Casa pe structură metalică, investiție pentru urmași

Case pe structură de lemn, case pe structură de zidărie, case de cărămidă, case de bușteni, case de bca, case din baloți de paie, case ecologice și lista contiunuă. Pe această listă se regăsește și un termen relativ nou pentru cei neinițiați în ale domeniului construcției, respectiv case pe structură metalică. Pare ușor ciudat, știm din minumul de cunoștiințe că folosim structurile metalice pentru imobilele industriale, hale, depozite sau magazine, pentru că prin acest mod se elimină stâlpii de susținere care ar fi încurcat circulația clienților și a mărfii.

Pentru că nu am văzut niciun supermarket cu stâlpi de susținere pe mijloc precum avem la case. Și atunci, se pune întrebarea, se folosește structura metalică și la casele de locuit? Nu este o construcție rece, fără personalitate, fără căldura unui cămin? Dacă ar fi să ne luăm după constructorii care realizează astfel de case cu structură metalică, atunci ar trebui să demolăm toate casele și să le refacem cum spun ei, pentru că ne prezintă atâtea avantaje încât începem să ne simțim jenați că nu avem cunoștințe în acest domeniu. Număi că trebuie să ne revenim repede și să înțelegem că reclama este sufletul comerțului. La fel vor spune și cei care realizează case din lemn, la fel se vor lăuda și care care fac case din cărămidă. De fapt, fiecare încearcă pe o piață puternic concurențială să-și vândă marfa. Una peste alta, sistemul caselor pe structură metalică este mai nou intrat pe piața din România chiar dacă în alte țări este deja folosit și verificat.

Cu toate că se află încă la faza de pionerat (de la constructori o să auzim că sunt din ce în ce mai preferate – dintre cunoscuții noștri aproape niciunul nu a preferat încă acest sistem), trebuie să spunem deschis că acest sistem încă este privit cu reticiență la noi  în țară, sunt doar cazuri izolate la numărul total de case construite pe an. În rândul oamenilor din mediul rural, rămâne și în 2018 un subiect desprins din literatura științifico-fantastică. Doar să apară un cumpărător de terenuri și să ridice un imobil după un astfel de proiect. Pentru că, la ora actuală, casa pe structură metalică este văzută ca o provocare. O mare provocare pentru o viață.

O treabă pentru profesioniști

Dacă la casele din zidărie mai puteam discuta despre regie proprie, de contribuția și implicarea noastră chiar și cu munca brută, la casele cu structură metalică trebuie să ne vedem de alte treburi și să îi lăsăm pe adevărații specialiști să se ocupe de ridicarea casei. Pentru că este o treabă pentru profesioniști. Sunt firme specializate care au în portofoliu astfel de lucrări, știu ce trebuie să facă, stiu unde să ne îndrume pentru profile, pereți prefabricați sau alte materiale. Este chiar indicat să ne interesăm să vedem alte case pe structură realizate de constructorul pe care vrem să-l angajăm pentru casa noastră. Pentru că, așa cum am precizat, avem o lucrare importantă, pentru mulți, o lucrare care se face o singură data în viață. Nu are rost să mai întrebăm în stânga și în dreapta și alți meseriași, este bine să lucrăm cu cei care au experiență.

Costurile pentru proiect, asemănătoare cu cele ale unei case din cărămidă

Proiectul unei case pe structură metalică putem să îl facem cu un architect cu drept de semnătură după planurile și dorințele noastre sau sputem să îl cumpăram gata făcut. Sunt numeroase site-uri care au la vânzare proiecte de case pe structură metalică, trebuie doar să alegem varianta care ne place. Prețul proiectului diferă de la casă la casă, de la suprafața construită până la complexitatea construcției. În principiu, un proiect pentru o casă pe structură metalică este asemănător cu cel pentru o casă de căramidă.

