Nu privi direct flacăra,
 • Folosește întotdeauna masca de protecție,
 • Poartă pantaloni și bluză cu mânecă lungă,
 • Sudează întotdeauna într-un spațiu aerisit sau în aer liber,
 • Verifică și ține cont de conductivitatea electrică.

Este important să citești și manualul de folosire a aparatului, așa că poți include și acest pas în procesul de pregătire. Dacă vei ține cont de aceste reguli, poți fi sigur că vei realiza o sudură corectă și în condiții de siguranță.

Sursă foto: pixabay.com

 


Lasă un Comentariu...

*