Cum recunoști marmura (ghid de identificare)

Marmura este unul dintre cele mai frumoase materiale pentru amenajare, interioară sau exterioară, având toate atributele pentru a-l alege la finisaje. Rezistența, durabilitatea și esteticul sunt un amestec excepțional care fac din marmură un material excelent pentru placări de orice tip. Cu un aspect ce nu poate fi reprodus de către alte tipuri de placări ceramice, marmura este unică și foarte ușor de identificat, chiar și între materiale care au caracteristici similare. Iată cum poți recunoaște marmura dintr-o singură privire.

Sursa foto: https://www.piatraonline.ro/piese-speciale-marmura-volakas-polisata-2cm

Are o venatură naturală specifică

Fără a lua în discuție placările ceramice obișnuite, de tipul gresiei și al faianței, ne vom raporta doar la piatra naturală: granit și travertin. Spre deosebire de acestea, marmura are un aspect special, distribuit pe lungime, precum venatura unui copac. Modelele sunt dispuse pe lung, sunt line și naturale, nu au o formă bine definită, motiv pentru care marmura este imposibil de copiat. Granitul are un aspect granulat, iar travertinul, în starea sa naturală, are goluri; chituit și lustruit, are o singură culoare (bej) și un aspect asemănător trunchiurilor de copaci.

Are o culoare lăptoasă

Marmura are, în general, culori deschise. Din acest motiv, se poate observa ușor efectul lăptos de culoare, diafan și fin, ușor blurat, al naturaleții materialului. Piatra își păstrează acest efect, dar și culorile, în perfectă stare, așa că poți alege marmura exterior pentru placarea treptelor sau a podestului, pentru că își vor păstra frumusețea în timp. Marmura se va comporta foarte bine la frig, ger, ploaie sau zăpadă, fiind un material de acoperire total natural, cu rezistență foarte mare.

De asemenea, din punct de vedere al culorii, orice material similar va avea nuanțe bine definite, în vreme ce marmura se delimitează clar prin efectul de semișters.

Se poate livra și debita la (aproape) orice dimensiune

Marmura se extrage din cariere, drept pentru care poate fi livrată sub formă de plăci de dimensiuni impresionante. Astfel, dacă vei dori să plachezi o pardoseală dintr-o singură bucată de marmură, vei putea face acest lucru. Ia, totuși, în calcul, că efortul logistic va fi considerabil. Dacă acest lucru nu este posibil, cumpără plăci de dimensiuni cât mai mari, și montează-le, ulterior, la dimensiunea camerei. Astfel, spre deosebire de gresie și faianță, care au dimensiuni prestabilita și care nu ies din aceste norme, marmura oferă un avantaj în plus, după care o poți recunoaște cu ușurință.

Este un material cu textură din cristale

Dacă vei privi, atent, marmura grecească (Marmara), vei observa, în structură, mici cristale, așa cum sunt cele de sare. Acestea se văd mai bine la acest tip de marmură, care are, în general, culoarea gri deschis, iar venatura este puțin vizibilă. La marmura turcească, aceste cristale se observă mai greu, culoarea fiind mai pregnantă. De reținut! Marmura are un aspect casant, sticlos, spre deosebire de alte materiale similare, care par mai dense și mai greu de deteriorat.

Marmura este un material excelent pentru placări de orice tip, întrucât, fiind piatră naturală, extrasă și prelucrată, poate fi folosită în aproape orice dimensiune și grosime. Poți realiza trepte sau contratrepte, blaturi sau glafuri și poți placa chiar și pardoseli întregi, simplă sau în combinație cu elemente de granit.


Lasă un Comentariu...

*