Mai exact, să venim și cu câteva exemplificări, pentru un proiect gata făcut pentru o locuință de aproape 90 de metri pătrați cu un singur nivel, costul proiectului este situat între 1.300 si 1.500 de euro. Vorbim de prețuri fără TVA pentru că vom lucra cu o firmă specializată în acest domeniu, iar proiectele vor avea semnătura unui architect autorizat. Pentru o casă cu etaj cu o suprafață construiră de 120 – 130 metri pătrați, avem un cost al proiectului de 1.500 – 2.000 de euro, pentru 90 mp   – 1300 – 1500 euro iar pentru  120 mp – 1500 – 2000 euro.

Care sunt actele pentru construcția unei case pe structură metalică?

Pentru a construi o casă pe structură metalică trebuie să obținem exact aceleași autorizații și avize la fel ca și pentru o locuință  din cărămidă sau pe structură din lemn. Practic, în fața autorităților locale este doar o casă care urmează a se ridica și apoi a se impozita în funcție de zona terenului și de suprafața construită. Așadar, pe scurt , este nevoie de proiectul tehnic, de certificat de urbanism, de avize și acorduri de la furnizorii de utilități, de autorizația de construcție și contractul cu firma care va realiza lucrarea.

Este bine să aveți păstrate și devizele de lucrări, facturile de la furnizorii de materiale, contractele scrise cu cei care se ocupă de realizarea instalațiilor sanitare, instalațiile electrice, sistemului de încălzire precum și designului interior (dacă avem și astfel de pretenții). Este recomandat să se facă un set de fotocopii după toate actele astfel încât sa nu umblăm cu documentele în original. Actele și avizele se eliberează de către primărie (certificatul de urbanism, autorizația de construire) dar și de alte instituții specializate, precum furnizorii de utilități sau Inspectoratul de Stat pentru Construcții.

Avantajele unei case pe structură metalică

Am ajuns la cel mai important capitol în ceea ce privește opțiunea construirii unei case pe structură metalică. Trebuie să spunem de la bun început un secret, sunt proiectanți și ingineri care și-ar paria toată reputația lor pe astfel de case, pentru că le consideră foarte rezistente, incomparabil mai rezistente decât celelalte forme de construcție. Și mai avem un avantaj, casa pe structură metalică rezistă foarte bine la incendiu, având o structură care nu este inflamabilă. Dar nu trebuie să rămânem la aceste două aspect, sunt o mulțime de avantaje de care putem să ne bucurăm dacă facem o asftel de alegere.

Constructorii ne garantează un timp de execuție de 3 – 4 luni, mult mai mic decât la o casă din cărămidă sau bca. Bine, găsim oferte cu un termen foarte rapid, de două luni, dar am preferat să facem o medie în tot ce analizăm. Datorită gradului ridicat de prefabricate, durata de execuție este mult mai mică. Mai mult, casele pe structură metalică pot fi ridicate în orice anotimp, indiferent dacă este vară sau iarnă, se poate lucra la construcția locuinței. Casa pe structură metalică are o rezistență ridicată la seisme, asta datorită flexibilității oțelului din structură, precum și o rezistență mecanică ridicată (oțelul are valori ridicate ale rezistenșei la compresiune și întindere).

Confortul termic este un alt avantaj la construirea unei locuințe pentru că vom avea economii semnificative în sezonul rece. Astfel, în cazul caselor pe structură metalică, prin anvelopare, proiectanții spun că iarna costurile de încălzire se reduc cu până la 30-40 %. Alt aspect trecut la avantaje, nu vom avea probleme cu dăunătorii pentru că nu pot ataca structura de oțel, iar prin galvanizare, nici măcar rugina nu poate distruge oțelul din care se execută casele pe structură metalică. Prin galvanizare se depune un strat protector de zinc care protejează profilele împotriva coroziunii  ceea ce îi confer o durată de peste 100 de ani de exploatare.

