4 lucruri pe care trebuie să le știi când decizi să investești într-o pompă de caldură

În condițiile în care facturile furnizorilor de energie sau gaze naturale și achiziția combustibililor de tot felul înseamnă costuri mai mari de la an la an, din ce în ce mai mulți români se orientează către soluții alternative de încălzire a locuinței. Între acestea, energia regenerabilă aflată în mediul înconjurător este o resursă inepuizabilă. Cantități uriașe din energia eliberată de soare rămân înmagazinate în pământ, în apă și chiar în aer. Investiția într-o pompă de căldură este mai mare la început față de alte soluții de încălzire, însă se recuperează rapid datorită costurilor minime de întreținere. Faptul că sunt compatibile cu instalațiile de încălzire tradiționale cu calorifere, convectoare sau prin pardoseală recomandă această investiție nu doar în momentul construirii casei, ci și în cadrul unui proiect de renovare.

Ce produce pompa de căldură?

Deși numele o leagă numai de încălzirea casei, pompa de căldură înlocuiește de fapt trei aparate convenționale: centrala termică, aparatul de aer condiționat și boilerul. Odată captată cu ajutorul pompei de căldură, energia poate fi utilizată pentru încălzirea locuinței în sezonul rece, pentru răcorirea atmosferei din casă pe timp de vară și pentru furnizarea apei calde menajere de-a lungul întregului an.

Câte tipuri de pompe de căldură există?

Cel mai mare depozit al energiei regenerabile este pământul, care păstrează la adâncimea de 100 de metri o temperatură constantă în jurul valorii de 12 grade Celsius, indiferent de anotimp. De aceea, cea mai utilizată pompă de căldură este cea geotermală sau sol-apă. Tot legată de pământ este și cea de-a doua sursă de energie: apele aflate în subteran. Pentru a beneficia de căldura aflată în pământ, este nevoie de efectuarea unor foraje pentru pompe de căldură sol-apă sau apă-apă. A treia variantă de pompe de căldură este aer-apă, care nu necesită foraje și dă randament chiar în timpul celor mai scăzute temperaturi. Hidrogeofor.ro oferă servicii complete de instalare a pompelor de căldură și consultanță cu privire la cea mai bună variantă pentru a beneficia de energia regenerabilă în funcție de potențialul terenului pe care este amplasată construcția.

Ce conține un sistem de încălzire cu pompă de căldură?

După efectuarea forajelor și prospectarea terenului trebuie să instalezi un sistem de transfer al energiei din subteran până în casă. Energia geotermală este extrasă prin intermediul unor colectoare alcătuite din țevi din polietilenă aranjate în spirală, dispuse pe orizontală sau pe verticală, în funcție de dimensiunile suprafeței de teren pe care este ridicată locuința. Dacă perimetrul este mare, poți efectua foraje orizontale de suprafață, desfășurând circuitul primar de-a lungul curții cu ajutorul unor țevi îngropate la mai puțin de 2 metri. În schimb, dacă spațiul nu îți permite, trebuie efectuate foraje verticale, la mare adâncime, având același principiu de funcționare. La colectorul geotermal și pompa de căldură se adaugă circuitul secundar, din casă, pe care îl alegi din variantele tradiționale: calorifere, ventiloconvectoare, încălzire prin pereți sau în pardoseală.

Cum funcționează un sistem de încălzire cu pompă de căldură?

Lichidele din cele trei elemente – colectoarele geotermale, pompa de căldură și circuitul secundar – nu se întâlnesc niciodată, fiecare sistem fiind închis. Principiul de funcționare este schimbul termic, nu de lichide. Astfel, pompa de căldură preia antigelul din colectorul geotermal și îl introduce în schimbătorul de căldură, care absoarbe energia termică din circuitul primar din subteran și o transmite circuitului secundar din casă. Randamentul unei pompe de căldură este de 4 la 1, adică la 1 Kw de curent electric consumat produce 4 Kw de energie termică.

Dacă alegi o echipă de profesioniști pentru instalarea unei pompe de căldură, vei beneficia și de consultanța acestora pentru alegerea celor mai bune metode de foraj, în funcție de specificul terenului casei.

 


Lasă un Comentariu...

*