Cum poți combate mana roșiilor

Mana roșiilor este unul dintre cei mai de temut dușmani ai cultivatorilor de tomate, care își pot vedea periclitată întreaga producție din cauza acestei boli. La originea sa stă o ciupercă ce se dezvoltă în condiții de umiditate ridicată, dar și atunci când temperaturile sunt cuprinse între 15 și 18 grade Celsius.

Ciuperca atacă mai întâi frunzele plantei apoi se va extinde pe toate părțile aeriene, inclusiv la fruct. Tomatele afectate de mană prezintă la început pete brune, ce se extind pe întreaga suprafață a fructului, care se oprește din evoluția vegetativă, iar în final putrezește.

Mana roșiilor este foarte periculoasă, deoarece se extinde ușor de la o plantă la alta, putând afecta întreaga cultură. Spre exemplu, porii ciupercii pot fi transportați de vând pe o distanță cei mai bine de 11 kilometri.

Din fericire, există o serie de metode atât pentru prevenirea apariției bolii, cât și pentru tratamentul plantelor în fazele incipiente, pe care le prezentăm în cele ce urmează.

Tratamentul cu soluție de lapte

Este o variantă la îndemâna oricui, recomandată în special pentru culturile bio, în cazul cărora nu se folosesc substanțe chimice. Sunt necesari câțiva litri de lapte și unelte adecvate precum pompele de stropit manuale.

Cu ajutorul pompei, se stropește cu lapte întreaga cultură de roșii, iar metoda nu necesită măsuri de siguranță, nu prezintă riscuri pentru sănătate, legumele putând fi consumate imediat după aplicarea tratamentului.

Tratamente chimice

Pentru tratamentul chimic se folosesc fungicide, care se aplică tot prin stropirea culturilor, atât în câmp cât și în sere și solarii. Există foarte multe fungicide eficiente împotriva manei, recomandate pentru anumite perioade de vegetație. Verificați care sunt specificațiile de pe ambalajul fiecărui produs, pentru a vă asigura că veți folosi ceea ce trebuie, în perioada optimă.

Spre deosebire de tratamentul bio, după aplicarea unui tratament chimic este nevoie să treacă o anumită perioadă de timp până când roșiile vor putea fi recoltate și consumate. Această perioadă este trecută pe eticheta ce însoțește fiecare produs și trebuie respectată pentru a evita riscul apariției unor intoxicații.

Eurounelte.ro este locul în care puteți găsi tot ceea ce veți avea nevoie pentru aplicarea tratamentelor chimice, atât împotriva manei cât și a altor boli și dăunători.

Măsuri de prevenție

Se spune că este mai eficient să previi decât să combați, iar această regulă este valabilă și în cazul manei roșiilor.

  • În cazul culturilor din câmp, nu se cultivă niciodată tomate pe același teren , doi ani consecutiv. De asemenea, nu cultivați roșii pe terenul pe care ați cultivat cartofi în anul precedent.
  • Dacă aveți sere și solarii destinate culturilor de roșii, nu cultivați alte tomate și nici cartofi în imediata vecinătate, pentru a evita contaminarea. În schimb, puteți cultiva ceapă, arpagic sau usturoi, plante care vor acționa ca o barieră naturală împotriva ciupercii.
  • Toate frunzele, roșiile și plantele afectate de mană trebuie eliminate din cultură și distruse prin ardere.
  • Se recomandă irigarea culturilor dimineața, pentru a lăsa suficient timp plantelor să se usuce, planta fiind astfel mai puțin vulnerabilă.
  • În momentul înființării culturii, plantați roșiile la o distanță de cel puțin 70 de centimetri între ele pentru că astfel se reduce riscul contaminării de la o plantă bolnavă la una sănătoasă.
  • Nu lăsați frunzele să atingă solul, pentru că acesta este o sursă de contaminare. Frunzele de la baza plantei trebuie îndepărtate până la nivelul primilor ciorchini de roșii.
  • Mențineți o temperatură constantă, de peste 20 de grade Celsius, în seră sau solar. Oscilațiile dese de temperatură cauzează condens, ceea ce este sinonim cu umiditatea, și astfel se creează un mediu favorabil apariției manei.
  • Folosiți irigarea prin picurare, întrucât prezintă un risc considerabil mai redus de contaminare și de favorizare a evoluției bolii, decât irigarea prin aspersiune.

Sursa foto: pixabay.com


Lasă un Comentariu...

*