6 secrete din spatele producerii unui vin bun

Cea mai veche vinărie atestată științific a fost descoperită într-o peșteră în Armenia și este estimată la circa 6000 de ani. Asta nu înseamnă că Armenia este astăzi cel mai important producător de vinuri din lume.

Indiferent de noblețea soiului ori de tradiția zonei, există măcar 6 secrete care păstrează calitățile mustului, odată ce strugurii au fost zdrobiți, oferindu-i șansa de a evolua într-un vin bun.

În ciuda unei istorii în arta transformării strugurilor, există în continuare metehne care opresc fructul îndulcit de soare să-și arate potențialul.

În ceea ce ne privește, conform Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, aproape jumătate din vinul produs în țara noastră nu corespunde standardelor internaționale.

1.  Începi cu începutul

Pentru a preveni o producție neconformă a vinului este util să știi care-s problemele cu care te-ai confrunta.

Specialiștii arată că cele mai frecvente vicii ale vinurilor românești sunt casarea brună și casarea ferică, floarea vinului, oțetirea, aciditatea scăzută, lipsa concentrației alcoolice, băloșirea, borșirea și gustul neplăcut.

Să ne uităm, deci, ce soluții ai la dispoziție.

2. Strugurii trebuie să fie copți

Există o serie de legende în ceea ce privește timpul culesului, dar momentul cel mai bun este de fapt și momentul cel mai dulce.

Strugurele copt bine are suficient zahăr pentru ca mustul să se transforme în vin, fiindcă asta este ce îi dă și tăria. Un vin sub 12 grade de alcool este considerat a fi vulnerabil în fața microbilor și deci expus unor modificări care strică produsul finit.

Un mustimetru îți va arăta cantitatea de zahăr pe litrul de lichid. Proporția recomandată este de circa 17 grame de zahăr pe litru.

Odată culeși, strugurii trebuie curățați adecvat – de resturi vegetale, mucegai și insecte. Spălarea cu jet de apă este o variantă, dar în acest caz trebuie să te asiguri că fructul a fost scurs bine înainte de zdrobire pentru a nu influența concentrația de alcool.

3. Zdrobește strugurii cât mai repede

Sigur că depozitarea este esențială, dar specialiștii recomandă ca zdrobirea lor să aibă loc cât mai aproape de momentul culesului. Reprezintă metoda cea mai curată de a păstra toate calitățile vinului.

4. Uneltele sunt esențiale

Orice gospodar cunoaște importanța unor unelte adecvate manoperei cu care se ocupă. Când facem vin trebuie să ținem cont de riscurile la care se expune fructul în timpul procesului de prelucrare. Decolorarea și tulburarea lichidului în contact cu aerul este generată de utilizarea uneltelor din fier și, deci, trebuie evitată.

Indiferent de amplitudinea producției vei avea nevoie măcar de o zdrobitoare de struguri cu desciorchinător sau o presă de struguri.

Sunt unelte de bază, dar care fac diferența între un lichid de-o consistență îndoielnică și un lichid curat cu toate proprietățile intacte. Piesele acestor ustensile sunt din inox sau plastic, iar prețul variază în funcție de mărime, producător și putere. Nu uita să te asiguri că toate sculele sunt curățate bine. Mirosul de doagă este renumit printre viticultori și înseamnă că vasele sunt mucegăite. Nu vrei să pornești la drum așa.

5. Cât se ține mustul

Un obicei denunțat de specialiști și regăsit frecvent în rândul celor care produc vin în regie proprie este timpul în care mustul se ține în același loc cu tescovina.

În timp ce unii îl vor ține chiar până la primăvară și cei mai mulți consideră perioada de 10-12 zile optimă, profesioniștii recomandă un maximum de 48 de ore.

6. Filtrarea mustului

Nu ai nevoie de filtre specializate pentru a vedea dacă strugurii crescuți în umbrarul din spatele casei pot lua drumul vinului. Orice gospodar, însă, va folosi măcar un filtru de tifon care să oprească impuritățile și mai ales sâmburii. Filtrarea este un mod suplimentar de a te asigura că vinul tău nu va avea mai mult tanin decât este recomandat.

În loc de concluzie

Există o serie întreagă de aspecte de detaliu care pot fi luate în considerare cum ar fi trecerea licorii în alt butoi de mai multe ori. Vrei să fii sigur că ai acoperit măcar esențialul, așa că nu uita și de aerisirea vinului. Butoiul în care va sta mustul se va umple pe trei sferturi.

Apoi, dopul butoiului va avea un furtunaș înțepat prin mijloc tocmai pentru a scoate aerul din vas prin celălalt capăt, cel mai bine într-un recipient cu apă.

Sursă foto: pixabay.com


Lasă un Comentariu...

*