Cum se instalează un nou aparat de aer condiționat

Deși aparatul de aer condiționat poate funcționa ani întregi, la un moment dat va ajunge la sfârșitul duratei de viață și va necesita înlocuirea cu un nou sistem. Dacă ați ales deja următorul aparat, nu mai trebuie decât să efectuați lucrările de instalare aer condiționat. Este foarte importantă alegerea modelului de  aer condiționat, dar nici montajul nu este mai prejos. Pentru a beneficia de performanța noului aparat de aer condiționat, este recomandat să apelați la profesioniști în climatizare, tocmai pentru a vă bucura de rapiditate, confort, siguranță și eficiență. Lucrările de instalare aer condiționat variază de la model la model, așa că aparatul de aer condiționat portabil presupune un montaj diferit decât aerul condiționat split sau multisplit. În rândurile care urmează vom prezenta modalitatea de instalare aer condiționat în condițiile în care vechiul sistem trebuie înlocuit.

Evaluarea și eliminarea aparatului vechi de aer condiționat

Înainte ca noul aparat de aer condiționat să poată fi instalat, vechiul sistem trebuie eliminat, mai ales dacă îl înlocuiți cu un model similar. În timpul acestui proces, instalatorul de aer condiționat va avea grijă să protejeze aria înconjurătoare și să curețe orice resturi cauzate de îndepărtarea sistemului vechi de AC. În cele mai multe cazuri, instalatorul va gestiona, de asemenea, eliminarea vechii instalații de climatizare. După îndepărtarea vechiului sistem, instalatorul va efectua, de asemenea, o evaluare completă a infrastructurii de răcire existente, pentru a depista eventualele scurgeri sau alte probleme care ar putea afecta performanța noului sistem de aer condiționat și pentru a efectua potențialele reparații necesare.

Instalarea noului sistem

Odată ce vechiul sistem a fost eliminat, va începe instalarea noului aparat de aer condiționat. Acest proces poate necesita noi conducte sau conexiuni electrice și de conducte, în funcție de vechiul și de noul aparat de aer condiționat și dacă conexiunile vor fi aceleași. În timpul acestui proces, toate conexiunile electrice sunt verificate și tot acum se adaugă agentul frigorific conform specificațiilor producătorului. Noul aparat de aer condiționat trebuie testat pentru a vă asigura că funcționează corespunzător, astfel încât să puteți începe să îl utilizați imediat după montare.

La momentul de față, există mai multe opțiuni populare de aer condiționat care merită luate în considerare. Înainte de a achiziționa un nou aparat de aer condiționat, explorați toate opțiunile de sisteme AC pentru a profita de cea mai bună soluție și de cel mai eficient sistem de răcire pentru casa dumneavoastră. În mod normal, noul aparat de aer condiționat trebuie să vă ofere un confort mai mare decât vechiul aparat și să reducă costurile de energie.

În funcție de sistemul ales, lucrările de instalare aer condiționat variază. De exemplu centrala de aer condiționat este una dintre cele mai comune și mai cunoscute opțiuni de răcire pentru clădirile și casele de mari dimensiuni. Un sistem central de aer condiționat include un evaporator interior și un condensator amplasat în aer liber, care lucrează împreună pentru a transfera căldură din interiorul casei spre exterior, conducând astfel la temperaturi mai scăzute și la mai puțină umiditate în încăperile locuinței. Acest model de aer condiționat utilizează o soluție de agent frigorific în timpul procesului de răcire – în trecut, freonul era foarte frecvent utilizat, însă astăzi, această soluție este eliminată treptat din producție pentru a face loc unor produse mai ecologice. Componenta finală într-un sistem central de climatizare constă în sistemul de duct. Pentru a instala un sistem de aer condiționat central, locuința trebuie să aibă conducte pentru a transporta aerul răcit produs de aparatul de aer condiționat în fiecare cameră din casă.

La rândul lor, pompele de căldură implică alte lucrări de instalare aer condiționat. Pompele de căldură funcționează la fel ca aparatele de aer condiționat, mai ales pe timpul verii când rolul lor este să răcească locuința. La fel ca un aparat de aer condiționat central, o pompă de căldură extrage căldură din aerul din interior și o transferă în aer liber prin intermediul unei soluții de agent frigorific. Totuși, pompele de căldură prezintă un avantaj suplimentar, și anume, asigură încălzirea pe timpul iernii, transferând căldura din aer sau din sol în casă, eliminând adesea necesitatea unui centrale termice separate. Dacă nu știați, pompele de căldură sunt, de obicei, mai eficiente din punct de vedere energetic decât aparatele de aer condiționat tradiționale și sunt, de asemenea, susceptibile să dureze mai mulți ani. Aceste sisteme de răcire pot fi instalate la fel ca un aparat de aer condiționat central, folosind conducte pentru a transporta aerul în locuință.

