Alegerea tipului potrivit de pavele pentru amenajarea curtii. Iata sfaturile specialistilor

Pavajul este un element important atunci când vine vorba de amenajarea curții, având în primul rând un rol practic, dar și unul decorativ. Din acest motiv, atunci când alegi tipul de pavaj pentru curtea ta, e bine să ții cont că acesta trebuie să fie suficient de rezistent pentru a face față traficului, iar în același timp, să se potrivească și cu stilul casei.

Amenajarea curții cu pavele este o soluție foarte practică, motiv pentru care foarte mulți apelează la ea, așa că ne-am gândit că ți-ar fi utile câteva informații despre acest tip de pavaj.

Câte tipuri de pavele există

În funcție de felul în care te-ai gândit să realizezi pavajul, de modelul ales și de calitatea materialului necesar, poți alege din mai multe tipuri de pavele disponibile în mai diferite forme și culori. Principalul criteriu de clasificare al acestora este materialul din care sunt realizate, și astfel vei avea la dispoziție următoarele categorii:

  • Pavele vibropresate – sunt realizate din beton cu un conținut foarte scăzut de apă, turnat în forme și prelucrat cu ajutorul unei vibroprese hidraulice, de unde vine și denumirea pavelelor. Datorită procesului de fabricație, pavelele vibropresate sunt rezistente și durabile în timp, fiind ușor de manipulat și de montat datorită dimensiunilor și formelor pe care le au.
  • Pavele verzi – dacă vrei o curte cu multă verdeață, acesta este modelul de pavele recomandat, întrucât permite creșterea vegetației printre plăci.
  • Curtea ta va avea astfel un aspect cât mai natural și nu va trebui să îți faci probleme cu evacuarea apei de ploaie, pentru că pavelele verzi constituie și un excelent sistem de drenaj.
  • Pavele din cărămidă – nu este vorba de cărămida clasică, folosită în zidărie, ci de piese fabricate dintr-o zgură mai solidă, turnată în diferite forme și uscată la cald. În general, pavelele de acest tip au o formă dreptunghiulară și sunt disponibile în diferite tonuri argiloase.
  • Pavele din marmură – sunt cele mai scumpe din gamă și se pretează doar pentru casele elegante, cu o curte amenajată pe măsură. Conferă curții un aspect impunător, însă necesită o atenție sporită, pentru că se deteriorează mai ușor.
  • Piatra cubică – dacă vrei un pavaj extrem de rezistent și durabil, aceasta este alegerea perfectă. Cu toate acestea, trebuie să ții cont că operațiunea de montare este mai scumpă și mai laborioasă, întrucât se face piesă cu piesă.

 

Ce să iei în calcul când alegi pavelele

Spuneam în introducerea acestui material că traficul din curte și stilul de amenajare a casei sunt principalele criterii în alegerea pavajului. Acestea sunt valabile și în cazul în care ai optat pentru pavele, astfel că în situația în care curtea este intens circulată, ai nevoie de un material rezistent la trafic intens.

Dacă ai și mașină cu care intri zilnic în curte, se impune, de asemenea, folosirea unor pavele rezistente cum ar fi piatra cubică sau pavelele vibropresate

Un alt aspect de luat în seamă ține de condițiile meteo, pentru că unele materiale sunt mai vulnerabile. Spre exemplu, marmura și piatra cubică devin alunecoase în condiții de ploaie, în timp ce pavelele verzi se pot deteriora din cauza ciclurilor repetate de îngheț-dezgheț.

În cazul caselor casă moderne, cu ferestre mari și pereți impunători, specialiștii în amenajări exterioare spun că ar trebui să folosești un pavaj minimalist, în culori neutre. Totuși, dacă preferi un pavaj mai „vizibil”, într-o culoare mai pronunțată, acesta trebuie să se potrivească cu cea a fațadei casei și a celorlalte elemente cromatice din curte.

 

Ținând cont de aceste recomandări, nu îți mai rămâne decât să studiezi ofertele magazinelor de profil pentru a găsi modelul de pavele pe care îl consideri cel mai potrivit pentru curtea ta.


Lasă un Comentariu...

*