Cum alegi boilerul potrivit pentru locuință

Boilerul reprezintă o soluție rapidă de încălzire a apei menajere, ce permite un flux constant de apă la temperatura setată de utilizator, în orice moment al zilei. Un boiler pentru apă caldă curentă este compus dintr-un ansamblu de încălzire și un termostat, ce stabilizează temperatura apei acumulate, în funcție de setări.

Care sunt beneficiile unui boiler? 

Din punct de vedere al beneficiilor pe care un boiler le oferă, putem distinge:

 • Încălzirea mult mai rapidă a apei;
 • Montajul facil al întregului sistem de încălzire;
 • Rezistență crescută la șocuri și temperaturi scăzute.

Câte tipuri de boilere există?
Înainte de a găsi produsul potrivit pentru locuința ta, află mai întâi care sunt principalele tipuri de boiler:

1.   Boilere ce utilizează diferiți combustibili
Putem discuta despre 4 modele diferite:

Boilerul electric

Funcționează pe baza unei rezistențe, ce încălzește apa din rezervor. Sunt cele mai populare boilere de pe piață. Se pot alimenta cu ușurință, de la o priză obișnuită, sau chiar la o tensiune mai mare. Boilerele electrice încălzesc apa rapid (prin funcția stand-by) și sunt cea mai bună variantă din punct de vedere al eficienței energetice.

Boilerul pe gaz

Încălzirea apei se face cu ajutorul gazului metan. Boilerele pe gaz fac parte dintr-o generație mai veche de sisteme pentru încălzirea apei menajere, dar garantează însă o durabilitate foarte bună. Capacitatea rezervorului este mare, de aceea, boilerele cu gaz se folosesc de obicei la pensiuni și cabane, ori în zonele izolate de rețeaua electrică publică.

Boilerul pe ulei

Mentenanța unui astfel de boiler este îngreunată de costul ridicat al uleiului special de ardere. De aceea, putem spune că boilerul pe ulei este poate cea mai puțin rentabilă variantă, în privința costurilor de administrare. Popularitatea și oferta de pe piață a boilerelor cu ulei se află astăzi pe un trend descendent.

Boilerul pe lemne

Se utilizează acolo unde gazul metan și curentul electric sunt resurse greu de obținut. De obicei, boilerele pe lemn dispun de rezervor cu o capacitate ridicată și sunt gândite pentru a încălzi cantități mari de apă. De aceea, cele mai multe boilere de acest fel sunt achiziționate pentru uzul industrial.

2. Boilerul cu acumulare sau “tank in tank”
Este un sistem de încălzire cu structură bazată pe două componente importante:

 • Baza boilerului – cunoscută și sub denumirea de înveliș;
 • Balonul intern – realizat din oțel și îndeplinind rol de rezervor.

Iată o serie de avantaje pe care le oferă un boiler de tip “tank in tank”:

 • Debitul de apă încălzită este întotdeauna ridicat;
 • Funcția de reîncălzire are un consum scăzut;
 • Transferul termic este mult mai rapid spre deosebire de boilerele cu pereți dubli;
 • Sistemul de contracții din interior împiedică formarea depunerilor de calcar.

3. Boilerul cu acumulare bivalentă
Este un produs ce asigură un debit constant de apă caldă. De aceea, boilerul cu acumulare bivalentă este destinat imobilelor în care se înregistrează un consum industrial.

Ce înseamnă mai exact acumularea bivalentă? Ei bine, acest boiler utilizează două surse diferite pentru încălzirea mult mai rapidă a apei. Fiind destinate consumului la scară larga, rezervoarele acestor boilere dispun de serpentine cu volum ridicat: 500 – 1000 litri.

4. Boilerul instant
Un boiler instant are dimensiuni mici și garantează un consum redus, pentru că funcționează doar atunci când ai nevoie de apă caldă. Este potrivit pentru uz casnic, cu precizarea că singurele “bile negre” cu care vine la pachet sunt:

 • Lipsa unei cantități ridicate de apă caldă;
 • Lipsa unei presiuni foarte bune a apei calde.

Cum alegi boilerul potrivit pentru locuință?
Iată care sunt cele mai importante 5 criterii pentru alegerea celui mai bun boiler:

1.   Montarea boilerului în locuință
În funcție de forma și volumul boilerului, montarea în locuință se poate face:

Pe verticală – cel mai des întâlnit mod de montare a unui boiler. Poziția permite instalarea unor sisteme cu rezervoare de capacitate mare (chiar și câteva sute de litri). Mai mult decât atât, poziția permite utilizarea eficientă a spațiului (montarea sa pe perete garantează caracterul ergonomic al sistemului).

Pe orizontală – reprezintă o alternativă de montare, în cazul în care spațiul nu permite instalarea pe verticală a sistemului de încălzire.

Deasupra sau dedesubtul chiuvetei – boilerele instant (rezervor de 10-20 litri) se montează de obicei în această zonă, pentru că au dimensiuni reduse.

2. Punctele de utilizare a apei calde
Dacă vrei o sursă de apă caldă doar pentru a spăla vasele, poți merge pe varianta unui boiler instant, cu un rezervor de mici dimensiuni. Însă în cazul mai multor puncte de utilizare a apei calde (baie / băi, bucătărie / bucătării), trebuie să cumperi  un boiler cu volum mare, ce poate oferi o presiune foarte bună la absolut toți robineții.

3. Volumul apei calde
Acest criteriu de alegere a boilerului pleacă de la numărul de utilizatori zilnici din locuința respectivă. Pragurile sunt:

 • Sub 30 litri – în cazul unei locuințe cu aproximativ 5 membri;
 • 50-100 litri – în cazul unui imobil de mici dimensiuni, destinat serviciilor turistice;
 • Peste 150 litri – cazuri izolate (restaurante, hoteluri, alte imobile mari cu o singură sursă de încălzire a apei)

Pentru o estimare corectă a volumului necesar, cere sfatul unor specialiști în domeniu!

4. Puterea boilerului
În cazul boilerelor electrice, puterea rezistenței este cuprinsă între 1 și 3 kW. Sunt rare cazurile în care vei găsi un boiler electric pentru casă ce vine cu o rezistență mai mică sau mai mare decât valorile amintite mai sus. Trebuie să știi că aceste valori arată:

 • Timpul de încălzire a apei din rezervor;
 • Consumul necesar încălzirii apei din rezervor.

Un boiler electric ce vine cu o rezistență mai mare de 3 kW va consuma mai multă energie pentru încălzirea apei din rezervor.

5. Izolarea
Ultimele modele de boiler vin cu pereți foarte bine izolați, fapt ce împiedică scurgerile de energie termică. Deci cu alte cuvinte, apa din boiler va rămâne caldă pentru mai mult timp, iar acest lucru trebuie să te intereseze, dacă îți dorești un randament foarte bun de la sistemul de încălzire pe care îl cumperi.

Pentru că acum știi mai multe despre cele mai bune boilere pentru apa calda curenta, nu îți mai rămâne decât să găsești varianta potrivită pentru casa ta, plecând de la criteriile pe care le-am discutat împreună mai sus.

Pentru sfaturi și recomandări, nu ezita să iei legătura cu un specialist, care îți poate oferi consultanță atât pe partea de alegere, cât și pe cea de instalare a sistemului în locuință!

Sursa foto: https://www.roinstalatii.ro/boiler-electric-ariston-velis-evo-80-eu-p3529


Lasă un Comentariu...

*