Sistemele mini-split fără ducte reprezintă o altă opțiune pentru a beneficia de aer condiționat. Deși aparatele de climatizare centrale și pompele de căldură sunt în prezent destul de populare, nu toate casele au fost prevăzute din construcție cu conducte. Dacă locuiți într-o casă mai veche, este posibil să vă întrebați dacă există o modalitate de a vă bucura de avantajele aerului condiționat fără costuri ridicate asociate cu reabilitarea casei, astfel încât să fie prevăzută cu canale. Cea mai bună opțiune constă în montarea unui sistem mini-split fără duct care permite ca locuințele mai vechi (sau chiar și noile locuințe) să beneficieze de avantajele instalației de climatizare fără conducte existente. Duzele de aer condiționat mini-split și pompele de căldură funcționează la fel ca și omologii lor centrali, folosind o soluție frigorifică pentru transferul căldurii. Cu toate acestea, aceste sisteme utilizează cabluri care pot fi filetate prin găuri foarte mici, pentru a conecta un singur condensator la mai multe sisteme de vaporizatoare montate pe perete și pe plafon în interiorul casei, fără a fi nevoie de instalarea conductelor.

Avantajele instalării unui nou aparat de aer condiționat

Atunci când este timpul să înlocuiți vechiul sistem de aer condiționat, s-ar putea să vi se pară destul de copleșitoare gama atât de amplă a aparatelor de aer condiționat. Într-adevăr, achiziționarea unui nou sistem de aer condiționat este o investiție semnificativă, dar este, de asemenea, o oportunitate excelentă de a crește în multe privințe valoarea casei dumneavoastră. În mod ideal, noul sistem de aer condiționat trebuie să răspundă la nevoile de confort, să ridice valoarea locuinței și să reducă costurile energetice.

Nu puțini sunt cei care se bazează pe sistemul de încălzire și răcire pentru confortul zilnic, indiferent de temperatură sau de sezon. Confortul la domiciliu ar trebui să fie o prioritate de vârf atunci când trebuie să înlocuiți vechiul sistem cu un nou aparat de aer condiționat. Achiziționarea unui sistem de AC de înaltă calitate înseamnă obținerea confortului pe care îl doriți la un cost mai scăzut, datorită eficienței sporite la transformarea energiei în încălzire și răcire. Un sistem de aer condiționat de cea mai bună calitate va beneficia de o durată de viață mai lungă, oferind confortul dorit în mod fiabil, cu mai puține defecțiuni sau alte probleme. În plus, acest confort ambiental pe care punem accentul implică mai mult decât pur și simplu temperatura și umiditatea aerului. Un sistem de aer condiționat de înaltă calitate va oferi, de asemenea, o funcționare mai silențioasă și mai puțin obositoare, care poate contribui, de asemenea, semnificativ la un ambient mai confortabil și mai relaxant.

De asemenea, sistemul de aer condiționat pe care îl alegeți influențează valoarea locuinței în multe moduri. Aparatul de aer condiționat nu afectează numai confortul personal, dar poate afecta și longevitatea caracteristicilor și finisajelor din locuință. Când aerul este prea cald, prea frig, prea umed sau prea uscat, acesta poate afecta materiale precum vopseaua, lemnul, rigipsul și tapetul, provocând pagube și deteriorări. Un sistem de aer condiționat de înaltă calitate asigură nu doar confort, ci și echilibrul necesar mediului interior pentru ca locuința să arate minunat pe parcursul anilor.

În cele din urmă, un sistem de aer condiționat modern trebuie să implice și facturi mai scăzute la energie. Deși un sistem de aer condiționat cu eficiență ridicată poate costa mai mult decât o opțiune cu o eficiență mai redusă, sistemele cu eficiență ridicată oferă, de asemenea, beneficii mai mari pe toata durata vieții. Aparatele de aer condiționat și chiar pompele de căldură vă pot ajuta să economisiți 30% sau mai mult la fiecare factură lunară pe toata durata lor de funcționare. Reducerea consumului de energie este benefică nu doar pentru bugetul dumneavoastră, dar și pentru mediu, ajutându-vă să faceți un pas pozitiv spre un stil de viață mai ecologic și mai eficient. Noul sistem de aer condiționat trebuie să vă permită să vă bucurați de un mediu mai sănătos în interior, dar și să protejeze mediul înconjurător.

Finalizarea lucrărilor de instalare aer condiționat

Ultimul pas al lucrărilor de instalare aer condiționat constă în montarea și inspecția termostatului. Majoritatea sistemelor de aer condiționat noi sunt prevăzute cu termostat sau inverter. Astfel, puteți monta termostatul cu care a venit noul aparat de aer condiționat, dar alternativ, dacă doriți să păstrați termostatul de la vechiul sistem, instalatorul trebuie să se asigure că între termostatul vechiului sistem de aer condiționat și noul aparat există o  conexiune satisfăcătoare. Odată instalat sistemul de aer condiționat, acesta trebuie supus unei verificări finale, astfel încât să vă puteți bucura imediat de beneficiile sale.

Specialiștii în instalare aer condiționat vă pot explica care sunt metodele de întreținere de bază ale noului aparat și cât de des ar trebui îndeplinite aceste sarcini, când trebuie să efectuați primul serviciu de întreținere al aparatului, cum se curăță și se igienizează aparatul în funcție de anotimp, și desigur, cum funcționează atât noul sistem, cât și termostatul.

 


Lasă un Comentariu...

*