5 sfaturi utile pentru aplicarea corectă a îngrășământului agricol

Rolul îngrășămintelor agricole este acela de-a asigura substanțele nutritive necesare dezvoltării plantelor din culturi, constituind, practic „hrana” acestora, indiferent că vorbim de culturi agricole, pomi fructiferi, plante de grădină sau plante ornamentale.

Ca să-și îndeplinească acest rol important, îngrășămintele trebuie aplicate după anumite reguli și în cantități bine determinate, în funcție de nevoile plantelor care sunt fertilizate. În caz contrar, pot face mai mult rău decât bine, iar pentru a evita o astfel de situație, îți oferim câteva sfaturi de care să ții cont.

1. Îngrășăminte chimice sau organice?

Este întrebarea pusă cel mai frecvent în legătură cu acest subiect, iar răspunsul corect include ambele variante, cu unele mențiuni de rigoare. Contrar opiniei generale, îngrășămintele chimice nu poluează solul dacă sunt administrate în cantitățile indicate și nici nu afectează calitatea plantelor. Aceștia conțin doar substanțele nutritive necesare plantelor, substanțe care sunt absorbite complet, dacă fertilizarea este efectuată corect.

Aceleași substanțe nutritive sunt conținute și de îngrășămintele organice, folosite în special în agricultura bio. La fel ca în cazul îngrășămintelor chimice,  cele organice trebuie administrate în cantitățile recomandate pentru fiecare tip de cultură.

2. Administrarea înainte de semănat

Această procedură trebuie să se îmbine cu sistemul de lucrare a solului în perioada pregătitoare a semănatului. Astfel, împrăștierea îngrășămintelor pe câmp se poate face în patru moduri diferite, folosind utilajele cu care se lucrează pământul în această perioadă.

Prin împrăștierea cu plugul obișnuit, îngrășămintele se amestecă cu stratul arabil, iar prin utilizarea unor dispozitive atașate de plug, îngrășămintele pot fi împrăștiate direct pe fundul brazdei. Mai pot fi folosite pentru împrăștiere cultivatorul sau grapa, iar pentru încorporarea mai adâncă în sol se folosește cizelul.

De reținut că fiecare metodă se folosește pentru categorii specifice de îngrășăminte, care au indicații precise referitoare la modul de aplicare.

3. Administrarea concomitent cu semănatul

Îngrășămintele administrate simultan cu însămânțarea asigură elementele nutritive necesare plantelor la începutul perioadei de vegetație. Este vital ca administrarea în această etapă să fie făcută corect, în caz contrar, dezvoltarea ulterioară a culturii poate fi total compromisă. O astfel de greșeală nu se poate repara nici dacă se vor aplica mai târziu îngrășămintele, chiar și în doze mai mari. Aplicarea se face cu ajutorul semănătorilor combinate, care lasă în brazdă atât semințele, cât și îngrășământul.

4. Administrarea în perioada de vegetație

Aceasta are rolul de a completa nevoile nutritive ale plantelor în anumite faze de vegetație și cu anumite elemente. Este denumită și „fertilizare suplimentară”, ceea ce înseamnă că nu poate suplini etapele de administrare menționate mai sus. În faza de vegetație a plantelor, îngrășămintele pot fi administrate în stare uscată sau sub formă de soluție.

Oferta de îngrășăminte de la Plant Master cuprinde o gamă vastă de produse care pot fi aplicate în fiecare dintre cele trei etape principale, fiind vorba de îngrășăminte foliare, granulate, hidrosolubile și solubile.

5. Elementele nutritive furnizate de îngrășăminte

Elementele nutritive se împart în două categorii distincte, respectiv macroelemente și microelemente. Cele din prima categorie includ azotul, fosforul, potasiul, calciul, magneziul și sulful, având cea mai mare pondere în hrana plantelor, iar din cealaltă categorie fac parte borul, cuprul, manganul, molibdenul, zincul, fierul și aluminiul.

În concluzie, nu poți spera la o cultură sănătoasă și la o recoltă bogată dacă neglijezi fertilizarea și nici dacă vei face aceste lucrări la voia întâmplării. Documentează-te cu atenție care sunt elementele nutritive de care au nevoie cu precădere plantele pe care le-ai cultivat și care sunt cantitățile necesare.

Pe ambalajele îngrășămintelor sunt trecute de obicei concentrațiile de substanțe pe care acestea le conțin, iar după aceste indicații trebuie să te ghidezi atunci când alegi produsul de care ai nevoie. Vei găsi, de asemenea și indicații referitoare la cantitatea de îngrășământ care trebuie administrată, indicații pe care trebuie să le respecți întocmai.


Lasă un Comentariu...

*