Ce este sudarea TIG/WIG?

Ce presupune sudura TIG WIG?

Industrial Worker at the factory welding closeup

Sudarea TIG/WIG este un procedeu de sudură ce poate fi folosit pe toate tipurile de metal și care este mai complex față de alte procedee de sudat. În cazul TIG WIG, se folosește căldura generată de arcul electric, aceasta apărând între piesa de prelucrat și electrodul de wolfram (tungsten), așa încât metalul să fuzioneze în zona de legătură.

Popularitatea TIG/WIG se justifică prin calitatea foarte înaltă a sudurii și prin faptul că se pretează unei game variate de materiale, cu grosimi de până la 8-10 mm. Procedeul este utilizat atât în producție, cât și în reparații. Efectuarea unei suduri TIG WIG presupune folosirea unor echipamente potrivite, de la aparatul de sudură, până la electrodul tungsten și echipamentul de protecție.

Sudura TIG WIG este un proces de sudare care folosește electricitatea pentru topirea și fuziunea pieselor de metal, utilizând un electrod nefuzibil de wolfram. În general, gazul utilizat pentru acest tip de sudură este argonul, care protejează zona sudată. Gazul folosit are rolul de a înlocui oxigenul și azotul din atmosferă, tocmai pentru a elimina riscul de oxidare în sudare.

În cazul sudurii TIG WIG, nu întotdeauna este nevoie de material de adaos. Poate fi folosită pentru o gamă foarte variată de metale (aluminiu, oțel, cupru, bronz, aur etc.), inclusiv cele deosebit de subțiri sau cu caracteristici speciale, așa cum este titanul. Se întrebuințează atât în cazul unor suduri manuale, cât și automatizate.

Deoarce poate fi utilizată pentru o varietate atât de mare de metale, sudura TIG WIG își găsește aplicabilitate în numeroase industrii: industria nucleară și energetică, industria aerospațială, industria de transport, în reparații și multe altele. Rebels Grup reunește într-o categorie specială echipamente TIG WIG cu specificații avansate, care țin pasul cu cerințele din industria în care sunt folosite.

Care sunt avantajele acestui tip de sudură?

Inventat în anii 1940, procesul de sudură TIG WIG se caracterizează prin versatilitate și prin calitatea sudurii, care este omogenă, puternică și are un finisaj neted. Avantajul principal al TIG WIG este că poate fi utilizat pe aproape orice tip de metal, chiar și pe cele mai dificile.

Sudarea cu echipamente TIG WIG nu provoacă fum sau reziduuri, iar procesul este unul stabil, ce poate fi efectuat din diferite poziții. Nu se produce zgură și rezultatul final este remarcabil din punct de vedere estetic, indiferent de faptul că tehnica este ceva mai complexă în comparație cu alte procedee de sudură. Sudurile TIG sunt mai puternice, mai rezistente și mai puțin casante.

Un alt avantaj asociat sudurii cu echipament TIG WIG este acela că ai nevoie de un singur tip de gaz, argonul, ceea ce înseamnă o gestiune mai simplă a proiectelor de sudare. Datorită finisajului de calitate superioară, sudura TIG este indicată lucrărilor care necesită o precizie maximă, inclusiv în cazul lucrărilor de artă și tâmplărie. Procesul de lipire este în acest caz posibil fără material de adaos, deoarece electrodul este neconsumabil.

Echipamentul TIG WIG de la Rebels Grup este fiabil și poate fi utilizat în medii dificile de sudare, ceea ce îl face să fie potrivit în orice industrie. Dacă vrei să folosești și să îți perfecționezi această tehnică, ai nevoie doar de îndemânare, de echipament potrivit și de practică.


Lasă un Comentariu...

*