Cum alegi cea mai bună mobilă de bucătărie pentru locuința ta

Bucătăria este considerată inima locuinței, de aceea este normal să investești într-o mobilă potrivită, care să-ți asigure funcționalitate și confort, dar și suficient spațiu de mișcare.

Sigur că o bucătărie dintr-o locuință cu o familie numeroasă este normal să arate diferit de una pentru o singură persoană sau pentru un cuplu tânăr, care ia deseori masa în oraș. Prin urmare, ca să alegi cea mai potrivită mobilă de bucătărie pentru nevoile tale, trebuie să ții cont de mai multe aspecte importante. Iată care sunt acestea:

Dimensiunea bucătăriei

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l ai constant în vedere este mărimea și forma bucătăriei tale. Multe apartamente de bloc au bucătării mici și înguste, în timp ce bucătăria unei vile este mult mai mare și de formă pătrată sau dreptunghiulară, mult mai ușor de mobilat.

Astfel, după ce ai măsurat dimensiunea camerei, trebuie să te gândești unde vor fi amplasate obiectele electrocasnice esențiale: aragazul, chiuveta, mașina de spălat vase, frigiderul și hota. În funcție de toate aceste detalii, te poți gândi apoi cum ai vrea să mobilezi încăperea și poți chiar să desenezi chiar tu o schiță.

Funcționalitatea

După ce ai stabilit dimensiunea și locul în care va fi amplasat fiecare obiect electrocasnic și de mobilier, poți începe să mergi prin magazine sau că cauți online o mobilă de bucătărie care să corespundă nevoilor și gusturilor tale.

Trebuie să ai mereu în vedere funcționalitatea modelului ales: totul trebuie să fie la îndemână, să ai blatul de lucru aproape de aragaz, dar aragazul să nu fie lângă chiuvetă, pentru că nu ai vrea ca apa să stingă focul.

De asemenea, trebuie să ai destul spațiu pentru a te putea mișca în voie prin bucătărie atunci când gătești, să ai acces rapid la aragaz, la chiuvetă, la dulapurile cu veselă și la tacâmuri.

Spațiile pentru depozitare

Multe apartamente noi, construite recent, au un mare defect: lipsa locurile pentru depozitare, cum sunt cămara sau debaraua. Astfel, singurul mod în care poți depozita diferite obiecte este cu ajutorul unor dulapuri.

De aceea, atunci când alegi mobila de bucătărie trebuie să ai grijă și la acest aspect și să comenzi suficiente sertare și dulapuri unde vei păstra tacâmurile, farfuriile, paharele și vasele pentru gătit. Pare dificil, dar mulți producători de mobilă s-au adaptat deja la această situație, astfel încât vei putea găsi chiar și o mobilă mică de bucătărie care conține suficiente spații pentru depozitare.

Materialele din care este făcută mobila

În funcție de bugetul disponibil și de stilul în care vrei să-ți amenajezi locuința, poți cumpăra mobilă de bucătărie din lemn masiv sau una mai ieftină, din MDF sau PAL. Ai grijă însă să alegi un material rezistent la căldură și umezeală și mai ales să cumperi un blat de lucru termorezistent, pe care să poți lăsa la răcit o tavă sau o oală cu mâncare fierbinte.

Pentru efecte estetice deosebite poți alege un set de mobilă cu dulapuri care au uși din sticlă sau elemente metalice, din aluminiu, foarte elegante.

Culorile și finisajele

Poți comanda mobilă cu un finisaj lucios, foarte stilat, clasic și elegant sau un model cu aspect mat, practic și mai potrivit cu locuințele simple, decorate modern, minimalist. Desigur, vei avea de ales dintr-o gamă foarte variată de culori, în funcție de preferințele tale și de recomandările experților. Decorul tip stejar, nuc sau wenge nu se va demoda niciodată, dar poți cere și combinații inedite de culori, îndrăznețe și de mare efect.

Pentru o bucătărie mică ar trebui să alegi mobilă în culori deschise, pastelate, iar un set cu două culori diferite va asigura un efect vizual plăcut și va alunga monotonia. Spre exemplu, poți combina nuanțe de bej sau crem cu decor wenge sau ai putea, pur și simplu, să renunți la stilul clasic și să ceri mobilă verde, galbenă sau roșie. Important e să obții o atmosferă unde să te simți tu bine și să-ți placă să stai.

Acestea sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont, ca să alegi o mobilă potrivită pentru bucătăria ta. Dincolo de ele, doar imaginația este limita!

Sursa foto: pixabay.com

 


Lasă un Comentariu...

*