Cum alegi și cum așezi covorul în living și în dormitor

 

Dacă te apropii de final cu amenajarea dormitorului și a livingului, probabil ai reușit să găsești un echilibru perfect între obiectele de mobilier și finisaje. Cu toate acestea, care sunt covoarele ideale pentru aceste încăperi?

Să știi că nu le vei descoperi la întâmplare, ci trebuie să ții cont de forma, dimensiunea și culoarea covoarelor, astfel încât să se potrivească și cu stilul de amenajare a camerelor. Alege covoare și covorașe de la Vivre în funcție de criteriile pe care ți le vom prezenta în rândurile următoare și completează-ți armonios decorul locuinței.

Dimensiunea covoarelor

Spre deosebire de mochete, covoarele nu trebuie să ocupe întreaga suprafață a încăperii. Au atât un rol practic, ce ține de confort, cât și un rol decorativ, oferind profunzime și interes încăperii. Într-un living de dimensiuni mari, poți opta pentru covoarele cu laturi de 3×4 sau 2×3, în timp ce modelele mai mici sunt ideale pentru dormitoare sau livinguri de dimensiuni reduse.

Un covor mare poate fi așezat parțial sub canapea și fotolii – așa cum recomandă, de altfel, și designerii de interior, pentru a ancora vizual mobilierul și pentru a crea senzația unei zone de socializare bine delimitate. Poți obține un efect similar și dacă așezi doar partea din față a mobilierului pe un covor mai mic. Dacă dimensiunea covorului permite acest lucru, așază-l întotdeauna sub picioarele din față ale canapelei și fotoliilor, pentru că în felul acesta camera va avea un aspect mai coerent. Într-un living de dimensiuni reduse, covorul poate fi așezat în fața canapelei doar dacă aceasta este lipită de perete. Altfel, va arăta stingher și decorul va părea dezordonat.

Culoarea covoarelor

Un criteriu important în alegerea covoarelor este culoarea acestora. Totodată, trebuie să ții cont și de spațiul liber la nivelul pardoselii – cu cât acesta este mai redus, cu atât vei avea nevoie de un covor mai deschis, în nuanțe calde. Poți alege să asortezi covorul cu tapițeria canapelei dar și cu draperiile sau pernele decorative.

Dacă ai o canapea multicoloră, alege covorul într-una dintre nuanțele tapițeriei, evitând culorile cele mai stridente. Pentru o canapea sau un pat multicolor, alege un covor uni sau unul cu imprimeu, care să se regăsească în culoarea fotoliilor sau a canapelei.

Stilul de amenajare a camerelor

Atunci când alegi covorul pentru living sau dormitor, trebuie să ții cont și de stilul de amenajare. Astfel, atât imprimeul, cât și textura sau culorile reprezintă criterii importante în alegerea stilului unui covor.

  • Pentru o încăpere amenajată în stil clasic sunt potrivite covoarele în nuanțe de gri, maro verde sau roșu, pe care le poți găsi în diferite modele sau materiale, accesibile din punctul de vedere al prețului.
  • O încăpere modernă poate conține covoare care se remarcă prin culoare și textură, cu imprimeu abstract.
  • În cazul dormitoarelor amenajate în stil rustic, poți opta pentru textile din fibre naturale, având în vedere covoare din bumbac sau lână. Culorile ideale în acest caz sunt tonurile de maro, verde sau bej, care pot fi ușor de asortat cu restul decorațiunilor.

 Amplasarea covoarelor

O încăpere spațioasă poate fi decorată cu ajutorul unui covor așezat în centru, ținând cont de dimensiunile exacte ale camerei. Un living mic poate să includă un covor de dimensiuni reduse, așezat în centrul încăperii, pe care poți amplasa o măsuță de cafea. Un living colorat impune alegerea unui covor bej, alb sau negru iar dacă mobilierul are aceeași culoare, poți opta pentru un covor colorat.

Încă nu știi ce covoare să alegi pentru dormitor? Bazează-te pe modelele în culori calme, care să te îmbie la relaxare. Poți așeza covorul din dormitor sub pat, pe o latură sau poți opta pentru un covor mic, plasat în fața patului, din materiale naturale precum lâna sau bumbacul, ușor de curățat și rezistente in timp.

Care sunt modelele tale preferate de covoare și care sunt criteriile de care ții cont în alegerea lor?

Sursa poza: Vivre

 


Lasă un Comentariu...

*