7 elemente de design interior pe care trebuie să le alegi cu grijă

Amenajarea spațiilor interioare este mult mai ușoară atunci când știi cum să îmbini frumos anumite elemente, astfel încât rezultatul final să fie unul armonios. Orice interior are mai multe planuri pe care se desfășoară, de pildă un fundal e compus din pereți, uși și ferestre, elemente compoziționale de bază reprezentate de mobilier și piese de accent, care scot în evidență orice încăpere. Totuși, pentru a obține un echilibru și un aspect unitar trebuie să te ghidezi după anumite principii.

De aceea, ne-am gândit să îți prezentăm câteva elemente de design interior pe care trebuie să le selectezi cu atenție dacă vrei să obții un rezultat spectaculos:

1. Podeaua

În designul interior, liniile reprezintă unul dintre elementele care dau naștere formelor și sunt responsabile pentru stabilirea unui sentiment de armonie, unitate și contrast. Pe o suprafață, acestea pot fi orizontale, verticale și oblice, iar contopite cu alte linii din diferite planuri pot conduce la obținerea unor spații dinamice sau statice.

Podeaua este unul dintre elementele care influențează foarte mult designul unei încăperi, așa că produsele trebuie să fie alese cu grijă. Spre exemplu, există modele de parchet dublu stratificat a căror nuanță poate influența tot designul dintr-o cameră, de aceea trebuie selectată o culoare care să definească formele și să nu creeze o schimbare dramatică. De asemenea exista diferite tipuri de montaj, cum ar fi montajul Herringbone, Chevron, clasic engelzesc, sau cel standard in care nu exista o simetrie a lamelelor de parchet.

2. Ușile

Pe lângă criteriile esențiale precum funcționalitate, material, izolare fonică și termică sau rezistență în timp, alegerea ușilor de interior reprezintă un proces în care trebuie să se țină cont și de stilul decorativ al întregii locuințe. Aceste elemente pot schimba aspectul casei foarte ușor, dar dacă selectarea produselor nu se face cu atenție, vor fi foarte greu de înlocuit. Spre deosebire de o piesă de mobilier pe care o poți schimba imediat ce ai înțeles că nu se încadrează în imaginea de ansamblu, ușa este un obiect pe care nu-l poți modifica sau înlocui prea repede.

3. Ferestrele

La fel ca în cazul ușilor, nici procesul de schimbare a ferestrelor nu este unul facil, de aceea este recomandat să fie alese cu grijă de la bun început. Aceste elemente reprezintă o investiție pe termen lung, care influențează aspectul casei atât în interior cât și în exterior. Culoarea tâmplăriei și forma ferestrei trebuie să se potrivească stilului de decor ales și să fie într-un echilibru perfect cu celelalte elemente din locuință. Dimensiunea ferestrelor este importantă, deoarece lumina naturală este un factor esențial pentru designul interior, ce poate amplifica imaginea unei încăperi.

4. Piesele de mobilier

O cameră care oferă armonie trebuie să iasă în evidență și prin piese de mobilier bine alese. Modelele trebuie să ofere continuitate, ca de exemplu fotoliile și canapeaua sau masa și scaunele, iar în anumite cazuri se poate merge pe diferențe, însă foarte subtile.

5. Corpurile de iluminat

În ceea ce privește corpurile de iluminat, sunt necesare obiecte pentru iluminat practic, cu rol bine definit și o utilitate clară în locul de amplasare, cum ar fi lămpile de masă sau veiozele. De asemenea, iluminatul de accentuare se folosește pentru a scoate în relief anumite piese de decor, în timp ce iluminatul ambiental este utilizat pentru întreaga încăpere și creează atmosfera camerei.

6. Texturile

Texturile pot adăuga adâncimi și puncte de interes, de aceea trebuie selectate cu atenție. În această categorie intră tot ceea ce are legătură cu materialele utilizate pentru canapea, scaune, fotolii, perne decorative, așternuturi, perdele, tapet și orice alt produs care beneficiază de un finisaj sensibil la atingere. Chiar dacă par nesemnificative, texturile influențează considerabil designul interior.

7. Culorile

În mod sigur nu au nevoie de nicio introducere specială, pentru că ele creează legătura estetică între toate elementele de design interior și atmosfera generală a camerei. În selectarea culorilor potrivite trebuie luate în calcul tonurile și intensitatea lor, iar pentru a obține cele mai reușite combinații trebuie luate în considerare toate variațiile de culoare.

O amenajare interioară este mult mai simplă atunci când știi ce stil vrei să abordezi și care sunt elementele principale de care trebuie să ții cont. Acordă atenție designului unitar și amenajării echilibrate și astfel vei obține rezultate deosebite în întreaga ta locuință. Pe langa toate cele spuse iti recomandam angajarea unui profesionist din domeniul designului de interior!

Sursa foto: https://image.freepik.com/free-photo/comfortable-armchair-room-decorated_1048-2932.jpg

 


Lasă un Comentariu...

*