7 întrebări pe care să ți le pui când cumperi un apartament în doi înainte de căsătorie

În ultimii ani există o tendință destul de pronunțată în rândul tinerilor, aceea de a se muta împreună într-o locuință nouă, chiar dacă nu sunt căsătoriți.

Unul dintre cele mai des întâlnite motive este prețul ridicat al chiriilor. Astfel, tinerii preferă să facă o investiție pe termen lung, în loc să plătească lunar o sumă mare pentru un apartament închiriat.

Dacă și tu te regăsești în această situație, citește cu atenție informațiile de mai jos și află care sunt aspectele de care trebuie să ții cont atunci când vine vorba despre cumpărarea unui apartament înainte de căsătorie.

Iată ce întrebări ar trebui să îți pui și care sunt răspunsurile:

1. Ne dorim cu adevărat acest lucru, în acest moment?

Aceasta este prima întrebare la care trebuie să găsiți răspunsul împreună. În orice relație există diferențe și se pot face anumite compromisuri, însă când vine vorba despre o investiție atât de mare, este important ca tu și partenerul tău să fiți pe aceeași lungime de undă.

Dacă unul dintre voi își dorește să își întemeieze o familie cât mai repede și să aibă stabilitate pe plan profesional, iar celălalt partener vrea să călătorească în toată lumea și să descopere lucruri noi, s-ar putea ca acum să nu fie momentul potrivit pentru achiziționarea unui apartament.

De aceea, este esențial să discutați în detaliu planurile voastre pe termen mediu și lung, pentru a decide următorii pași.

2. Ne putem asuma un angajament atât de mare?

În prezent, numărul cuplurilor care aleg să conviețuiască fără o cununie civilă sau religioasă este mult mai mare în comparație cu deceniul trecut. Indiferent de motivul pentru care nu sunteți căsătoriți, trebuie să țineți cont de dinamica relației voastre de până acum.

Este recomandat să fi locuit deja minimum un an împreună, înainte de cumpărarea apartamentului în doi. Astfel, se presupune că vă cunoașteți suficient de bine și știți exact ce vă doriți în continuare.

3. Ne permitem apartamentul din punct de vedere financiar?

Aspectul economic este unul dintre cele mai importante la care trebuie să te gândești. Efectuează calcule alături de partenerul tău și stabiliți în ce sumă doriți să vă încadrați.

De asemenea, specialiștii recomandă ca achiziționarea unei locuințe să se întâmple într-o perioadă stabilă din punct de vedere profesional, în care sunteți siguri că veți avea un venit minim fix, suficient pentru a achita ratele și facturile.

4. Cum vom împărți cheltuielile?

Odată ce ați căzut de comun acord să cumpărați un apartament și ați ales locuința ideală, este timpul să vă preocupați de gestionarea costurilor. De cele mai multe ori, nu veți putea împărți facturile în două părți perfect egale, însă puteți stabili un set de reguli pe care să le respectați.

De exemplu, este posibil ca unul dintre voi să câștige un salariu mai mare, din care își poate permite să plătească rata lunară, iar celălalt poate acoperi costurile utilităților și se poate ocupa de alte aspecte.

5. Cum gestionăm drepturile de proprietate?

Din acest punct de vedere, ai la dispoziție două variante. Tu și partenerul puteți achiziționa apartamentul cel nou pe numele unuia dintre voi sau puteți fi proprietari comuni.

În prima situație, din punct de vedere legal, doar proprietarul din contract deține locuința, celălalt plătind, practic, o chirie. Așadar, deși veți locui împreună și vă veți ocupa amândoi de amenajarea și întreținerea casei, doar unul dintre voi va avea dreptul de proprietate.

În cel de-al doilea caz, fiecare dintre cei doi proprietari va avea dreptul la un anumit procentaj din valoarea locuinței, pe care îl poate lăsa drept moștenire oricui dorește.

De asemenea, există și varianta în care, în cazul decesului unuia dintre parteneri, proprietatea va rămâne integral la partenerul rămas în viață.

Este esențial să te informezi temeinic și să alegi, alături de iubit sau iubită, care variantă vi se potrivește mai bine.

6. Ce este contractul prenupțial și cum mă poate ajuta?

Spre deosebire de regimul comunității legale (căsătoriei), care presupune că toate bunurile dobândite în timpul mariajului au fost realizate egal și vor fi împărțite 50%-50% în caz de divorț, regimul separației de bunuri vă oferă mai multă libertate.

Multe cupluri necăsătorite aleg să opteze pentru un contract prenupțial atunci când vor să cumpere un apartament împreună. Prin acest document, cei doi parteneri pot decide modul în care bunurile lor vor fi împărțite, în cazul unui divorț.

Dacă tu și partenerul sunteți atrași de această variantă, aflați ce presupune contractul prenuptial și solicitați consultanța unui specialist.

7. Vom reuși să rezolvăm potențialele probleme?

Dacă tu și iubitul tău sunteți hotărâți să locuiți împreună în propriul vostru apartament, nimic nu vă poate opri. Cu toate acestea, este indicat să întocmiți o listă cu situații și probleme ce ar putea interveni, precum:

  • Unul dintre voi rămâne fără job și nu mai poate contribui la plățile lunare;
  • Apar cheltuieli neprevăzute;
  • Decideți să vă despărțiți înainte ca apartamentul să fie plătit integral.

Stabiliți cel puțin o soluție pentru situațiile neașteptate și le veți putea rezolva cu ușurință, la momentul respectiv.

Treci prin lista cu întrebări de mai sus alături de partenerul tău, iar răspunsurile vă vor ajuta, cu siguranță, să luați cele mai bune decizii.


Lasă un Comentariu...

*