Ce reguli trebuie respectate atunci când planificați iluminarea locuinței?

Amenajarea unei locuințe implică o serie de elemente cărora trebuie să le acordăm atenția cuvenită. Desigur, elementele mai mari reușesc să capteze toată atenția, așa cum sunt piesele de mobilier, culoarea pereților și covoarele. Totuși, tocmai accentele mici și detaliile sunt cele care fac o locuință să fie cât mai primitoare și plină de viață.

Iată că din toate aceste accente mici care deseori nu primesc atenția necesară se remarcă corpurile de iluminat. Sigur, ați putea spune că orice locuință necesită lumină, așa că acest aspect, vrem nu vrem, nu poate fi neglijat. Însă, nu vorbim tocmai despre acea iluminare generală, care inundă încăperile cu lumină și ne ajută să desfășurăm toate sarcinile. Vorbim mai degrabă despre acele tipuri de iluminat necesare pentru relaxare sau pentru propriile pasiuni, cum ar fi cititul sau pictatul.

Cu atât de multe tipuri de corpuri de iluminat, putem să beneficiem de o cantitate suficientă de lumină în orice încăpere și mai putem să oferim amenajării și un stil propriu. Iată în rândurile următoare cum anume putem să ne jucăm cu dispozitivele de iluminat, dar și ce greșeli am face bine să evităm.

Cum se realizează corect iluminarea unei locuințe?

Întâi de toate, aveți mare grijă atunci când planificați iluminarea în baie. Există considerații importante care se aplică în baie și care nu se aplică în altă parte a casei. Aici, femeile se machiază și bărbații se bărbieresc, așa că vor fi necesare două corpuri de iluminat montate de-o parte și de alta a oglinzii, și nu un singur dispozitiv instalat deasupra oglinzii care, de regulă, nu emite lumina uniform.

Mai apoi, încercați să folosiți o combinație de corpuri de iluminat, cum ar fi lămpi de birou, lampadare, veioze, aplice LED, sfeșnice, lustre și candelabre. Desigur, nu trebuie să le aveți pe toate în fiecare cameră, dar cel puțin două corpuri diferite de iluminat ar trebui să existe în fiecare încăpere.

Că tot veni vorba de candelabre, aveți grijă cum le montați. Mai mult decât în cazul oricărui alt corp de iluminat, este foarte important să efectuați măsurători corecte și apoi să montați. Puteți folosi candelabre în locuri neașteptate, cum ar fi băi și dormitoare. Candelabrele nu sunt potrivite doar pentru zona de dinning.

Gândiți-vă la toate aceste corpuri de iluminat ca fiind accesorii decorative. Prin urmare, acestea ar trebui să arate foarte plăcut și să completeze perfect amenajarea și atunci când sunt stinse, nu doar când le aprindem.

Ce greșeli de iluminare trebuie evitate?

Nu vă mulțumiți doar cu o singur corp de iluminat montat deasupra capului. Chiar și în zonele mici, cum ar fi holurile, este o idee bună să aveți mai multe surse de lumină. Nu ignorați niciodată importanța corpurilor de iluminat care oferă lumină în zone specifice, cum ar fi benzile LED care se pot monta sub dulapuri, spoturile care se pot instala în dressing, luminile pandativ deasupra insulei de bucătărie, lămpile de birou, veiozele pe noptiere sau lămpile de podea lângă un fotoliu sau canapea.

O altă idee foarte bună este să instalați câte un dimmer în fiecare cameră pentru a regla oricând doriți intensitatea luminii, reușind astfel să creați o atmosferă instantanee.

În cele din urmă, nu ignorați nici calitatea becurilor. Evitați becurile fluorescente sau prea galbene. O lumină albă, cât mai apropiată de cea naturală, este întotdeauna opțiunea cea mai bună, iar cu ajutorul unui dimmer, puteți să o reglați oricând simțiți că este prea puternică.

 


Lasă un Comentariu...

*