Ținând cont că lucrările sunt realizate în sistem uscat, avem parte de o termoizolare mărită care permite circulația aerului  și împiedică depunerea mucegaiului și a umezelii. Și foarte important, costurile unei construcții pe structură metalică din oțel galvanizat sunt mai mici decât cele ale construcțiilor clasice din caramidă sau bca și chiar  decât ale locuințelor pe structur din lemn, în primul rând datorită stabilității prețului oțelului pe piața mondială. Totodată, pentru că greutatea unei asemenea case este mult redusă, executarea fundaţiei care implică costuri mai mici decât la o casă din zidărie, având din nou o reducere a cheltuielilor. Să mai aducem în discuție și faptul ca aceste locuințe pot fi considerate și ecologice pentru că profilele din oțel galvanizat sunt 100% reutilizabile, în cazul demolării casei, putând fi refolosite pentru construirea altor imobile.

Dezavantajele caselor pe structură metalică

Evident, unde avem părți bune, avem și părți mai puțin bune. Astfel, pe lângă avantaje, constructorii (logic, mai mult din tabăra celor care construiesc case de cărămidă) ne atrag atenția asupra unor aspecte de care ar trebui să ținem cont la luarea unei decizii. Casele pe structură metalică au pereții subțiri, iar dacă vrem să avem o izolație fonică bună trebuie să montăm un strat fonoizolator suplimentar care să asigure o izolare fonică eficientă. Cu alte cuvinte avem de băgat mâna în buzunar și vom mări cheltuielile finale de construcție. Mai mult, trebuie să lucrăm cu profesioniști pentru că se recomndă ca stratul de izolare termică să fie realizat cu maximă responsabilitate. Sunt și păreri care acreditează varianta că din cauza faptului că oțelul este sensibil la variațiile de temperatură, structura casei lucrează în timp, ducând la apariția unor zgomote ciudate și sinistre produse de comprimările și dilatările repetate ale oțelului. Mai mult, tot din cauza acestor fenomene se ajunge și la apariția unor fisuri în pereti. Evident că cei care se ocupă de construcție susțin că sunt false problem, structurile casei fiind  deja prevăzute cu rosturi de dilatare. Din punct de vedere estetic, sunt păreri că o casă pe structură metalică este rece, impersonală, nu are curbe și linii arhitectonice care să îi dea o amprentă unică și pare în interior mai degrabă ca o zonă de lucru decât ca un cămin. Arhitecții combat aceste păreri cu faptul că o casă pe structură metalică nu are stâlpi de susținere și lasă imaginația și creativitatea să modeleze interiorul după cele mai mari dorințe, conferind practic un mod unic de personalizare.

O decizie de pionerat transformată într-o investiție pentru urmași

După cum am observant, sunt o serie de avantaje dar și dezavantaje legate de decizia de a construi o casă pe structură metalică. Nu prea sunt multe probleme legate de faza de construcție, mai ales că lucrăm cu   multe prefabricate, iar din acest considerent, imobilul poate fi ridicat aproape oriunde, la țară sau chiar în centrul orașului. În România, casele pe structură metalică sunt promovate de câțiva ani, dar în țări precum Australia, Canada sau SUA  sunt destul de răspândite, înlocuind proiectele pe structură de lemn. În mod cert, durata, rezistența și prețul sunt atuurile principale în luarea unei astfel de decizii care acum pare mai mult o variantă de pionerat. Dacă tot am adus în atenție prețul, venim cu o medie a unor oferte, fără să avem pretenția că este un reper corespunzător al nivelului pieței.

Astfel pentru un proiect de casă  pe structură metalică de 90 metri pătrați cu un singur nivel, avem următoarele costuri: proiect tehnic 1.300-1500 € , casă la gri- 35.000-40.00 €  și casă  standard la cheie pe structura metalică 55.000-65.000 €. Noi ți-am prezentat situația, tu trebuie doar să alegi.

 


Lasă un Comentariu...

*